przepis na tarte Indeks          przemoc TV          przepisy E1          Przejdź do          wymaz z oka          przepisy OC


Tematy przepis na tartę z owocami przepisy na tartę przepisy na kaczkę przepisy Kuchnia włoska Przepisy kulinare Przystawki przepisy na przetwory przepis na tort kawowy przepisy Kasi Przepisy na krewetki przepis naciasta
  • www multikino zabrze pl
  • rogozina noclegi
  • nowa nowa wersja forum 33 0A0909090A09090909przy okazji
  • gdzie wystepuja lasy galeriowe
  • sciagnie;gier;na;komurke

  • Newsletter Your E-mail Address:

      Subscribe
      Un-Subscribe



    Login here
    Uid 
    Pwd
                
                         
             

     

    Search This Site
    two or three keywords

              
    Tell a Friend About This Web Site!

    Your Email  
    Friend's Email
    Message

         

                                           

                                                                                                                                         

     
    Welcome to ArticleCity.com

    Czytasz wypowiedzi wyszukane dla słów: przepis na tarte





    Temat: miętowo - czekoladowo
    ja nie przepadam za tym połączeniem, ale z rodzinnego miejsca mojego męża wraz
    z nim otryzmałam przepis na tartę miętową- peppermint crisp tart.
    używam do tego czekolady cadbury (niestety importuję z zagranicki) pyszna
    czekolada... a w środku wściekle zielony - miętowy lizak... stąd w nazwie crisp.
    robi się to podobnie trochę do tiramisu... zamiast sera jednak uzywa się ubitej
    śmiatany połączonej z carmelem (też ściągam takie specjalne puszeczki). Ja idę
    na łatwiznę ściągając czekolade i karmel z zagramanicy..wierzę jednak, że są tu
    specjaliści i sami potraficie przygotować karmel. Jesli będziecie
    zainteresowani podam konkretnie przepis. RE-WE-LA-CJA. No i zawsze to jakaś
    odmiana. Dla smaku mocniejszego dodaję też odrobinę likieru miętowego..ale
    tylko czasem. Przejrzyj więcej wypowiedzi





    Temat: Potrzebny przepis na tartę cytrynową
    Potrzebny przepis na tartę cytrynową
    z tzw "pocztówek", wydawanych dawno dawno temu.
    Czy ktoś go może ma? Chodzi mi właściwie o przepis na sam spód, górę mniej
    więcej pamiętam.
    Plis, help, kto może...

    16%VOL
    22%VAT

    Przejrzyj więcej wypowiedzi





    Temat: Jeszcze raz TARTA
    Jeszcze raz TARTA
    Od wczoraj jestem szczęśliwą posiadaczką formy do tarty, odrobiłam lekcję,
    czyli wrzuciłam co trzeba do wyszukiwarki, ale nie jestem mądrzejsza niż na
    początku. Trudno wybrać coś łatwego i sprawdzonego na pierwszy raz, bo
    pogubiłam się już w ciastach, nadzieniach, sosach itp. Bardzo proszę o
    łopatologiczny przepis na tartę z owocami (forma ma 26 cm).
    Acha, mam mrożone ciasto francuskie, ale nie wiem, jak je w takim przypadku
    wykorzystać (nigdy jeszcze go nie używałam). Będę bardzo wdzięczna za
    sugestie i przepisy. Pozdrówka. Kasia Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: tarta cytrynowa pomocy
    przepis na tarte cytrynową Mysiulka
    Ciasto kruche robie zawsze hurtowo z 6 zoltek, kg maki, pol kg masla/margaryny
    np Kasi i szklanki cukru, wiec mam zapas w zamrazalniku. Masa cytrynowa to :
    4 jajka, niepelna szklanka cukru (do ilosci cukru dojdziesz eksperymentalnie),
    spora lyzka masla, dwie male cytryny, odrobina soli. Jajka (trzy zotlka i jedno
    cale)ubic z sola i cukrem, dodac sok z cytryn i otarta skorke, maslo, utrzec.
    Wylozyc na naklute ciasto, wstawic do nagrzanego piekarnika, piec az lekko krem
    sie ozloci. Pozostaje 3 bialka ubic z cukrem na sztywna piane i wylozyc na
    ciasto, zapiec, az beza sie podpiecze. Pychota na cieplo :)
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Tarta bananowa wg.Gregga Wallace'a z Club tv
    Tarta bananowa wg.Gregga Wallace'a z Club tv
    W sobotę oglądałem program z ww. panem(obleśnym okrutnie swoją drogą).Spodobał
    mi się przepis na tartę z karmelizowanymi bananami.Po otrzymaniu karmelu na
    patelni,dusił(smażył) w nim banany.No właśnie czy to wszystko?Czy dodawał coś
    jeszcze?Kołacze mi we łbie,że smietanę,ale głowy nie dam...Może ktoś oglądał i
    pamięta? Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Cos slodkiego
    pomysl z crumble jest b. dobry.
    jesli czujesz sie technicznie na silach, mam b. efektowny i dosc prosty przepis
    na tarte tatin (czyli taka, ktora piecze sie do gory nogami owocami w karmelu w
    dol)z morelami w karmelu z chili.
    polaczenie raczej nietypowe, acz baardzo smaczne.
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: wspolczesna "reprezentacyjna" kuchnia polska
    dzieki za linka bene_gesserit :)
    widze, ze pan brys ma fantazje kulinarna i potrafi bardzo estetycznie podac
    potrawy :)
    nieco molekularnie bawie sie rowniez w kuchni eksperymentujac przede wszystkim z
    tekstura produktow.
    w sezonie letnim nie mialabym wiekszego klopotu ze skomponowaniem talerza
    deserow. mam np rewelacyjny przepis na tarte tatin z morelami i chili w karmelu.
    upieczona w "indywidualnych foremkach" i podana letnia z wlasnymi lodami
    waniliowymi, bylaby na pewno czescia kompozycji deserowej. w porze zimowej
    mysle, ze jednym z komponentow bedzie cos z gorzkiej czekolady, parfit, albo
    krem/mus, nazwijmy to "zimowy", czyli z przyprawami typu kardamon, badz cynamon
    i cos z dodatkiem zimowych owocow sezonowych, czyli jablek, gruszek badz
    cytrusow. wszystkiego oczywiscie po malusienkiej porcyjce, a nie kopiasty talerz Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: szukam przepisu- tarta z grzybami i boczkiem
    szukam przepisu- tarta z grzybami i boczkiem
    jakiś czas temu był tu świetny przepis na tartę z grzybami i boczkiem, nawet
    sobie przepisałam. kartka zginęła, przepis też. Pamiętam, że był on pośród
    innych przepisów na tarty i pewnie dlatego nie mogę go wyszperać, stąd moja
    wielka prośba o pomoc.
    Proszę pomóżcie mi ! bardzo bardzo wam dziękuję :)albo może ktoś poda swój
    wypróbowany?
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Ukradzione przepisy
    to jak będzie
    parę lat temu znalazłam w internecie przepis na tartę. Trochę ją
    zmodyfikowałam i czy to mój przepis? ja nawet nie wiem gdzie go
    znalazłam to autora nie mogę zacytować (a czy to był JEGO przepis...)

    Chyba, że napisać autor nieznany cover by Lorka... Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Ukradzione przepisy
    Gość portalu: Lorka napisał(a):

    > parę lat temu znalazłam w internecie przepis na tartę. Trochę ją
    > zmodyfikowałam i czy to mój przepis? ja nawet nie wiem gdzie go
    > znalazłam to autora nie mogę zacytować (a czy to był JEGO
    przepis...)
    >
    > Chyba, że napisać autor nieznany cover by Lorka...


    Można napisać przepis znaleziony w necie (autora niestety
    pamiętam) , zmodyfikowany przeze mnie..
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: tarta migdałowa z IKEI
    tarta migdałowa z IKEI
    Czy ktoś zna przepis na tartę migdałową z Ikei? Ostatnio jadłam,
    niebo w gębie. Próbowałam znaleźć w necie, ale wszystkie wymagają
    zapieczenia, a ciasto jest zwyczajnie kruche. Ta z Ikei miałą
    wilgotne ciasto, coś w typie piernika albo topielca? , a krem był
    mokry, wyczuwało się jajka i zdecydowanie nie nadawał się do
    zapiekania, był z tych surowych, ale lżejszy niż typowe maślane. Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: był gdzieś taki przepis na tartę ze śliwkami...
    był gdzieś taki przepis na tartę ze śliwkami...
    moze pamiętacie albo na tym forum albo na galerii, nie moge znaleźć..
    nie pamiętam spodu, albo kruchy albo jakiś inny, ale cienki, jako
    nadzienie prawie kilo śliwek, obtoczone w mące i cukrze + cynamon a
    na wierzch kruszonka
    rewelacja i nie mogę znaleźć przepisu :((( Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Kozi ser
    znam i czasami tu kupuje
    zanurzony w solance trzyma sie ten ser wieki. w sumie nie wazne w czym, moze byc
    i pucha. najwazniejsze, aby byl dobrze przykryty plynem i przykryty. i nic sie
    nie bedzie dzialo.
    na galerii potraw widzialam bardzo apetyczny przepis na tarte z baklazanem i
    kozim serem, mialabym serek pod reka, sama bym sprobowala. i fajny jest wytrawny
    sernik na kruchym spodzie. z koza bedzie na pewno wspanialy :) Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Jakie pieczecie teraz ciasta?
    Różne ze śliwkami i tartę z gruszkami (mniam!!!)
    To mój przepis na tartę z gruszkami:
    1,5 szklanki mąki
    0,5 kostki masła
    1 jajko
    0,5 - 3/4 szklanki cukru pudru
    dodać łyżkę wody i szybko zagnieść, włożyć na godzinę do lodówki. Podpiec w 220
    st.
    Nadzienie:
    60 g śmietany 22% zmiksować z 2 jajkami, 1/4 szklanki cukru i 1/4 szklanki
    mąki. Połaczyć z gruszkami pokrojonymi na małe kawałki, ostrożnie wymieszać i
    wyłożyć na tartę. Piec w 220 st.
    Naprwdę polecam. W tym sezonie ta tarta stała się u mnie numerem jeden.
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Tarta Jablkowa
    Tarta Jablkowa
    Macie moze jakis fajny przepis na tarte jablkowa albo inne proste ciasto
    z jablkami????
    Marzy mi sie jakies pyyyyszne kruche ciasto z cieniutkimi przypieczonymi
    plasterkami jablek... mmmm....

