przepisy na kiełbasę Indeks          przemoc TV          przepisy E1          Przejdź do          wymaz z oka          przepisy OC


Tematy przepis na wyrób białej kiełbasy Przepisy na kiełbasy przepisy na kiełbas Przejście Polaków przez Przepisy na sałatki i surówki przepisy na ogórki Przepisy dla karmiących przepisy dań po przepisy na polskie potrawy przepisy Komentarze
  • szelag 1660 tlb forum
  • milionerzy live
  • roland sh 201
  • morawski zasady wykladni prawa
  • champion pl

  • Newsletter Your E-mail Address:

      Subscribe
      Un-Subscribe



    Login here
    Uid 
    Pwd
                
                         
             

     

    Search This Site
    two or three keywords

              
    Tell a Friend About This Web Site!

    Your Email  
    Friend's Email
    Message

         

                                           

                                                                                                                                         

     
    Welcome to ArticleCity.com

    Czytasz wypowiedzi wyszukane dla słów: przepisy na kiełbasę





    Temat: co z Carefour?
    On Sun, 28 Jul 2002 22:09:11 +0200, "jjTomi" <php3@_spamstoper_wp.pl
    wrote:


    jedno wiem na pewno nei polecam tanich wyrobów mięsnych w hipermarketach i
    innych rzeczy psujących sie bo słyszałem co potrafia robić żeby stara
    wedlina ładnie wyglądała


    A ja nie polecam w ogóle kupowania wędlin :-)))
    Ostatnio kupiłem w Bażantarni "zawijaniec z indyka". Przez całe 20
    plasterków przez sam środek przechodzi kawał zwiniętej folii :-( Jakoś
    już mi się nie chce tego zawijańca...
    Wezmę chyba od teściów przepis na kiełbasę i sam będę robił :-)
      --
      Pozdrowienia,
      Robson

    Przejrzyj więcej wypowiedzi





    Temat: Zauważyliście że paliwo drożeje


    Nalezy sie spodziewac, ze benzyna podrozeje 0 20-30 groszy.
    Obnizka akcyzy byla niezgodna z wymogami unijnymi i nie moze ona ciagle
    obowiazywac.


    Dlaczego niezgodna? Bo tak pani za przeproszeniem premier powiedziala? AFAIK
    to akcyza na benzyne jest na minimalnym poziomie dopuszczalnym przez unijne
    przepisy. Takiej kielbasy wyborczej jak obnizenie akcyzy ponizej minimum
    unijnego nie zaproponowalaby nawet Samoobrona.


    Unie malo obchodzi, ze Niemiec zarabia 5x wiecej a benzyne ma mniejwiecej
    w
    tej samej cenie co w Polsce (przed obnizka).


    Zalosne sa niekiedy wypowiedzi politykow brzmiace w skrocie myslowym tak:
    "Potrzebne sa nam autostrady i drogi szybkiego ruchu, ale musimy to jakos
    sfinansowac wiec wstawic (beda platne / wprowadzimy jakis nowy podatek), jak
    juz zbudujemy te drogi szybkiego ruchu to nagle zniknie bezrobocie bo bedzie
    mozna sie dostac do miasta oddalonego o 150-200 km w przeciagu godziny i
    kazdy piekarz, pomocnik murarza, hydraulik na bezrobociu bedzie zapierdalal
    platna autostrada codziennie 300-400 km spalajac przy tym dziennie 40 litrow
    benzyny, po to zeby zarobic 630 zl dzieki czemu utrzyma rodzine i wszyscy
    beda szczeliwi.

    Przejrzyj więcej wypowiedzi





    Temat: Zauważyliście że paliwo drożeje


    On Wed, 5 Apr 2006 21:53:00 +0200,  black bird wrote:
    | Nalezy sie spodziewac, ze benzyna podrozeje 0 20-30 groszy.
    | Obnizka akcyzy byla niezgodna z wymogami unijnymi i nie moze ona ciagle
    | obowiazywac.

    Dlaczego niezgodna? Bo tak pani za przeproszeniem premier powiedziala? AFAIK
    to akcyza na benzyne jest na minimalnym poziomie dopuszczalnym przez unijne
    przepisy. Takiej kielbasy wyborczej jak obnizenie akcyzy ponizej minimum
    unijnego nie zaproponowalaby nawet Samoobrona.


    Ponoc jednak obecnie nie jest, ale mamy wynegocjowany z UE okres
    przejsciowy i przez pare lat moze byc tansza.

    A SO .. ona by chciala duzo dac, ale z czego ?