    Acha i moze ewentualnie jakies wskazowki co do jablek - w tej cholernej
    Hameryce cos takiego jak antonowka nie istnieje...:-(

    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Szpinak
    Ostatnio poznalam rewelacyjny przepis na tarte szpinakowa:
    - szpinak siekamy nie za drobno (ok. pol kilo) porcja dla 4 osob
    - dodajemy do lekko podduszonej cebulki
    - gdy szpinak jest juz lekko podduszony dodajemu kostke sera feta
    - sol, pieprz
    - na koniec dwa jajka (roztrzepane)

    trzy, cztery minuty mieszamy, aby jajka leciutko sie sciely.

    Forme do ciasta (jak do keksa), albo naczynie zaroodporne
    wykladamy ciastem francuskim (kupujemy gotowe - bardzo dobre
    jest takie zawijane, wykladamy szpinak i przykrywamy do druga
    warstwa ciasta. Wkladamy nagrzanego piekarnika. Pieke zawsze na
    oko, wiec niepowiem jak dlugo piec, ale to widac jak wyglada
    ciasto (musi sie rozwarstwic). Gwarantuje super jedzenie.

    smacznego Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Szpinak
    Szpinak
    potrzebuję Waszej rady:) niedawno odkryłam szpinak i nie mogę nadziwić się,
    ze taki dobry. kupuję swiezy, myję i sparzam wrzątkiem. później na patelni z
    masełkiem, czosnkiem, serem pleśniowym. do pierogów lub makaronu bajka!a
    podpowiecie mi jeszcze jakieś inne mozliwości? np sprawdzony przepis na
    tartę . A jakie macie doswiadczenia z mrożonym szpinakiem? Kasia
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: tarta brokulowa
    chimerowej nie znam, a brokułowa może być różna. Dwa podstaowe przepisy to sos
    oparty na bechamel'u, albo a la quiche lorraine.
    Co do brokułów - świeże blanszujemy (czyli podzielone na różyczki wrzucamy do
    wrzącej wody na minutę), mrożone można zostawić tak, jak są (zblanszoane są,
    rozmrożą się i upieką wystarczająco w trakcie pieczenia), albo jak kto sobie
    życzy rozmrozić.
    Wersja bechamelowa (przepis na tartę średnicy 26cm): na 2 łyżkach masła
    zeszklić małą cebulę (można dorzucić czosnek wg. uznania), posypać 2 łyżkami
    mąki, wymieszać dokładnie. Zestawić z ognia, dolać szklankę zimnego mleka.
    Postawić z powrotem na małym ogniu, mieszać do zagotowania i zgęstnienia sosu,
    na koniec dorzucić garść startego żółtego sera (łagodnego). Doprawić solą,
    pieprzem, gałką muszkatułową. Spód z kruchego ciasta podpiec, wyłożyć na niego
    brokuły, zalać sosem, piec ok. 20 minut, aż się wierzch zezłoci.
    Wersja a la guiche lorraine - j.w. , tylko brokuły zalać szklanką śmietany
    (najlepiej kremówki, ale 18% od biedy też ujdzie) rozbełtaną z 2-3 jajkami,
    solą, pieprzem, gałką muszkatułową. I garść żółtego, łagodnego sera na wierzch.

    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: zaginiony przepis - moze ktos wie o czym mowie?:)
    Pierwsze słyszę, że francuskie nie nadaje się do wyklejania...
    W każdej większej książce kucharskiej jest przepis na tartę/kisz/ciasto na
    francuskim spodzie, którym wylepiono formę.
    W dodatku można już kupić gotowe, nie mrożone ciasto francuskie.

    Nie dorabiajmy więc ideologi do błędów wynikłych z nieuważnego czytania...

    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Dodatek kulinarny do Dziennika- poszukuje przepisu
    Dodatek kulinarny do Dziennika- poszukuje przepisu
    Kupilam w tamtym tygodniu Dziennik i byl tam dodatek kulinarny o czekoladzie.
    Niestety, ale gdzies mi sie zapodzial. Moze ktos tez zakupil Dziennik z tym
    dodatkiem i moglby mi przepisac przepis na tarte z gruszkami?!
    Bede wdzieczna :)
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Zabajone
    Przepraszam,
    za bardzo poszłam na skróty pisząc "też", chodziło mi o to, że "też" się
    zapieka czy też raczej karmelizuje, ale oczywiście przy pomocy palnika, a nie w
    piekarniku. Przepraszam wszystkich, których wprowadziłam w błąd.

    Podrzucam przepis na tartę Jamiego Olivera, która niby (według J.O.) ma być
    właśnie zabjone (zabajonem, zabajoną :-)?). Może ktoś wypróbuje? A ja się
    przymierzam... może ta tarta zdyskwalifikuje moją ulubioną tartę cytrynową Neli
    Rubinstein?

    TARTA CYTRYNOWA
    trudność: łatwe

    Składniki
    upieczony spód do tarty (z kruchego ciasta)
    2 szklanki soku z cytryny
    3 szklanki cukru
    4 całe jajka
    4 żółtka
    350 g masła

    Przygotowanie
    Sok z cytryny przelać do miski. Dodać cukier. Wymieszać. Spróbować, cytryny
    mogą być bardziej kwaśne, wtedy należy dodać więcej cukru. Wbić całe jajka,
    dodać cztery żółtka. Masę ubijać (ręcznie lub elektryczną trzepaczką) w kąpieli
    wodnej przez jakieś 10 minut do uzyskania kremowej konsystencji. Zdjąć z ognia.
    Masło pokroić na kawałki. Dodać do ubitej masy. Wymieszać aż masło wtopi się w
    masę. Kiedy całe masło jest wmieszane, wylać masę na gotowy spód do tarty.
    Ostudzić w lodówce. Po wyjęciu wierzch tarty opiec (skarmelizować) pod grillem
    w piekarniku lub używając palnika cukierniczego. Podawać.

    © Jamie Oliver

    Przepis z programu PRZEKRĘTY JAMIEGO OLIVERA.
    (odc.49)

    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Tarty, tarty, tarty
    Bardzo się cieszę, że udała Ci się Tarte Tatin:))) Czy miała okazję ostygnąć?
    Kiedy zrobiłam ją pierwszy raz, sama zjadłam pół jeszcze gorącej.
    A w linku, który załączyłam, jest ciekawy, moim zdaniem, przepis na Tarte Tatin
    z czerwoną cebulą... To dopiero musi być smak... Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: średnica formy do tarty jaka?
    Dethy,
    moja już się nie rozwala, bo znalazłam na nią sposób: specjalną szeroką
    łopatkę, którą nakładam pokrojone kawałki. Pierwsze tarty jakie robiłam,
    wyjadaliśmy łyżkami albo garściami;-)
    Teraz nie pozwalam nikomu nakładać, robię to sama.
    Kroję DELIKATNIE tzn nie nerwowo (myślę, że wiesz, co mam na myśli pisząc o
    tatin;-) i łopatką ze stali nierdzewnej przekładam na talerzyk.
    Potrzeba trochę wprawy:-)

    Kiedyś w kawiarni Armaniego w Mediolanie jadłam Tatin, która była taka bardziej
    spoista - wydaje mi się, że oni dodają do niej specjalny środek spajający masę.
    Miałam kiedyś w ręku ulotkę firmy produkującej nabłyszczacze do
    żywności, "kleje" i inne cuda i tam był też produkt, który zapobiegał
    rozpadaniu się tego typu masy. Oczywiście w 100% sztuczny: E 87909, E 67890 itd.
    Zastanawiam się nad czyms naturalnym do zagęszczenia tych jabłek - może agar
    agar albo mąka ziemniaczana? Pojęcia nie mam, bo zawsze zapominam, żeby
    spróbować.

    Ktoś niedawno podawał przepis na tartę z kremem budyniowym i owocami, nie wiem
    czy to nie była Cynamoon, więc może z tego przepisu skorzystasz?
    Ja jeszcze b. lubię tartę migdałowo-jabłkową wg przepisu N. Rubinstein - tamta
    się nie rozpada.
    :) Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Jeszcze o tartach-pytanie o formę
    Jeszcze o tartach-pytanie o formę
    Dlaczego forma do tart,którą posiadam ,ma podniesione dno,a naokoło rowek,czy
    ma to jakąś funkcję poza ozdobną?Czy nie lepsza jest z prostym dnem?Jakich wy
    używacie?Nota bene,może ktoś posiada przepis na tartę z orzechami?Mam migdały
    i orzechy laskowe i muszę je zuzyć,bo kończy się termin przydatności.Za
    wskazówki dzkękuję. Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Jeszcze o tartach-pytanie o formę
    Wprawdzie nie wiem, po co w blaszce rowek - też się zastanawiałam, może chodzi
    o to, że robiąc tarty z rzadkim nadzieniem, trzeba zrobić wyższy brzeg, żeby
    nie wypłynęło, a może tarta po upieczeniu ładniej wygląda? Hmn, pojęcia nie mam.
    Ja używam takich i takich i w tych z rowkiem robię wyższy brzeg.

    Przepis na tartę z orzechami:

    Spód z ciasta kruchego (przepis podawany już na Forum)
    Wierzch:
    2 jajka
    40 g stopionego masła
    100 g miodu stopionego, o rzadkiej konsystencji
    100 g cukru
    250 g orzechów (mogą być mieszane), b. drobno pokrojonych
    W misce ubić jajka, dodać pozostałe składniki.
    W piekarniku podpiec sam spód przez ok. 10 min (piekarnik powinien miec temp
    180 st ). Posypać orzechami, zalać masą i piec ok. 40 min.
    Smacznego! Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: co Pascal miał na myśli?
    co Pascal miał na myśli?
    Słuchajcie, nie miałam jeszcze okazji zobaczyć naszego pseudo rodaka w akcji,
    ale śledzę jego przepisy w internecie. Wydrukowałam sobie przepis oczywiście
    na tartę i może ktoś z Was wie, cóż za szynkę miał Pascal na myśli, wpisując
    ją w przepis na tartę z porami? Nie ma jej w spisie składników a w przepisie
    sie pojawia. Będę wdzięczna za pomoc, bo pory już czekaja na obróbkę.

    Pozdrawiam Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: łatwe CIASTO z owocami
    Hej, tu jest przepis na tartę z truskawkami, ale możesz zamiast truskawek użyć
    malin, jagód, przesmażonych jabłek, brzoskwiń, itd.

    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=6339311&a=6340304 Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: tarta - no tak ale jak ?
    ja mam sprawdzony przepis na tartę:
    bierzesz szklankę wody, pół kostki masła, 3/4 szklanki mąki, 3-4 jajka - to na
    ciasto.
    na nadzienie: 20 dkg żółtego sera (ja zawsze biorę mozzarellę i potem bijemy
    się z moim facetem o to, kto zje ostatni kawałek ;P) i dwa pomidory.

    Do garnka wlewasz szklankę wody i wrzucasz kostkę masła. Podgrzewasz, aż
    zacznie wrzeć. Zestawiasz z gazu, wrzucasz mąkę, mieszasz, aż powstanie w miarę
    gładka masa. Potem kolejno rozbełtane jajka, mieszasz na gładką, lśniącą masę.
    Wstawiasz do piekarnika nagrzanego do 210 st. i pieczesz 15 minut. Nie
    przestrasz się, jeśli tarta tak śmiesznie wyrośnie - w jednym miejscu wyżej, w
    drugim niżej. Wyrówna się, spoko. Wyciągasz ją z piekarnika i posypujesz serem,
    a potem obkładasz obficie pomidorami. Wsadzasz jeszcze na 10 minut do
    piekarnika (z mojego doświadczenia wynika, że raczej już nie należy podpiekać,
    wystarczy że postoi sobie 10 minut w nagrzanym piekarniku - serek się ładnie
    rozpuści, a tarta nie rozmięknie), a potem wyjmujesz i jesz. Uważaj, żeby się
    nie poparzyć. U mnie tarta zawsze znika w ciągu 15 minut ;)
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: i znow o tartach ... :-)
    to jest oryginalny przepis na tarte orzechowa, z brazowym cukrem i syropem z
    kukurydzy. mozna uzywac orzechow wloskich. warto sprobowac, dobry przepis

    Ingredients for Crust:
    1/2 stick butter
    3/4 cup flour
    1 to 2 Tablespoons cold water
    Ingredients for Filling:
    1/2 stick butter
    3/4 cup brown sugar
    1/3 cup corn syrup
    1 teaspoon vanilla
    2 large eggs, beaten
    1 cup chopped pecans
    1 cup chocolate chips, (optional)
    For Crust: Combine all ingredients; press evenly into greased tart pans.

    For Filling: Melt butter and remove from heat. Add brown sugar and corn syrup;
    mix until smooth. Add vanilla and eggs; blend until thoroughly combined. Fold
    in pecans and chocolate chips. Pour filling into uncooked crust. Bake at 350
    degrees for 45 to 50 minutes or until firm. Great with ice cream!

    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: jak tartę ze szpinakiem ma zrobić laik czyli ja?
    jak tartę ze szpinakiem ma zrobić laik czyli ja?
    proszę o prosty przepis na tartę ze szpinakiem, kiedyś jadłam, ale za chiny
    nie powtórze sama. No i zupełnie nie wiem jak się do tego zabrać, czy do tego
    musi być specjalna forma? ile się to ciasto piecze? pomóżcie laiczce:P Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Następny wątek o szpinaku ;o)
    Mycho :)
    prosze..prosze podaj przepis na tarte szpinakowa z serkiem bialam i
    smierdzielem...moja polowka uwielbia wszystkie powyzsze trzy skladniki,
    uradowalabym jego brzuszek... jakie laski by na mnie splynely..hahaha...
    prosze i pozwole sobie, z gory, podziekowac :)

    pozdrawiam
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Numer 8/2004
    Numer 8/2004
    Zachęcona poprzednim numerem, kupiłam też i sierpniowy. Jeszcze żadnego
    przepisu nie zdążyłam wypróbować, ale podoba mi się:
    - artykuł o miodzie i mleku
    - przeois na ogórki z fenkułem i winogronami (i piękne, czytelne zdjęcie a'la
    instrukcja obsługi)
    - przepis na tartę brzoskwiniową (mam zamiar wypróbować i mam nadzieję, że
    będzie pyszna, bo roboty z nią co nie miara)
    - menu ślubne (inspirujące, lekkie, kolorowe, apetycznie sfotografowane)
    - Małe jest piękne - o przekąskach
    - Coś dla jaroszy - mam cichą nadzieję, że to będzie stała rubryka KUCHNI, bo
    wszystkie 3 przepisy wydają się godne uwagi
    - szkoła mistrzowska (o rakach) - fajnie by było, żeby jeszcze ktoś napisał,
    gdzie można kupić takie stworzenia...
    - potrawy w paski

    Ucieszyłam się też, że jest o mojej ulubionej restauracji Rozmaryn. Fajnie by
    było, żeby o swoich ulubionych miejscach mówiły osoby bardziej znane, a nie
    właścicielki galerii czy nieznane malarki. Ciekawa jestem, gdzie zakupy robi
    np Julia Hartwig albo co jada Wojciech Pszoniak.
    Trochę rozczarował mnie mistrz zen palący papierosy i przyrządzający dla
    znajomych mięso...

    Dużo przepisów na ekstrawaganckie potrawy, ale gdzie kupię np kwiaty bławatka
    albo kwiaty cukinii? Poproszę o adresy, to chętnie się skuszę na takie
    eksperymenty.

    Bardzo lubię zdjęcia Jarka Madejskiego. Może trochę z sentymentu, bo kiedyś
    miałam okazję obserwować jak pracuje.

    Ciekawe, co myślą o nowym numerze inni forumowicze? Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: mam worek marchewki
    kiedyś gdzieś miałam przepis na tartę, którego nie pamiętam:)

    w sumie sprowadzało się do tego, że na podpieczonym kruchym cieście układamy
    rządkiem naokoło cienkie plasterki marchwi (w łuskę, żeby zachodziły na
    siebie), potem rządek ostro przyprawionej soczewicy (ja dawałam brązową), potem
    znów marchewka itp. całość zalewało się śmietaną z jajkiem. aha, i tę marchewkę
    chyba lepiej obgotować króciutko przed położeniem na ciasto.

    całkiem niezłe było, tyle że trzeba dobrze przyprawić, no i jest to danie z
    gatunku zapychających. a poza tym są przepisy na marchwiane ciasta, co do
    których wprawdzie nie mam zbytniego przekonania, ale marchwi powinno sie na nie
    sporo zużyć:) Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Co jest "nie-tak"-pytanie
    Tego przepisu nie znam ale tarty robię dość często i na pierwszy rzut oka
    widać, że nie jest to przepis na... tartę. Z podanej ilości składników mokrych
    wyjdzie puszyte, wilgotne ciasto, które w stanie surowym będzie miało
    konsystencję lejącą. Wczoraj zrobiłem ciasto z maślanki, w którym na 1,5
    szklanki dawało się 2 szklanki mąki no ale porównać je można co najwyżej z
    biszkoptem czy keksem, formy wyłożyć tym się nie da.
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Tarta z łososia i sera
    Tarta z łososia i sera
    Czy ktoś może znalazł przepis na tarte z łososia i sera? Podaja taką w
    kawiarni Botanika w Krakowie. Chciałabym zrobic podobną, jest na cieście
    francuskim, łosoś jest w plastrach, plus ser. I tu nie wiem, czy zwykły, czy
    cos w rodzaju fety. Smak ma lekko pikatno-słony.
    Pomóżcie! Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Tarta cytrynowa
    Tarta cytrynowa
    Czy ktoś z Was zna może przepis na tartę cytrynową? POdają coś takiego w
    Warszawie w kawiarni Green na Marszałkowskiej - cienkie kruche ciasto, a na
    tym zapieczona gruba warstwa bardzo kwaśnej, gęstej masy z ewidentnym
    dodatkiem miąższu cytryny. Lubię wytrawne ciasta i bardzo mi to zasmakowało,
    chętnie bym spróbowała zrobić sama. Kruche ciasto to nie problem, ale czy ktoś
    może wie jak się robi taką masę? Na bazie śmietany? Mąki ziemniaczanej?
    Byłabym wdzięczna za sugestie.
    Nb. w tej samej kawiarni mają fajny pomysł na letnie picie - woda z
    plasterkami cytryny i świeżego ogórka. Bardzo orzeźwiające połączenie jak się
    okazuje... Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: CIASTO DO TARTY CYTRYNOWEJ!!! POMOCY!!!
    > No tak pewnie że lepszy budyńnn cytrynowy ale znowu pozostaje dla mnie
    kwestia
    > tajemnicza - jak połączyć mleko z cytryną żeby się nie ścieło???
    > Z niecierpliwością czekam na sprawdzony przepis, dzięki


    Moj przepis na tarte z kremem cytrynowym wersja "kisiel" sprawdzony od
    dwudziestu lat. A dostalam go od kolezanki Francuzki, po tym jak przyniosla
    taki tart do pracy i wszyscy lizali paluszki - wiec juz wtedy byl sprawdzony.