    J.

    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Potrzebny przepis na białą kiełbasę pieczonąWpiwie
    Potrzebny przepis na białą kiełbasę pieczonąWpiwie
    Czy ktoś mógłby podać mi taki przepis?Mam ochotę zrobić na Wielkanoc,a
    przeszukałam juz chyba cały net, są tylko przepisy na kiełbasę w sosie piwnym
    lub pieczoną bez piwa. Wczoraj było coś takiego robione w Kawie czy herbacie. Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: niebanalne gołąbki
    Moze to o te chodzi?
    Jakis czas temu znalazlam w GP, niestety nie wiem jak sie nazywal watek ani
    autor, linku tez nie mam:-(
    Tu wklejam to co sobie zanotowalam(slowo w slowo)
    Pozdrawiam
    Slawa



    Golabki ziemniaczane z kielbasa

    Przepis pochodzi z Mojego Gotowania, gołąbki są pyszne ,bardzo aromatyczne ,
    niezbyt czasochłonne , naprawdę warto je zrobić.

    kilka dużych liści włoskiej kapusty
    ok 30 dkg kiełbasy podwawelskiej
    ok 1/2 kg ziemniaków
    100 ml mleka (ja dałam śmietankę)
    spory ząbek czosnku
    cebula
    2-3 łyżki startego żółtego sera
    3 łyżki masła
    1/2 szkl bulionu
    sól,pieprz

    Ziemniaki ugotować , odcedzić i ostudzić (ja uzyłam ziemniaków ugotowanych i
    ubitych poprzedniego dnia i były super). Liście kapusty umyć i blanszować
    kilka minut we wrzatku. Wyjąć , osączyć , ostudzić .Kiełbasę pokroić w
    drobniutką kostkę i podsmażyć. Czosnek przecisnąć przez praskę. Do ubitych
    ziemniaków dodać 2 łyzki masła , mleko lub smietankę , czosnek , kiełbasę i
    doprawić sola i pieprzem na pikantnie. Farsz nałożyc na liscie kapusty i
    zwinac gołąbki. Cebulę pokroić w piórka , przesmażyc na leciutko złoto w
    rondlu na pozostałym maśle , wyjać, w rondlu ułozyc ciasno gołąbki , na
    wierzch rozłożyć podsmażona cebulę i zalać bulionem. Dusic pod przykryciem na
    małym ogniu 10 minut ( ja dusiłam pod przykryciem ok 15 minut a później
    jeszcze kilka minut odkryte do lekkiego odparowania sosu). Podawać z cebulką
    i sosem spod duszenia. Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: POMOZCIE PROSZE-wyrob kielbas
    Kiełbasa barania
    baranina 4,25 kg
    słonina 0.75 kg
    sól 6-7 łyżek
    saletra 1łyżeczka/ można bez saletry/
    pieprz mielony 1-2 łyżeczek
    ziele ang. 10-15 zaren/ zemleć/
    kminek 1 łyżeczka
    czosnek 5-6 ząbkow/ posiekać/
    osłonka z jelita wieprzowego 7-8 m.
    Pokrojone na 5-6 cm kawałki mieso wymieszać z solą , saletrą i cukrem/ 4
    łyżeczki- to przepis na kiełbasę rosyjską wg. której robi się baranią/ .
    Pozostawić w naczyniu /warstwa ok 20cm/ na 4-5 dni w chłodnym / 4-6 stopni C/
    miejscu. Zemleć w maszynce o oczkach 6-8 mm średnicy, dodać przesiane przez
    sitko przyprawy i wyrabiać jak ciasto dodając wino./ do rosyjskiej kiełbasy
    madera 1 szklanka/Następnie dodać słoninę pokrojoną w drobną kostkę/ 3-4 mm/ i
    całość wymieszać. Osłonki wytrzeć obustronnie czystą suchą ściereczką, napełnić
    b. ściśle masą mięsną , końce przewiązać szpagatem, formując odcinki o
    jednakowej długości i zawiesić w chłodnym , przewiewnym miejscu na dwa dni.
    Wędzić zimnym dymem 6-7 dni, przenieść w chłodne, suche i w miarę przewiewne
    miejsce. po 20 -25 dniach dojrzewania kiełbasa osiąga w pełni swoje walory
    smakowe. Wędlina trwała. W przepisie nie ma cukru i wina do kiełbasy baraniej -
    ale robić ją należy jak rosyjską i te dodatki dotyczą rosyjskiej. Ja nic nie
    wiem - przepisałam po prostu.
    A może serdelki, albo paszetowa? Nie trzeba tak długo czekać.
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: pół wieprzka mam mieć jutro
    pół wieprzka mam mieć jutro
    ...a nie mogę odszukać przepisu na kiełbasę w słoikach. Dawno temu było coś
    na ten temat, ale zginęło w czeluściach. Pomożecie znależć?
    Takie słoiki z masą kiełbasianą się piecze, albo w szybkowarze pasteryzuje. A
    może ktoś coś pamięta?
    pozdrówka Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Świąteczna historia przeplatana szaradami :)
    Przepis na „Kiełbasę z czosnkiem”