    Dajcie znac jak zrobicie - jak bede nastepnym razem w Warszawie mozemy
    pocwiczyc razem.
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Tarta z winogronami
    Tarta z winogronami
    Będę wdzięczna za przepis na takie ciasto. Widziałam na forum przepis na
    tartę z tymi owocami, ale z użyciem budyniu. Niestety Pan Monsz budyniu nie
    tknie nawet kijem ;)
    Czy są jakieś inne receptury? Może a'la tarta tatin ale z winnym gronem,
    tylko czy też karmelizować?
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: ciasto kruche - polecam przepis
    Myślę, że można w prodiżu, ale lepiej podwoić wtedy ilość składników.
    Tartę robię następująco:
    na podpieczony spód sypię kilka łyżek brązowego cukru; ze świwek wyjmuję pestkę
    i układam owoce nieskaleczoną stroną na górze, to posypuję cukrem ew kruszonką
    (w równych proporcjach: mąka, cukier, masło + migdały ucieram na okruszki).
    Piekę w 180 st C ok. 40 min

    cat2 napisała:

    > Mam pytanie do ciebie:czy mozna to ciasto upiec w prodiżu?niestety nie mam
    > sprawnego piekarnika...podaj jeszcze przepis na tartę śliwkową, co tam dajesz
    > do tych śliwek, czy same kładziesz?a czy można połozyć gruszki na to ciasto?


    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Le cordon bleu "Kuchnia domowa"-recenzja przepisów
    Tarta prowansalska jest pyszna, czuje sie bardzo zachecona do dalszych
    eksperymentow. Na drugi ogien idzie tarta z porem i serem brie, ostatnio chodza
    po mnie pory, wiec tarty szpinakowe musza jeszcze poczekac. W ktoryms ze
    starszych numerow "Kuchni" wypatrzylam przepis na tarte z czerwonej cebuli, w
    karmelizowanym cukrze i winie, z kozim serem. Dostalam slinotoku czytajac
    przepis i ta bedzie nastepna w kolejce. Zdam sprawe z rezultatow. A tak na
    marginesie: na okladce ksiazeczki o tartach jest zdjecie tarty, ktorej nie ma w
    srodku! Nie ma na nia przepisu! Wyglada to na tarte szpinakowa, ale dwie
    szpinakowe przedstawione w srodku wygladaja inaczej. Skandal, bo ta na okladce
    wyglada najbardziej apetycznie. Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Szarlotka francuska
    tarte tatin
    we francji nie mieszkam, ale rzeczywiscie przepis jest mocno podejrzany. Francje
    przypomina jedynie uzyciem calvadosu. Znalazlam przepis na tarte tatin po
    angielsku. Nie jestem pewna ciasta, ktore jest polecane, ale reszta wydaje sie
    OK. Moze ktos skomentuje
    www.tarte-tatin.com/english/page/recette-en.html Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Tarta na słono
    Gość portalu: iza napisał(a):

    > CZy znacie jakiś dobry przepis na tartę z porami , albo pieczarkami lub czymś
    > innym( tylko nie szpinak bo dostaję wysypki na jego widok(:

    Tak. Sprawdzony raz jeszcze w ostatni czwartek.

    Ciasto jak np.
    parisvarsovie.blox.pl/html/1310721,262146,20.html?15
    Kilogram bialych porow (tzn. odciac zielone i ciemno-zielone).
    Wyplukac, oczyscic, pokroic na male kawalki (tak kolo 1 cm dludosci).
    Na patelnie dac troche oleju i zeszklic pory - ladnych pare minut.

    Rozwalkowac ciasto na cienko, wlozyc do foremki na tarte leciutko posypanej
    maka. Wlozyc zeszklone pory. Dodac troszke surowego chudego wedzonego boczku
    pokrojonego na malutkie kawaleczki. Do miseczki wlozyc dwa cale jaja i 3
    czubate lyzki smietany. Wymieszac, popieprzyc. Wlac na pory z boczkiem.

    Wlozyc do podgrzanego piekarnika i piec 30 min na 200 stopni. Sprawdzic (z
    piekarnikami roznie bywa) czy trzeba kilka minut wiecej.

    Tarte z porami mozna jesc na cieplo, ale takze na zimno.

    Smacznego ! Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Skąd ten zakalec?- przepis na tartę według Pascala
    Skąd ten zakalec?- przepis na tartę według Pascala
    Robiłam już 2 razy i za każdym razem robi się zakalec. Masa jest pyszna więc
    chciałabym żeby chociaż raz mi się udało tym bardziej że wybieram się na
    święta do teściów więc chciałabym zrobić coś pysznego i oryginalnego.

    poprostugotuj.onet.pl/kuchnia/ksiazka/itemid142/
    Może powinnam podpiec trochę ten spód przed wylaniem masy śmietanowej?
    Dodam, że zrobiłam też tartę cytrynową według N. Rubenstein, oczywiście
    wzogaconą ZAKALCEM.
    Co ja źle robię? Bardzo proszę o rady. Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: ciasto na pizze bez drożdży?
    Witam,
    niestety, mam złą wiadomość. Nie ma ciasta na pizzę bez drożdży. Są za to inne
    rodzaje ciasta, na które można sobie poukładać różne składniki i zapiec.
    Przedmówca przywołał przepis na tartę. Przepisów na tartę jest mnóstwo, ale 90%
    właśnie nie wymaga drożdży. Wymaga za to tarta jakiegoś tłuszczu, najlepiej
    zimnego masła, z którym "szatkujesz mąkę". A nie każdy wege masło przyswaja.

    Pozdrawiam, Mii


    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Kupujcie smaczne leczo wegetariańskie
    dziewczyny, znacie jakiś fajny przepis na danie obiadowe, tak żeby mój facet
    mógł się nim najeść, bo wiecie...jak ktoś przyzwyczajony jest do mięsa, to już
    wszystkie te "warzywka" i ryże spływają po nim i za godz. jest znów głodny. A
    więc coś wypełniającego żołądek na dłużej, może makaron jakoś (zapiekany) albo
    przepis na tartę - ale smaczną! Będę ogromnie wdzięczna wam koleżanki! POZDR> Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Relancja ze spędu hien
    hejeczka,
    doszlam do siebie i moge zdac raport:
    Dziewczyny spisaly sie nad wyraz- pycha zarcie, dobre wina i wszystie z bialymi
    gaciami !!!!!
    Zarcie- bedziemy jesc jeszcze kilka dni !!!!! Przez was przytyje !!!!!!!!!!
    Jak mozecie tak dobrze gotowac buuuuuuuu
    przepis na tarte i paszteciki ze spinakiem jutro wklejam pod
    linkiem "przyjecia"!!!
    Punktualnosc byla wrecz porazajaca !!!
    Wysoka jakos trunkow sprzyjala wysokiemu poziomowi tematow i rozmow - te co
    byly te wiedza o jakie chodzi )
    Ostatnie pannienki wyszly o 4.12 !!!
    Mialysmy szczescie ze mam nietypowa mateczke, ktora czekajac na mecz bokserski
    pozmywala po tej calej balandze- czesc jej i chwala !!!!!!!
    Mam nadzieje, ze dalej bedziemy sie w realu spotykac ))
    Margie bez bicia stwierdzila, ze nawet (sic) dobrze sie w moich 4.katach czuje-
    za co jej bardzo dziekuje )
    A neu zabije, ze ta zdjecie z suanita- gdzie Ania wypadla super a ja mam pelna
    gebe zarcia !!!!!!!!!!!
    Aha zostaly mi 2 sztuki nowych i 5 sztuk starych gaci- czyli impreza oplacila
    sie ))
    Prosze o nastepne terminy ))))))))))))))))))))))))))))
    Zdjecia wklepie Neu- bo znacie moje zdolnosci techniczne )
    buzka
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: dania z gotowego ciasta francuskiego
    www.meilleurduchef.com/cgi/mdc/l/fr/recettes/tarte_moutarde_ill.html

    Przepis na tarte z musztarda i pomidorami. Fakt, ze po francusku ale
    jestem pewna, ze i tak sie doczytacie i polapiecie o co chodzi, bo
    sa obrazki
    Poivre = pieprz, reszte zrozumiecie.

    Smaczna jest takze tarta z pora pokrojonego w talarki i zalanego
    beszamelem albo innym bialym sosem wg uznania.

    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: co zrobić z ciasta francuskiego?
    Możesz zrobić np. tartę z dowolnym nadzieniem (mam np. przepis na tartę
    dyniową), albo.. hmmm... jakoś to się śmiesznie nazywa, nie pamiętam - suszona
    śliwka zawinięta w plaster boczku i to zawinięte w pasek ciasta francuskiego,
    piecze się w piekarniku, albo zwykłe parówki upieczone w tym cieście, albo coś
    a'la pierożki z nadzieniem słodkim albo słonym, jak wolisz, albo napoleonki vel
    kremówki...
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: bimi i inne cuda kulinarne:-)
    Jeszcze tarta z endywia i tarta z porami :D
    Znalazlam u siebie dwa przepisy, ale po Holendersku. Oba przepisy wyprobowane, z
    czego przepis na tarte z porami wielokrotnie i czesto gosci na naszym stole.

    Andijvie taart

    Ingrediënten :

    1 pakje bladerdeeg
    paneermeel
    500g andijvie
    1 eetlepel olie
    500g aardappelen
    1dl melk
    1 ei
    zout
    peper
    nootmuskaat
    1 rookworst
    100g spekblokjes




    Bereidingswijze :

    Vet een springvorm in. Laat de bladerdeeg ontdooien, bekleed hiermee de
    springvorm en prik met een vork gaatjes in de bodem. Strooi er wat paneermeel
    in. Maak de andijvie schoon, snijd ze in reepjes, was deze en laat het
    uitlekken. Schil de aardappelen, was ze en kook ze gaar in een pan met een
    beetje water en zout. Verhit de olie in een wok roerbak hierin eventjes de
    andijvie en schep dit in de springvorm. Snij de rookworst in plakjes en leg deze
    op de andijvie. Roer het ei los met de melk, peper, zout en nootmuskaat. Giet de
    aardappelen af, stamp ze fijn en giet er het ei-melkmengsel door. Schep de
    aardappelpuree op de plakjes rookworst. Bak de taart 40 minuten in en
    voorverwarmde oven van 180 graden. Bak in een pan de spekblokjes uit en verdeel
    deze over de taart.


    Recept voor preitaart

    150grbloem Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Wątpliwości przy przepisie - ciasto francuskie
    Wątpliwości przy przepisie - ciasto francuskie
    hej,
    dopadły mnie wątpliwości...

    mam taki przepis na tartę z kaszą i pieczarkami:

    Tarta z kaszą gryczaną i pieczarkami

    Składniki:
    1 opakowanie ciasta francuskiego
    200 g pieczarek
    100 g kaszy gryczanej
    cebula
    z ząbek czosnku
    1 jogurt grecki
    1 żółtko
    parmezan
    natka pietruszki

    Przygotowanie:
    Ciasto rozmrażamy i wykładamy na formę. Pieczemy w temp. 180 stopni
    na złoty kolor. Na patelni szklimy cebulkę, czosnek dodajemy
    pokrojone trzonki pieczarek, ugotowaną kaszę gryczaną. Sól, pieprz
    do smaku. Lekko studzimy i dodajemy parmezan i koperek. Na
    podpieczony spód wykładamy kaszę i na wierzch kładziemy całe
    kapelusze pieczarek. Jogurt mieszamy z żółtkiem i zalewamy wierzch
    tarty. Posypujemy jeszcze parmezanem. Pieczemy około 20 minut aż ser
    się stopi i lekko zezłoci.

    moje pytanie:
    czy blachę mam wysmarowac tłuszczem?
    nakłuwac widelcem? czy jakieś inne myki & tricki są potrzebne?
    uformowac taki brzeg jak przy kruchym?
    przy drugim pieczeniu tez 180 stopni?

    jeszcze nigdy nie robiłam nic z ciasta francuskiego, więc
    przymierzam się do niego jak pies do jeża...
    (mam świeże, nie mrożone)

    z góry dziękuję za porady i pozdrawiam
    Kwiecienka Zagubiona




    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Jaka pizze lubicie najbardziej?
    z sadzonym, takim na srodku placka, zjem. Z sosem smietanowym tez
    zdarzylo mi sie pare razy zjesc, ale to przez przypadek, zamawiajac w
    trakcie nauki "pizze studencka", ze smietana wlasnie wymieszana z
    serem (bylo to dobre kilka lat temu).
    W jednej ksiazce, napisanej przez Japonke, mam przepis bodajze na
    pizze z nori, rakieta oraz mozarella.
    W innej ksiazce mam natomiast przepis na tarte z zielonym curry,
    baklazanami grillowanymi i mlekiem kokosowym.
    Tez zastanawialam sie z mezem nad wariacja i nad zrobieniem
    "tajskiej" pizzy, z dodatkiem pasty curry. Problem w tym, ze tak
    lubimy klasyczne, wloskie pizze, ze koniec koncow nie chce nam sie w
    tym zakresie ekperymentowac.
    Z ciekawosci zrobie kiedys na pewno. Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Gotowanie
    Tarta bakaliowa
    Wrzucam przepis na tartę bakaliową, którą przywiozłam na spotkanie w Krakowie:)
    Ciasto:
    30dag mąki
    20dag masła
    1 małe jajko
    2-3 łyżki cukru pudru
    Mąkę i cukier posiekać z masłem, dodać jajko, szybko zagnieść, włożyć do lodówki
    na pół godziny (może być dłużej)
    Masa:
    bakalie, różne, ja używam orzechów włoskich (około miseczkę), rodzynek jumbo lub
    królewskich(koło szklanki) i suszonych śliwek (też koło szklanki, trochę posiekane)
    cukier - szklanka, trochę więcej
    śmietanka słodka, około pół szklanki
    Przepraszam, że te ilości do masy nie są dokładne ale sama to ciasto wymyśliłam
    i wszystko robię na oko...
    Cukier rozpuścić na patelni do karmelowego koloru, wlać śmietankę i wymieszać aż
    do powstania jednolitego karmelu, wrzucić bakalie wymieszać i masa jest gotowa
    do wrzucenia na ciasto:)
    Ciasto piekę samo w formie do tart o średnicy 30cm w temp 180 stopni aż się
    lekko zarumieni, dopiero na końcu wykładam masę bakaliową, którą robię w trakcie
    pieczenia, można chwilę jeszcze zapiec wszystko razem ale niekoniecznie.
    Smacznego:)
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Tarta wegetarianska
    Turzyco, dziękuję za informacje o podpuszczce :)

    Oto przepis na tartę serową:

    - ciasto ugnieść z 250 g mąki, 125 g masła, szczypty soli, ok. 1/3 szklanki wody - te proporcje mogą się nieco zmieniać rzecz jasna. Wyłożyć ciastem formę (średnica 24-26 cm) i wstawić do lodówki. UWAGA: u mnie sprawdza się nie niziutka forma do tart, a zwykła, wysoka tortownica.

    - farsz: 150 g ementalera, pół litra gęstej śmietany, 5 jajek, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
    Zostawić kilka plasterków/paseczków sera do ozdobienia tarty, resztę zetrzeć na grubej tarce, wysypać na ciasto. Śmietanę, jajka i przyprawy wymieszać, wylać na ser.
    Piec 45 minut w 200 stopniach, jeśli za szybko się rumieni, przykryć folią, pod koniec można też zmniejszyć temperaturę. Pod koniec pieczenia położyć na wierzchu tarty plasterki sera.

    Czasem dla ozdoby kładę oprócz tych plasterków np. gałązki świeżego tymianku, wygląda (i pachnie!) fajnie. Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Czy robicie przetwory?
    Niestety, mimo
    ze mam duzy ogrod,w tym roku mamy jedynie pomidory, papryke i jagody:)
    Mam tez 3 grusze, ktore owocuja jak szalone.
    W ubieglym roku robilam przetwory z gruszek(na slodko i z octem),ale nie ma na
    nie chetnych:(
    Wiec w tym roku zamrozilam troche jagod(dzieciaki przez dwa tygodnie mialy
    codziennie cala miche swiezych),pomidory zas to przysmak mojej corki -
    pochlania je w ilosciach hurtowych a gruszki jeszcze dojrzewaja:)

    Podziwiam Twoje przetwory i Ciebie za zapal:)
    Jestem chyba za leniwa aby ulec czarowi przetworow i z czasem tez nie za
    bardzo:(

    Jezeli moge prosic o przepis na tarte z pomidorami, bede wdzieczna - wyglada
    super:)
    Pozdrawiam Cie bardzo serdecznie:)
    J.


    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Watek kulinarny
    a wiesz fedorczyk, ze ten przepis na tarte jest tak prosty, ze i ja go chyba
    wykonam. Bo bardzo lubie roznosci z tym serkiem. Pamietam ze przed laty znajomy
    robil cos z gruszka i tym serkiem na wierzchu. Chyba byl to toast z szynka..
    nie pamietam, a kontakt z facetem sie urwal. Ale pamietam ta znakomita
    kompozycje gruszki i sera.
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Obiadki lipcowe, wakacyjne, ciepłe, zdrowe..:)
    Mammajko, jesli mozesz to poprosze o przepis na tarte ). Nabylam niedawno
    dwie nowiutkie tartowe foremki i az sie prosza, zeby je "rozdziewiczyc".
    U mnie dzis ruskie pierogi i wczorajsza mloda kapustka po lodzku-niemiecku,
    czyli z cynamonem ) Wiem, ze brzmi to dosc makabrycznie, ale naprawde jest
    pyszna. W mojej rodzinie robi sie ja tak od prababci. Myslalam, ze to przepis
    lodzki, albo patent rodzinny, dopoki nie poznalam pewnej Niemki od lat
    mieszkajacej w Polsce, ktora, jak sie okazalo przyrzadza kapuste w identyczny
    sposob.
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Hihi, pamietacie wateczek o zdrobnionkach? ;-))))
    Nie cierpię zdrobnionek,ale gotowanie to moja pasja.Jeśli jesteś początkująca w
    tej dziedzinie życia to nie porywaj się na eksperymenty,bo moze zakończyć się
    tak,że niedoszłe danie wyląduje w śmietniku...Po pierwsze masz mało czasu,więc
    pozostań przy tym sprawdzonym np.makaronie.Mam świetny przepis na tartę z
    pieczarkami-wczoraj robiłam ją po raz pierwszy i polecam.Do przygotowania tarty
    potrzeba ze dwie dobre godziny dla kogoś doświadczonego.
    Doświadczona Viola Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: 'Wynalazki' kulinarne c.d...
    Dzięki Towita .

    Własnie znalazłam podpowiedz wątek nizej.
    A tak "przy okazji" mogłabyś wkleić przepis na "Tartę serową Towity" ?
    Bo "Bakłażany Jórskiego" za cholerę mi nie chcą wyjsć i licze tylko na
    te "zaproszone".