    KIEŁBASA Z CZOSNKIEM

    1 kg surowej, białej kiełbasy, 1 główka czosnku, olej do
    wysmarowania formy, liść laurowy, czarny pieprz w ziarnach

    Kiełbasę ugotować, dodając do wody liść laurowy i ziarna pieprzu,
    wyjąć, osączyć. Ząbki czosnku obrać. Kiełbasę włożyć o naczynia
    wysmarowanego olejem, obłożyć ząbkami czosnku. Wstawić do
    rozgrzanego piekarnika, piec aż kiełbasa się zrumieni.


    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: A moze watek pt.Czym karmimy nasze dzieciaki?
    szalicja!!!!!!
    no to jużmu kupuję to eye q- może kurna mu pomoże
    no a te pasty to leci tak:
    czerwona papryka- nie wiem ile, pewnie około 1 kg to na początek.
    Wsadzasz do piekarnika na blasze, temp. około 150- 180, myslę, że
    funkacja z grillem, bo chodzi o to, żeby skórka się zwęgliła i latwo
    odeszla od papryki. Potem obierasz paprykę z tej skóry, kroisz
    drobno lub mielisz, a potem do gara i gotujesz az do odparowania
    wody. Myslę, że można tez dodać cebuli i czosnku na smalcu lub
    oliwie z pestek winogron. No i już! to samo mozna zrobic z
    bakłażanem.
    A o jelita to się nie martw! Będę miec tego na tony , bo maż ma
    znajomości w firmie, która zajmuje się produkcją jelit
    naturalnych Wezmę przepis na kiełbasę od babci mojego mężą i
    bedziemy trzaskać te kiełby
    aaa, podaj przepis na chlebek na zakwasie, proszę. I dlaczego ma sie
    nie udać? Bedzie pyszny, na pewno!
    aaa, no i będę jeszcze robić kotlety rybne! potem trochę jarzyn i
    obiad gotowy.
    Po bioaron c młody dostał wilczego apetytu- juz przytył pół kilo w
    dwa tygodnie i to na diecie antycandidowej! To chyba jakis sukces!? Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Na Warniji i zjysz i wypsijesz ze smakam !
    Wszystkich posiadajacych orginalne przepisy Kuchni Warmińskiej zapraszam do
    udziału w konkursie na potrawy Regionalne organizowanym na stronie M.Kuronia.
    www.kuron.com.pl/phpBB2/viewtopic.php?t=776( Nie Damy Się!!!)( W
    pierwszej Edycji Wygrałem książke..ale niestety:( nie było więcej warmińskich
    potraw)
    A Ciebie Panie gajowy zapraszam na stronę
    www.wedlinydomowe.pl/
    Gdzie może wkońcu Dzieki Tobie znajdzie się przepis na "Kiełbasę Warminską
    Prawdziwą"
    p.s Obie stronki...wydają sie mi uczciwe i uczynne..co na sobie sprawdziłem
    Pozdrawiam Niezmiernie i Niezmiennie. Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Uratuj z nami piekne i dumne konie.
    Dla smakoszy - przepis znaleziony w necie :)
    Przepis na kiełbasę z psa.

    Po zabiciu psa,najlepiej pałką, należy rozebrać go ,mięso schłodzić i umyć.Najlepsze jest mięso z młodych sztuk.

    mięso psie- ok. 3 kg
    słonina -0,5 kg ( więcej dajemy przy chudych psach)
    wieprzowina-0,30 kg
    czosnek,sól,ziele ang. ,majeranek,pieprz - do smaku.