    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: GRUDZIEŃ 2004
    nie jesteś sama, myślę, że powoli wszystkie mamy dość ciąży. Ja za 4 tygodnie
    odstawiam fenoterol i chciałabym szybko urodzić. Strasznie mnie męczy, że nie
    mogę siedzieć ( momentalnie zaczynają się skurcze), leżeć na brzuchu, plecach i
    prawym boku ( mała wsadza mi tyłek w żebra po prawej stronie). Czuję się
    brzydka, w dodatku mój mąż zaczął mieć muchy w nosie i przestał się do mnie
    odzywać, co oczywiście powoduje stres i skurcze itp. Do tego energiczny 4-
    latek, którym trzeba się zajmować i wymyślać zabawy
    przestałam chodzić do pracy, co znaczy,że nie mam dochodu, mój mąż ma własną
    firmę i nie dostaje stałej pensji. Jak się zastanowić, finansowo leżymy.
    Staram się jednak myśleć pozytywnie, cieszyć tym, że już niedługo sytuacja się
    zmieni, będę bardziej mobilna i może nie dopadnie mnie depresja poporodowa (
    szczerze wątpię).
    Na razie cieszę się dniem dzisiejszym, zostałam sama, mąż z synkiem i teściową
    pojechali na objazd cmentarzy. Nic nie muszę. Czytam sobie i zajadam ciasto.

    Swoją drogą polecam wam przepis na tartę z żurawinami z ostatniego "Dziecka",
    ja w ten weekend zrobiłam już dwie, schodzi błyskawicznie
    Pozdrawiam.

    Ania
    preg.fertilityfriend.com/pregticker/4a614 Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: szukam przepisu na ciasto z truskawkami
    Polecam gorąco przepis na tartę "słoneczko" na stronie http://www.mniammniam.pl. Przepis sama niedawno sprawdziłam, zamiast jednak podanych tam owoców wpakowałam truskawki. Po prostu rewelacja! Nie wiedziałam jednak, że z trzech szklanek mąki wyjdzie mi tak duża ilość ciasta (nie jestem orłem w dziedzinie pieczenia ciast) w stosunku do tak małej foremki jaką miałam. Ale jutro mam zamiar specjalnie dla tego ciasta kupić sobie nową, dużą foremkę i zaraz wziąć się do pracy. Smacznego! Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Miły piątkowy wieczór :)
    Już się robi, akurat przerwa na reklamy

    To jest zmodyfikowany przeze mnie przepis na tartę z białym serem na słodko,
    wyciągnięty z książki pt. "Kuchnia francuska na co dzień i od święta" z 1988 r.

    A więc:
    600 g mielonego białego sera
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    opakowanie śmietany
    ewentualnie aromat waniliowy, rumowy czy co kto lubi
    -to wrzucamy do blendera i miksujemy na jednolitą masę.

    W 300 ml mleka rozpuszczamy dokładnie 4-5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
    (coś jak na budyń), następnie dolewamy do masy w blenderze. Miksujemy. Masa jest
    dość rzadka i taka ma być.

    Wylewamy całość na blachę wyłożoną kruchym ciastem lub herbatnikami (z tymi
    herbatnikami to różnie bywa . Wskazane jest, aby do środka coś dorzucić - ja
    tym razem dodałam mandarynki z puszki i rodzynki, dobry jest też z ananasem z
    puszki.

    Smacznego

    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: USA: gdzie kupic mrozone ciasto francuskie
    USA: gdzie kupic mrozone ciasto francuskie
    Dzeiwczyny z USA, czy wiecie gdzie mozna kupic mrozone ciasto francuskie ?
    Czy dostanie sie je w "normalnym" supermarkecie?
    Podalam mojej znajomej mieszkajacej w stanach przepis na tarte szpinakowa.
    Jednym ze skladnikow jest ciasto francuskie. Znajoma twierdzi ze nie mozna go
    kupic w stanach. Nie bardzo mi sie chce w to wierzyc.
    Wiem ze ostatecznie mozna to ciasto samemu zrobic, ale po co sie meczyc ...
    Z gory dzieki za informacje! Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: MAJ 2004!!!
    tarta tatin
    hej
    to ja Elizo poprosze przepis na tartę. Nabrałam znów ochoty na pichcenie, tylko
    czasowo trudno wyrobić przy młodej. Wiadomo, marudzę bo się obijam. No i
    piekarnik na nowej chałupie mamy gazowy - to zmiana na gorsze, ciasta się lubia
    od spodu przypalić, trzeba tego gazowego potwora jakoś wyczuć i okiełznać.
    Ciężko będzie bo nawet indykatora temperatury nie ma, wszystko na czuja...

    Jak ktoś ma jakieś fajne i niewymagające czasowo danie obiadowe to też poproszę
    przepis.

    papapa
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: MARZEC 2004 część II
    kj74 reeety masz przepis na tarte, jak mozesz, to przeslij mi na adres gazetowy
    czyli: jollyg@gazeta.pl z GOOOORY dziekuje

    Robilam dzis pierogi z miesem W sumie ulepilam ich 51. Byly pyyycha jak
    zawsze hehe

    Wizja czaderska, chociaz mysle, ze u mnie bedzie to inaczej wygladalo, poprostu
    kazdy bedzie mial swojego kopma i wielka siec zalozona w chacie, bo co
    pomieszczenie to komp hihihi...

    Hania dzis jeczy i marudzi, ale raz na jakis czas moze

    Jutro ide do fryca do Hotelu Haffner w Sopocie hehehe, zobaczymy jaki bedzie
    efekt

    Wszystkiego najlepszego Marii, coreczce mstrus1 bo dzis konczy pol roczku

    share.shutterfly.com/osi.jsp?i=EeCtWLZm4bODA probowalam i sie udalo
    zamiescic troche fotek. Oczywiscie dzieki pomocy Ani Dziekuje!

    J&H
    ide bo pluje i piszczy hihi Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: MARZEC 2004 część II
    poroszę przepis na tartę gosiaa_p@poczta.onet.pl )
    Kali fajny chłop z Igo a geścik z papieroskiem siuper ) Czyżby dzidzia z
    piesem się chowała?
    Dzisiaj strzeliliśmy kolejny maratonik na spacerniaku ( tj. bulwarze) od 11.15
    do 17.00 . I w sumie co się dziwić, że waga spada hmmm Psa wcześniej
    odesłałam z mamą do domu bo by mi biedne bydlę jeszce kopytka wyciągło i co by
    było?
    Mati od dwóch dni robi mi taką sztuczkę : rano jak już leżymy w naszym łóżku do
    dzidek jak chce jeść a ja sobie posypiam to mnie ciągnie za koszulinę i
    budzi ) Zmyślny dzieciak ) Po mamusi to ma )
    Renia cieszy, że powoli wszystko z Piotrusiem idzie do przodu )
    A miałam słodyczy niejeść a były cukierki, kawa z bitą śmietaną, drożdżówka i
    grzes w czekoladzie )
    Jolka ty się piekna na czwartek robisz??? Rwać coś będziemy w tym Sopocie )
    I co Albercik dobił Mateuszkowej wagi ? )
    Idę na grzesia

    Pozdrowionka
    Gosia i Mati
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: MARZEC 2004 część II
    ja też chcę filmik Ingusi!!! i przepis na tartę przy okazji (mwlodarska@o2.pl);
    aha-i zdjęcia Hani
    chodzika też nie chcę, trochę się naczytałam i naoglądałam i wyszło że dla
    dziecka lepiej jak się uczy sam chodzić-wyczucie odległości pzy odbijaniu sie
    od ściany i takie tam;
    póki co ulubiony batonik to Grześ w czekoladzie;
    Renia cieszę się że u Was wszystklo ok.

    wiecie co-byłam dzisiaj u sąsiadki-przyjechała ze szpitala z tygodniową
    dziewczynką-jejciu jaka ona malutka!!! pomagałam im kąpać, ale fajna jest i tak
    płacze jakby kotek mauczał.... trochę się rozczuliłam
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Grudzień 2004 - epizod IV
    Jeśli chodzi o ząbki to jeszcze nie mamy.
    A zabawki to Maja lubi się bawić klockami z zabawki Fisher Price "Garnuszek na
    klocuszek". Oczywiście nie ustawia wieży z tych klocków tylko wali jednym o
    drugi, ewentualnie o ścianę, lub bawi się pokrywką od tego garnuszka. Ale
    wczoraj zauważyłam że potrafi już wrzucać klocki do środka przez taki duży
    otwór. Podoba jej się że słychać wtedy melodyjkę.

    A przepis na tartę jabłkowo-karmelową to poproszę skoro nie dość że pyszna to
    jeszcze prosta.
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Proszę przepis na tartę!
    Proszę przepis na tartę!
    Czy ktoś zna może przepis na tartę, z owocami leśnymi najlepiej w stylu:
    szybko, łatwo i bez zbędnych ceregieli?:)))Mało kaloryczną jeśli łaska...NO
    dobrze, moze byc kaloryczna w ostatecznosci...;) Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: tarta - jak się robi?
    tarta - jak się robi?
    Prosze o przepis na tartę i o praktyczne rady jak ją zrobić, na co zwrócić uwagę. Nigdy nie robiłąm tej potrawy i będę wdzięczna za wszystkie rady i wskazówki.