    Osłonki 28/30 mm.Wędzimy 2-4 godziny.Po uwędzeniu sparzamy.
    Wysuszamy i ... możemy pałaszować !
    Uwagi pieprz mielimy grubo,możemy dodać zielony a nawet troche papryki.
    Powodzenia ! Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: czy ktoś zna przepis na sałatke z ryżem? PLIS :)
    WERSJA MINIMUM:
    ryż
    ogórki konserwowe
    świeża, czerwona papryka (teraz z zamrażarki)
    kukurydza
    świeża zielona pietruszka
    + majonez + śmietana + trochę musztardy francuskiej (z kuleczkami gorczycy -
    świetna i niedroga KAMISa) + sól + pieprz
    WERSJA UROZMAICONA
    pokrojone w kostkę jajka na twardo
    wędlina w kostkę (szynka lub dobra kiełbasa

    Przepis "wygląda" tak sobie, ale sałatka jest świetna!
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: co z Carefour?


    Wezmę chyba od teściów przepis na kiełbasę i sam będę robił :-)


    To jest pomysł - tylko żeby jeszcze mieć czas na takie zabawy - ale za to
    zdrowo.

    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Oto jak Chińczyk wykiwał Ruskiego z Su-27...


    No właśnie jest to w wielu wypadkach mocno wątpliwe czy potrafią.


    Wiesz, kiedys, mniejsza o to w jakich okolicznosciach, spotkalem
    faceta z Kolumbii. Nie majac jak zagaic rozmowy, zaczalem nawijac
    o kawie.
    Taki steroeotyp, tyle wiedzialem o Kolumbii.
    Wtedy.
    Zaczalem mowic o tym, ze te same teoretycznie gatunki kawy,
    zupelnie inaczej smakuja w Stanach a inaczej w Europie.
    W Stanach ta sama kawa jest duzo gorsza.
    Kolumbijczyk zaczal sie smiac, i wytlumaczyl o co chodzi.
    Otoz.
    Kawa teoretycznie taka sama, tak na prawde jest juz przez
    wytworce, ichniego farmera czy rolnika, dzielona na trzy
    kategorie.
    Najlepsza kawa idzie na rynek.... lokalny.
    W Kolumbi na kawie sie znaja, i jesli chce ktos sprzedac kawe
    to MUSI zaoferowac najlepszy sort.
    Drugi gatunek idzie... Do Europy.
    W Europie byle jakiej kawy nikt nie kupi.
    Trzeci gatunek kawy, teoretycznie tej samej teoretycznie
    takiej samej kawy - idzie do Stanow.

    O co mi chodzi.

    Otoz chinszczyzna ktora znamy w Polsce, to teoretycznie taka
    sama chinszczyzna jak w Stanach. Sklepy "Wszystko za dolara"
    oferuja teoretyznie dokladnie taka sama chinszczyzne jak w Polsce
    jest sprzedawana.

    W praktyce jednak...

    W praktyce jest tak samo jak w przypadku kawy... tylko odwrotnie.

    Otoz.
    Chinszczyzna jaka znamy w Polsce to jest chinszczyzna
    typu "kawa trzeciego sortu".
    :-)

    Inna sprawa to oczywiscie ta, w w ogole ocenianie mozliwosci
    chinczykow (czy krajow) na podstawie tego co widzimy
    w lokalnych sklepach to kompletne nieporozumienie. Gdyby tak
    Amerykanie oceniali Polske, to doszliby do wniosku ze robimy
    w Polsce tylko wodke, szklo krysztalowe i szynke konserwowa.

    Acha, i wynalezlismy tez przepisy na kielbase i pierogi.

    Michal

    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Wiosenne polecenie
    Witamy wszystkich oto cytat z artykulu w Wprost o naszej najowszej
    ksiazce "Domowy wyrob zdrowych i smacznych wedlin".
    Wszystkie inwormacje na naszej internetowej stronie w dziale "Nasze
    ksiazki". http://www.ikon.krakow.pl

    Az do wczoraj, bo wczoraj zauwazylem w ksiegarni monumentalne dzielo o
    godnie brzmiacym tytule "Domowy wyrob zdrowych i smacznych wedlin
    opracowany przez Stanislawa Borowczaka na podstawie oryginalnych
    polskich tradycyjnych przepisow. Do wykonania w kazdym domu". Rzecz
    ukazala sie niedawno nakladem krakowskiego wydawnictwa Ikon
    (http://www.ikon.krakow.pl) i prezentuje sie swietnie pod kazdym
    wzgledem. Autor to mistrz w swym fachu, co czuje sie juz po lekturze
    kilku zdan. W dodatku posluguje sie normalnym jezykiem, a nie branzowym
    zargonem, i to jezykiem nie pozbawionym wdzieku. Przy przepisie na wyrob
    bialej kielbasy czytamy na przyklad: "Dlatego warto zmierzyc sie z
    wyzwaniem,  jakim jest zrobienie kielbasy bialej w warunkach domowych.
    Przepis na kielbase biala jest prosty jak zasady  gry w pilke nozna, w
    ktorej chodzi przeciez tylko o to, aby pilka znalazla sie w bramce
    przeciwnika". Dzieki tej ksiazce mozna sie zmierzyc z wyzwaniem
    wlasnorecznego wykonania bekonow, kaszanek, dziesiatkow rodzajow kielbas
    (rowniez paprykowanej serbskiej), salcesonow, parowek, pasztetowek,
    metek, salami, szynek, serdelkow i mnostwa innych wspanialosci.
    Prowadzony za reke przez pana Borowczaka bede teraz kutrowal, peklowal,
    nastrzykiwal, masowal i wedzil.

    Cytat "Bikont do Maklowicza, Maklowicz do Bikonta - W petach  kielbasy"
    Tygodnik "Wprost", Nr 1058 (09 marca 2003)

    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Polecam na wiosne


    jedrus wrote:

    | Witamy wszystkich oto cytat z artykulu w Wprost o naszej najowszej
    | ksiazce "Domowy wyrob zdrowych i smacznych wedlin".
    [...]

    Lubie dobra kielbase ale wlasciwie to o ssso chodzi ..?????

    jedrus


    Witamy wszystkich oto cytat z artykulu w Wprost o naszej najowszej
    ksiazce "Domowy wyrob zdrowych i smacznych wedlin".
    Wszystkie inwormacje na naszej internetowej stronie w dziale "Nasze
    ksiazki". http://www.ikon.krakow.pl

    Az do wczoraj, bo wczoraj zauwazylem w ksiegarni monumentalne dzielo o
    godnie brzmiacym tytule "Domowy wyrob zdrowych i smacznych wedlin
    opracowany przez Stanislawa Borowczaka na podstawie oryginalnych
    polskich tradycyjnych przepisow. Do wykonania w kazdym domu". Rzecz
    ukazala sie niedawno nakladem krakowskiego wydawnictwa Ikon
    (http://www.ikon.krakow.pl) i prezentuje sie swietnie pod kazdym
    wzgledem. Autor to mistrz w swym fachu, co czuje sie juz po lekturze
    kilku zdan. W dodatku posluguje sie normalnym jezykiem, a nie branzowym
    zargonem, i to jezykiem nie pozbawionym wdzieku. Przy przepisie na wyrob
    bialej kielbasy czytamy na przyklad: "Dlatego warto zmierzyc sie z
    wyzwaniem,  jakim jest zrobienie kielbasy bialej w warunkach domowych.
    Przepis na kielbase biala jest prosty jak zasady  gry w pilke nozna, w
    ktorej chodzi przeciez tylko o to, aby pilka znalazla sie w bramce
    przeciwnika". Dzieki tej ksiazce mozna sie zmierzyc z wyzwaniem
    wlasnorecznego wykonania bekonow, kaszanek, dziesiatkow rodzajow kielbas
    (rowniez paprykowanej serbskiej), salcesonow, parowek, pasztetowek,
    metek, salami, szynek, serdelkow i mnostwa innych wspanialosci.
    Prowadzony za reke przez pana Borowczaka bede teraz kutrowal, peklowal,
    nastrzykiwal, masowal i wedzil.

    Cytat "Bikont do Maklowicza, Maklowicz do Bikonta - W petach  kielbasy"
    Tygodnik "Wprost", Nr 1058 (09 marca 2003)

    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Nigdy nie zwiaze sie z dzieciatym facetem, bo...
    to tak, jak na innym forum, ktos pyta o przepis na kielbase z piekarnika a jakis
    wegus wyskakuje ze zdjeciem biednego malego prosiaczka z podpisem, by go nie
    zabijac. Tyle wnosi twoja wypowiedz do tego watku Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Garniec myśliwski
    No wiesz te geszefty z mieskiem i kielbasa:)Przepisy graniczne itp:))
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Kiełbasa suszona na kaloryferze
    Kiełbasa suszona na kaloryferze
    Czy ktoś próbował suszyć kiełbasę na kaloryferze?
    Ewentualnie mięso?

    Jakieś przepisy? Jaką kiełbasę? Jakie mięso?