    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Czerwone buraki z serem feta na ciepło
    Znalazłam przepis na tartę z buraczkami i brie,
    podrzucić? Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Deser po francusku
    Jezeli masz piekarnik, to mam przepis na tarte tatin, ktora zwala z nog.
    kalina Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Bardzo proszę jakieś propozycje na niedzielny
    Poproszę o przepis na tartę czekoladową z bananami. Też bym chciała mieć
    popisowy numer ;))) Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Co na świąteczny Wielkanocny obiad?
    "Jednak rozpocznę troszkę nietypowo, bo od tarty ale za to jakiej, tarty z białą
    cieką kiełbaską, chrzanem i białym barszczem, do tego czosnek, majeranek i mamy
    coś na kształt zapieczonego białego barszczu lub żurku."

    autorka bloga podala przepis na tarte z zupa w proszku i jak sadze stanowi to
    clou tego przepisu, jak mniemam ma to byc nowatorska wizja, wariacja na temat
    "swiatecznego zurku z kielbasa, jajkiem, chrzanem". komentarze w samych
    superlatywach, glownie w tonie przecierania oczu ze zdziwienia i zachwytu nad
    pomyslowoscia przepisu. czuje tu takie zalozenie, ze gospodyni chce zadziwic tym
    cudem domownikow i gosci, ktorzy cale zycie jedli po prostu zurek czy barszcz
    bialy, a tu takie dziwa. wybacz, ale jesli ktos podaje mi przepis na np.
    wspanialy sernik, zupelnie inny, "nietypowy", zawierajacy np. slodka mase serowa
    i suszone grzyby oraz zageszczony fixem do kotletow mielonych, to nie bede
    traktowala tego jako inspiracji do zrobienia sernika, tylko jako nieudany pomysl
    kulinarny. jesli przy okazji czytania takiego przepisu przypomne sobie, ze lubie
    sernik i upieke sobie tradycyjne bez fixa i suszonych grzybow, to tez mam sie
    zachwycac pomyslowoscia autora przepisu i dziekowac za inspiracje? jesli komus
    takie polaczenie pasuje, to ja nikomu nie bronie, ale chyba kazdy ma prawo
    wyrazic swoja opinie, nawet negatywna, czy zawsze trzeba piac z zachywtu albo
    siedziec cicho? zwlaszcza jesli ktos publikuje swoje pomysly, to chyba rozumie,
    ze nie wszystkim sie one musza podobac? zreszta takie jest zalozenie internetu
    chyba - swoboda wypowiedzi. mi sie rzadko zdarza po kims "jezdzic", ale ten
    przepis mnie osobiscie powalil i chcialam sie podzielic swoja podejrzliwoscia do
    takiego traktowania kulinariow - za wszelka cene cos nowatorskiego,
    nowoczesnego, zadziwiajacego, nawet kosztem smaku i dobrych skladników. ja w
    kuchni mam filozofie, aby z jak najlepszych produktow (zarowno jesli chodzi o
    jakosc jak i sezon) tworzyc dania, ktore nie zepsuja ich smaku, ale go wydobeda
    i podkresla. dlatego zawsze wybiore prosty żur z dobrą kiełbasą, ziemniakami,
    jajkiem zamiast "posh" tarty na bazie scietej zupy w proszku. i dlatego tez zimą
    wolę dobrą duszoną kiszoną kapuste zamiast szklarniowej/zagranicznej mlodej.
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: wasze pomysly na tarte
    wasze pomysly na tarte
    podajcie prosze jakis fajny przepis na tarte warzywno-miesna albo
    sama warzywna albo serowa, na spodzie kruchym albo francuskim. moga
    byc tartaletki. Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Tarty dno...
    Tarty dno...
    Mam sobie ja przepis na tartę, tyle że każą mi to ciasto obciążyć grochem, fasolą etc. Rozumiem co by się nie wybrzuszyło podczas pieczenia.
    Czy zwykle ponakłuwanie widelcem nie wystarczy? Pogoda nie zachęca do wyjścia do sklepu po tę fasolę ;)
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Tarta migdałowa - proszę o przpis
    Tarta migdałowa - proszę o przpis
    czy może ktoś w swoich zbiorach posiada przepis na tartę migdłową
    podobną do tej serwowanej w restauracji ikei? Będę wdzięczna za
    przepis lub link do podobnego wątku. Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: przyjęcie - pomocy
    Ja ostatnio robiłam:
    - sznycelki z indyka duszone z warzywami (por, marchewka, seler naciowy
    rozdronione, uduszone na maśle, przyprawione lekko vegetą i curry), sznycelki
    indycze opruszone przyprawą złocistą Kamisa, usmażone, wrzucone do warzyw, do
    tego ryż.
    Zrobiłam też tartę:
    - ciasto kruche: 4 łyżki wody, 125 g masła, trochę soli - roztopione rondelku.
    Po przestygnięciu dosypujemy 250 g mąki, mieszamy, wyklepujemy tortownicę
    wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy do zrumienienia w gorącym piekarniku
    (220C)
    Na upieczoną tartę wykładamy plastry boczku, boczek zalewamy paciają: 4 jajka,
    250 ml gęstej śmietany, 30 dkg. startego żółtego sera, przyprawiamy gałką
    muszkatułową i białym pieprzem. Do piekarnika (180C) na ok. 40-45 minut.
    (Przepis na tartę mam z FK, ale nie pamiętam, kto jest autorem - robiłam już
    mnóstwo razy, zawsze wychdzi pyszna:)
    - sałatka (miks sałat gotowy, pomidorki koktailowe przekrojone na pół, oliwki,
    seler naciowy, kuleczki mozzarelli, feta, przyprawione przyprawą Kamisa:
    suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, polane oliwą i octem balsamiczny.

    na deser: biała pavlowa.
    (6 białek ubić na sztywno, potem po łyżce dodawać drobny cukier (1,4 szklanki)
    potem łyżeczkę skrobii ziemniaczanej, potem łyżeczke octu winnego)
    Wyłożyć na blachę, na papier do pieczenia, formując koło o średnicy ok. 20 cm
    (ja odrysowuję ołówkiem miseczkę na papierze;))
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, po 5 minutach zmniejszyć do 150C i
    piec 1,5 h. Od czasu do czasu można uchylić piekarnik ypuszczając nadmiar pary.
    Powinna wyrosnąć spora beza, która później, podczas studzenia (koniecznie w
    uchylonym piekarniku!) zapada się po środku. Ten środek wypełniamy bitą
    śmietaną (0,5 l. 30%)Do śmietany dodajemy odrobinę cukru waniliowego, ja
    jeszcze daję 1 fix, żeby nie ciekła;))
    Na śmietanę: owoce - kiwi w plasterki, mandarynki z puszki, wisienki z kompotu
    (moja wersja, ale można szaleć)
    Ja polewam jeszcze Pavlovą polewą zrobioną z kilku kostek gorzkiej czekolady
    roztopionej w mikrofalówce ze śmietanką kremówką.

    Goście byli baardzo zadowoleni z menu;)))))



    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Co u was dzis na obiat?
    jezeli do mnie bylo, to rewelacyjnie wszystko wyszlo i zostalo pozarte do
    ostatniej okruszyki:) glupio tylko, ze w ferworze kuchennym nie obfotografowalam
    stolu do galerii.
    wrzuce na dniach przepis na tarte tartin z morelai i karmelem z chilli, bo po
    prostu BOSKA byla Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: prosze o przepis na tarte
    prosze o przepis na tarte
    Napiszcie, prosze, jak zrobic tarte. Przepisy, ktore juz znalazlam sa zbyt
    ogolne, np. zagniesc kruche ciasto. Ale jak? Prosze o dokladny przepis.
    Pozdrawiam milosnikow tarty. Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: tarta tatin z pomidorami
    tu masz przepis na tarte z zielonymi pomidorami:

    www.west175productions.com/gfseason3/recipes/recipe006.htm Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: co ciekawego z białego sera
    a może ktoś zna przepis na tartę z białego sera? Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: kocham Jamiego Olivera!!!
    a czy udało ci się może nagrać program kiedy to jamie gotował dla zespołu
    jamiroquai? interesuje mnie szczególnie przepis na tarte i cebulki...
    pzdr, koza. Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Kto ma przepis na tarte Tatin???
    Kto ma przepis na tarte Tatin???
    Liska w watku o ciastach napisala o takiej tarcie. Slinka mi pociekla od
    samego opisu. Mmmmmm.......................................
    Bardzo prosze o przepis, kto ma. Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Tarty, tarty, tarty
    Hej, Cynamoon, daaaaaj przepis na tarte gruszkowa i pomaranczowa, bardzo
    prosze. Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Tarty, tarty, tarty
    Do Liska
    Gdzie mogę znaleźć ten przepis na tarte Tatin ? Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: coś na ciepło z białym serem?
    gdzies mam przepis na tartę serowo - pomidorową. Szukac?
    M.
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: jeszcze raz orzeszki pinii
    jeszcze raz orzeszki pinii
    Mam naprawdę rewelacyjny przepis na tartę z pigwą i jak mi ktoś nie napisze,
    gdzie moge kupić te cholerne orzeszki, to sie nie podzielę!!!!! Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Cukier - nie dajmy się zwariować!
    Kochana, dostałam od Liski przepis na tartę z jabłuszkami. i właśnei wg tegoż
    przepisu należy przed wyprodukowaniem ciasta skarmelizować jabłka. możesz
    zerknąć do założónego rpzeze mnei tematu: Jakie jabłka do tarty.
    dzisiaj próbuje :) Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: mam ochotę na coś słodkiego ..
    za samym budyniem akurat nie przepadam ale przepis na tarte poproszę - kap kap
    kap ooo juz mi ślinka cieknie :D Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: cytryna, cytryna, cytryna
    to ja mam gdzies przepis na tarte cytrynową i mus.. i kurczaka w cytrynach...
    :)
    M. Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: fistaszki
    kurcze... gdzieś był kiedyś przepis na
    tartę z fistaszkami Jamiego Olivera... muszę poszukać, podobno wychodzi
    pysznościowa :-))
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: fistaszki
    Ale przeciez to jest przepis na tarte z piniowymi orzeszkami!
    Nie peantus ale pinenut.
    :-) Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: POMOZCIE - przepis na tarte z kurkami
    POMOZCIE - przepis na tarte z kurkami
    kupilam przepiekne kurki, ale jakos brak mi smakowej inwencji z czym moglyby
    sie komponowac (oprocz tradycyjnej smietany). wymyslilam tarte ale co dalej... Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: jakoś mi nie smakują kurki w tym roku....
    przepis na tartę smakowity,robię,dziękuję!:)

    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: ciasto kruche - polecam przepis
    Mam pytanie do ciebie:czy mozna to ciasto upiec w prodiżu?niestety nie mam
    sprawnego piekarnika...podaj jeszcze przepis na tartę śliwkową, co tam dajesz
    do tych śliwek, czy same kładziesz?a czy można połozyć gruszki na to ciasto? Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: poprosze o tarte cytrynowa
    Wrzuććcie hasło w wyszukiwarkę forumową. Podawałam kiedyś przepis na tartę
    cytrynową, a były też i przepisy innych.
    :)


    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Żur. Pytanie techniczne.
    Oj to chyba nie mój przepis:) Próbowałam znaleźć przez wyszukiwarkę, ale bez
    powodzenia. Może napisz nowy wątek, a ktoś na pewno pomoże.
    A jak nie, podam przepis na tartę ze szpinakiem i serem brie.

    :)

    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Le cordon bleu - wyprzedaż
    Moi faworyci:
    - tarty
    - ciasta
    - śniadania (np. przepis na tartę z karmelizowaną cebulą, szpinakiem i serem
    pleśniowym...)


    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Co wlaczyliscie do menu z forum?
    Ciasteczka owsiane Cynamoon:) Numer One!!!, kalafior wg Emki, zupe Giezikowa,
    zawijance Szopena, ktorys przepis na tarte cytrynowa, kotlety szarpane:) Cos
    wiecej zapewne tez, jednak nawiecej zebralam NATCHNIENIA:)))
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Tarta na słono
    Tarta na słono
    CZy znacie jakiś dobry przepis na tartę z porami , albo pieczarkami lub czymś
    innym( tylko nie szpinak bo dostaję wysypki na jego widok(: Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: TARTA
    TARTA
    Witajcie!!!!!!!!!!!

    mam nadzieję ,że mogę liczyć na Waszą pomoc
    chciałabym dostać jakiś sprawdzony przepis na tartę na słono

    dzięki Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: ciekawy (?) przepis na tarte czekoladowa z bazylia
    ciekawy (?) przepis na tarte czekoladowa z bazylia
    i sosem grapefrutowym.
    www.oprah.com/foodhome/food/recipes/food_200311_tart.jhtml Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: najprostszy przepis na tarte pls
    najprostszy przepis na tarte pls
    Jeszcze nigdy nie robiłam a chodzi za mna juz od dawna. Jak ktos ma jakis
    prosty przepis na ciasto i reszte to byłabym wdzięczna. Tylko nie piszcie
    żebym szukał w wyszukiwarce bo tam pewnie zatrzęsienie i nie wiadomo co
    wybrać. Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Torta di zucca - toksańska tarta z dynii
    rezultat jest slodki (w skladzie widzialam cynamon)?
    ja mam wloski przepis na tarte z dynii ale slona, ktora wychodzi
    super dobra!
    wrzuce przepis po wlosku, a jak kogos zainteresuje to jutro
    przetlumacze :)
    Crostata di zucca

    Ingredienti x 6:
    pasta brisée fresca 1 disco 230g
    besciamella pronta 250g
    polpa di zucca 200g
    foglie tenere, ma verdi, di verza 200g
    burro 60g
    tuorli 2
    formaggio taleggio 180g
    grana padano grattugiato 4 cucchiai
    burro x la teglia 2 cucchiai
    pepe 1 macinata
    sale grosso 4 cucchiai
    sale fino 1 pizzico

    1) Portare a bollore 2 litri di acqua in ognuna delle 2
    casseruole e dividere il sale grosso. Lavare la polpa di zucca,
    eliminare i residui di semi e di filamenti. Tagliare la zucca a
    dadini con il coltello, sul tagliere.
    2) Lavare le foglie di verza, scolare ed eliminare le parti
    dure. Sistemare una sopra l’altra e arrotolare strettamente.
    Tagliare la verza a listarelle con il coltello, sul tagliere.
    3) Versare la zucca nell’acqua bollente di una casseruola e la
    verza nell’acqua bollente dell’altra. Lessare la verza 5minuti e
    scolare nel colapasta. Raffreddare sotto l’acqua fredda e allargare
    su un telo. Cuocere la zucca 10minuti, scolare e allargare
    sull’altro telo. Sciogliere il burro nel tegame e rosolare i dadi di
    zucca 1minuto, a fuoco vivo, mescolare con il cucchiaio di legno.
    Raccogliere con un mestolo forato la zucca e metterla nel
    frullatore. Versare la verza nello stesso tegame e insaporirla
    30secondi.
    4) Frullare la purea di zucca con i tuorli, il grana
    grattugiato e il pepe. Versare la purea nella ciotola e incorporare
    la besciamella e il taleggio a pezzetti. Aggiungere le striscioline
    di verza e aggiustarle di sale. Scaldare il forno a 200°, togliere
    la pasta dalla sua confezione.
    5) Foderare la teglia imburrata con la pasta. Modellare con le
    dita all’interno e bucherellare il fondo con uno stecchino. Versare
    il ripieno e cuocere la torta in forno, finché è soda e dorata
    (25minuti). Servire calda.
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: pieczenie ciast
    przy okazji przepis na tarte mozna poprosic?
    szczegolna prosba do lunatica o jakis sprawdzony przepis na terte(jesli to nie
    kłopot) na slodko i wytrawna jeszcze nie robilam bo nie mam formy ale zakupie z
    gory dziekuje Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: herbata/Kawa/czekolada na sobote
    dawaj przepis na tarte!
    ech a ja wypilam wielka mrozona kawke waniliowa z loadami i bita
    smietana
    ale mdlosc jak zawsze dokuczaja......... ech Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Przepis na tartę
    Przepis na tartę
    na słodko.szybką i banalna proszę:)
    Zna ktos?:)
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Przepisy
    Czy ktoś może posiada przepis na sernik na zimno? Potrzebuję dobry, sprawdzony :)
    Wieczorem będę miała więcej czasu, to wpiszę przepis na tartę
    bananowo-czekoladową :)
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Mamaaoli zniknęła?
    Korzystając z okazji pytam Mamęoli,czy dotarł do niej przepis na tartę..?Poczta
    potrafi czasmi sprawiać niemiłe niespodzianki.
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: kulinarnie...
    przepis na tartę poproszę
    Kupiłam formę do tarty i teraz będę wdzięczna za jakiś spraqwdzony
    przepis na tartę z owocami. Z góry dziękuję.
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: worek szczawiu
    w nowej "Kuchni" jest przepis na tartę ze szczawiem i kozim serem
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: czy mogę rozpocząć wątek kawkowy?
    Nicky07.
    Wczoraj skónczyłam czytać Wszystko Gra-Agnieszka Szykenda.Przed ostatnio
    czytałam Historie Nie Magdaleny-danuty Noszczyńskiej-super ksiązka.
    Przepis na tarte zapisałam,czeka na wykonanie w przyszłym tygodniu!
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Mazia - tarta ze szparagami, jak??
    Robilam zalane masa jajeczno-smietanowa z dodatkiem sera. Szparagi wczesniej obgotowalam.
    Ale pomysl z roszforem tez jest git!

    A ja mam super przepis na tarte z cukinia, zaraz wstawie To dopiero odlot!
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Może macie przepis na tartę?
    Może macie przepis na tartę?
    Może macie przepis na tartę lub "kisz" jak niektórzy mówią. Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Spotkanie w Krakowie miedzy Swietami a Sylwestrem
    Ja też wszystkim dziękuję za spotkanie, było świetnie:) A przepis na tartę
    bakaliową, którą przywiozłam wrzuciłam na Stanikowe Offtopy do wątku Gotowanie,
    żeby tu nie zaśmiecać.
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Reaktywowany watek kuchenny
    Bardzo podoba mi sie ten przepis na tarte. Jak tylko sie usadowie w nowym domu-
    niechybnie wyprobuje ))
    No i wlasnie nie zniknij gdzies szpulko... W koncu Rumunia to nie koniec swiata )))
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: przepisy na zupe-chlodnik
    dzieki dziewczyny

    a moze znacie przepis na tarte truskawkowa, przyznam sie, ze nawet nie wiem, co
    to jest,ale brzmi pysznie Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Ogródek za portiernią
    mam przepis na tartę szpinakowo-camembertowo-twarogowo. zrobiłam ją sama. do
    tego zupę krem z bobu z kminkiem. wszyscy żyją Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Coś bym
    Interesujące. Wsamraz by było na dzisiejszy wieczór, niekoniecznie babiński.
    Ale nie zdążę:(
    A dasz przepis na tartę?
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Herbata. Czajnik 86.
    Przepis na tarte brzmi zachecajaco. Dodalam do ulubionych, moze
    wyprobuje Dzisiaj dilmah earl grey. Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: <>B<>A<>S<>E<>N<>
    rany, natknęłam się na przepis na tartę z truskawkami i
    zrobiłam się taaaaaaaaaaaaka głodna! Dziś nie mam ani pół
    truskawki ani nawet czereśni
    Auuuuu...
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: tarta z maki żytniej albo razowej
    Witam! Mozecie podac dokladny przepis na tarte i sposob przyrzadzenia? Dziekuje Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Kawa?
    Przepis na tartę...
    podam jutro. Muszę sprawdzić w moim kapowniku proporcje. :) Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: obiadki bezmięsne - co serwujecie
    Czy mace sprawdzony przepis na tartę lub quichę ( chyba tak sie pisze ) ? Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Dziś dzień taty
    To ja poprosze o przepis na tarte. Moze na priv, zeby nie smiecic? Przejrzyj więcej wypowiedzi

     

     


    Copyright 2001-2099 - h2o Wystarczy kropla wody