    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Biala kielbasa - obierac przed gotowaniem?
    We Wloszech nie mam bialej kielbasy, ale robie wg podobnego przepisu zwykla
    kielbase surowa. Przedtem nalezy ja ponakluwac widelcem: tluszcz wydostanie sie
    na zenatrz. Potem mozesz go nawet usunac / kiedy stwardnieje. Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: kiełbasa świąteczna.
    masz rację skoro nie odpowiada Ci smak wędlin to przecież jest cała gama innych
    potraw sery, warzywa i drób. co do mojego ciśnienia to nie przekracza ostatnio
    150 (bez lekrstw)i nie miało związku z jedzeniem mięsa. masz rację papierosów
    nie palę i to od wielu lat.
    Nie wiem czemu utarło się przekonanie,że jeżeli ktoś robi wyroby wędliniarskie i
    to w większej ilości to musi je wszystkie sam zjeść.
    Ja osobiście owszem mięso jem w normalnej ilości ale również sery joguty,
    warzywa i inne potrawy. zajrzyj chociażby do galerii.
    rozumiem że wędlin jako takich nie jesz wcale - Twój wybór. Nie będę Cię do
    niczego namawiał, skoro Ci nie smakują i uważasz że są niezdrowe nie zmuszam do
    ich jedzenia. Taki jest Twój sposób na jedzenie Twoja wola. Ja lubie wędliny i
    mięso i jest to mój sposób. nie piszę, że jest to wszystko zdrowe, ale gdyby
    poczytać opracowania naukowców to okaże się, że nic w tej chwili nie jest
    zdrowe. ani warzywa , ani nabiał ani inne produkty.
    podałem przykład wędlin kupnych jako punkt odniesienia. większość ludzi jada
    wędliny. Są wegetarianie ktrórzy nie jedzą mięsa, ale czy ja piszę, że ich
    pokarmy są niezdrowe bo zawierają jakieś toksyczne zwiążki- nie bo mnie te
    tematyka nie dotyczy i nie piszę postów w tych tematach bo poco skoro ja nie
    jestem wege. tak samo Ty skoro nie jesz wędlin bo ich nie lubisz to po co
    piszesz, że jest to niezdrowe.
    ja nie lubię krupniku i zupy mlecznej, to czy mam pisać, że jest niezdrowe , bo
    np krowa która dała to mleko pasła się przy autostradzie. albo zboże z którego
    zrobiono płatki rosło przy pasie lotniska.
    ja podałem przepis na kiełbasę taki jak robię ja. co do kiełbasy białej zgoda
    można ją zrobić bez saletry z samą solą, ale ja z tego mięsa zrobię trzy gatunki
    kiełbasy i dlatego zapeklowałem wszystko.
    no ale widzę, że bardziej was interesuje to czy jest to zdrowe czy nie.
    ważniejsza jest Wasza troska o mój stan zdrowia- za co serdecznie dziękuję- a
    nie sam problem robienia kiełbasy, to myślę, że należy zakończyć ten wątek i już
    do niego nie wracać. po co inni którzy chcieliby zrobić sobie wędliny mają jeść
    niezdrowe wyroby, niech umrą zdrowsi, ze mną na czele. pozdrawiam serdecznie. Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: przepis na kielbase :-)
    przepis na kielbase :-)
    Poszukuje przepisu na kielbase, najlepiej sprawdzonego ;-)
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: PRZEPIS NA KIEŁBASĘ
    PRZEPIS NA KIEŁBASĘ
    Od dluzszego czasu sama przetwarzam mieso wieprzowe na wedliny.Jednak robie
    je wciaz w ten sam sposob.Moze ktos z was ma jakis szczegolny przpis na
    wlasne wyroby, np kielbasa czosnkowa? Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: DOBRY PRZEPIS NA KIEŁBASĘ
    DOBRY PRZEPIS NA KIEŁBASĘ
    POTRZEBUJE DOBRY PRZEPIS NA KIELBASE SWOJEJ ROBOTY.DZIEKI Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Biała kiełbasa Przepis!
    Biała kiełbasa Przepis!
    Bardzo prosze o sprawdzony przepis jak zrobic biała kiełbase. z jakiego
    mięska czy tylko wieprzowe? i jak proporcja wody ? Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Czy ktoś zna przepis na kulę serową?
    Tak jak wspomniałem, przepisów jest szalenie dużo i bardzo różnorodnych. Prosić
    o przepis na "kulę serową" to trochę tak jakby cudzoziemiec poprosił Polaka o
    przepis na kiełbasę; tak ale jaka, z jakiego mięsa, jak przyrządzona?
    Te kule mogą być serowe, z dodatkiem mięs lub ryb, jarzyny, nawet owoców lub
    orzechów. Także mogą być "surowe" lub smażone, amerykańskie lub międzynarodowe.
    Tłumaczę tutaj przykładowo dwa prostrze przepisy.

    KULA SEROWA Z ŁOSOSIEM
    2 szklanki wędzonego łososia posiekanego lub zmielonego
    1/4 kg kremowego twarożku typu Filadelfia lub zwykłego rozrobionego na gładką
    masę
    1 łyzka soku z cytryny
    2 łyżeczki posiekanej cebuli
    1 łyżeczka chrzanu
    1/4 łyżeczki soli
    1/4 łyzeczki sosu Worchestershire (można chyba zastąpić sosem sojowym)
    1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
    3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki

    Wszystko dokładnie wymieszać i ochłodzić. Uformować kulę i jeśli ochota,
    udekorować ją natką i orzechami.
    Zamiast łososia można dać "surową" polędwicę lub wędzony boczek podobnie
    spreparowane.

    KULA PLEŚNIAKOWA
    125 g pleśniaka rozkruszonego
    250 g twarożku kremowego
    2 łyżki posiekanej pietruszki
    2 łyżki koniaku lub brandy
    1 ząbek rozgniecionego lub drobno posiekanego czosnku
    1/3 szklanki obsmażonych (na sucho) nasion sezamkowych

    Połączyć twarożek, pleśniak, natkę, alkohol i czosnek i utrzeć na jednolitą
    masę. Schłodzić pod przykryciem w lodówce 6 godzin do stężenia. Przed samym
    podaniem uformować kulę i udekorować ją wgniecionymi sezamkami i natką. Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: wędliny wlasnej roboty
    Czasem robię z moim mężusiem domowe kiełbasy, po jelita jeździmy na wiejski
    targ. Kupuje się toto na metry, opakowania 25 i 50 metrów, w metrowych
    odcinkach. Trzeba je dokładnie wypłukać. Jelita których nie zużyjemy
    przechowujemy przesypane dużą ilością soli w zakręconym słoiku, w lodówce.
    Kiełbasa- przepis:
    mięso wieprzowe, trochę wołowego, podgardle albo inne tłuste przez maszynkę.
    Dodać sól, pieprz, czosnek i wodę. Dokładnie wyrobić! Proporcje są mało ważne,
    będzie mniej lub bardziej tłuste, z wody pyszna galaretka.Z ilością przypraw
    trzeba eksperymentować, mój mąż zawsze próbuje mięso i daje nieco więcej niż na
    np. mielone kotlety.
    Teraz najtrudniejsze- jelito "nawlekasz" na końcówkę do kiełbas w maszynce do
    mięsa, koniec mocno związujesz. Mięso do maszynki i nadziewasz jelita, trzeba to
    zrobić bardzo dokładnie, nie zostawiać pustych miejsc. Koniec jelita
    zawiązujesz.Metrowa kiełbasa jest trochę nieporęczna, więc dzielisz na mniejsze
    odcinki - "przewijasz" wokół osi,nie bój się nie pęknie.
    Kiełbasę możesz upiec ale najlepsza jest wędzona- trzeba mieć wędzarkę. My mamy
    sąsiada z wędzarką.
    Inne wędliny np. boczek, schab, szynkę też czasem robimy w domu.
    Mięso wkłada się do naczynia i zalewa zalewą: saletra(wg. przepisu na
    opakowaniu),listek laurowy, ziele ang., pieprz ziarnisty, bez soli- saletra jest
    słona. zalewie mięso leży 3-4 dni, im grubsze tym dłużej. Póżniej trzeba bardzo
    dokładnie wypłukać z zalewy i osuszyć. Natrzeć przyprawami- boczek czosnkiem,
    słoninkę papryką ostrą, innych nie trzeba nacierać.Wędzić lub piec(słoniny nie
    wolno piec).Tak przygotowane mięso jest do jedzenia na zimno, gorące nie jest dobre!
    Smacznego! Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: potrzebuje porady w gotowaniu
    to ja pięknie poproszę jeszcze o przepis na kiełbasę ze słoja- nie wiem czy dobrze to nazwałam
    z gory dzieki
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: co jesc ratunku na pomoc !?!?!?!?!?!
    A moze leczo, ciezkie nie jest, mozna jesc na cieplo i na zimno -
    www.gotujmy.pl/leczo-z-kielbasa,przepisy,29649.html Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Gdzie kupić PRAWDZIWĄ WĘDLINĘ?
    A oto przepis na kiełbasę zwyczajną, którą może zrobić każdy, a jedyną barierę
    stanowi wędzarka.5kg mięsa chudego z łopatki wieprzowej, 1kg słoniny, 1kg
    boczku najlepiej tłustego, 1,5kg wołowiny -udziec. Wszystko pokroić w kostkę
    4x4cm i dodać 10dkg soli i pół łyżeczki od herbaty saletry. Wszystko zmieszać i
    trzymać w chłodzie przez 24 godziny. Następnie zmielić na grubym sitku, dodać
    szklankę wody, pieprz (do smaku-wymaga doświadczenia), 6 ząbków rozdrobnionego
    czosnku, 8 rozdrobnionych ziaren jałowca. Wszystko starannie wymieszać i
    naładować w cienki flak. Wędzić ciepłym dymem przez 4 godziny. A potem wyżerka
    niesamowita. Taką kiełbasę rwie się kawałkami i pochłania. Uwagi dotyczące
    składników. Trzeba mieć żródło smacznej i świerzej wieprzowiny -lepiej kupić
    droższy towar w małym sprawdzonym sklepie niż na targu z przerośniętej sztuki.
    Wołowina bylebyła świerza. Czosnek z krajowej uprawy (jego zakup wymaga pewnego
    zachodu- najlepiej jesienią zapolować na tradycyjny warkocz gdzieś na
    targu).Jelita , jałowiec, pieprz kupi się w małym sklepiku na Korei.
    Zabawiam się w domowy wyrób wędlin (przedstawiam jedynie podstawowy przepis, a
    mam w zanadrzu własną odlotową wariację na ten temat) od kilku lat i od tej
    pory nie biorę do ust wędlin przemysłowych, które bez względu na nazwę smakują
    tak samo. Na koniec posłużę się truizmem i powtórzę, że nic co dodre nie może
    być tanie. Po obecnych podwyżkach cen mięsa 1kg gotowego produktu to ok. 16-
    18zł. w kosztach bezpośrednich surowca (zakupionego w cenach detalicznych).
    Należy zauważyć, że przy takiej produkcji notuje się ubytek masy - odwrotnie
    jak w masowej produkcji. Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Święta, święta, święta
    odc. 4 - każda gospodyni ma przepis na kiełbasę
    Halina Fiedoruk, podobnie jak większość mieszkańców Ryboł na święta Bożego
    Narodzenia przygotowała mnóstwo mięsnych potraw. W naczyniach piętrzą się pęta
    kiełbasy własnej roboty, wędzone szynki, schab.
    - Wędliny ze sklepu są na codzień, w święta chce się zjeść coś lepszego - mówi
    pani sołtys. - Mąż przed świętami jedzie i wybiera dobrego, "mięsnego" wieprza.
    Potem dzielimy mięso. Część szynek, boczek i schab wędzimy w swojej wędzarni na
    podwórku. Z części mięsa robimy kiełbasy. Z wątróbki i płuc robimy trochę
    czarnego salcesonu. Niektórzy nasi znajomi twierdzą, że nasz salceson jest
    lepszy niż polędwica ze sklepu. Pewnie dlatego, że rzadko się go je. Gdyby był
    codziennie, znudziłby się.
    Żeby zrobić dobrą kiełbasę, trzeba na drobno pokroić mięso z szynki i łopatki,
    dodać trochę boczku. Wszystko to przyprawić specjalnymi rodzajami pieprzu,
    solą, gorczycą i kolendrą. Potem trzeba je bardzo dobrze wymieszać i poczekać
    dwa, trzy dni. Następnie wkłada się je do wymoczonych i wymytych flaków przy
    pomocy maszynki do mięsa. Każda gospodyni w Rybołach ma swój przepis na
    kiełbasę, który przekazali jej rodzice. Każda stara się go udoskonalić, żeby
    wyroby były jak najsmaczniejsze. Przed świętami gospodarze dyskutują, jakie
    drewno podłożyć w wędzarniach. Bo każde drewno ma nieco inny dym i wędzone
    szynki inaczej smakują.
    - Nie dopatrzyłam i mąż chyba nasypał do kiełbasy za dużo kolendry - martwi się
    pani sołtys. Nieprawda - kiełbasa smakuje wyśmienicie.
    Po kuchni snuje się gruby, czarny kot. Nie interesuje się kiełbasami. Nic
    dziwnego - w jego misce pełno jest skrawków słoniny i mięsa. Przejrzyj więcej wypowiedzi

     

     


    Copyright 2001-2099 - h2o Wystarczy kropla wody