przepisy na krem Indeks          przemoc TV          przepisy E1          Przejdź do          wymaz z oka          przepisy OC


Tematy przepis pizze Przepisy gry w piłkę ręczną przepisy kuchni śląskiej Przepis Faworki Przepis Piersi Przemysław Bujko przepis po angieslku przepisy na gulasz Przepisy bez glutenu przepisy na: Makaron ryżowy
  • najlepsze kawalki seweryna krajewskiego
  • komornicy dabrowa gornicza
  • olsztyn dam prace
  • Diety oczyszczajace
  • indeks 38

  • Newsletter Your E-mail Address:

      Subscribe
      Un-Subscribe



    Login here
    Uid 
    Pwd
                
                         
             

     

    Search This Site
    two or three keywords

              
    Tell a Friend About This Web Site!

    Your Email  
    Friend's Email
    Message

         

                                           

                                                                                                                                         

     
    Welcome to ArticleCity.com

    Czytasz wypowiedzi wyszukane dla słów: przepisy na krem





    Temat: Czym przełożyć biszkopt?
    cos za mna chodzi od wczoraj chalwa. co prawda nie udalo mi sie znalezc mojego
    starego przepisu na 'krem chalwowy', ale te, ktore wyszperalam w
    mojej 'komputerowej pamieci' tez wygladaja ciekawie i wcale nie sa trudne:)
    podaje tylko recepte na kremy, ale mam do nich i ciasta:)

    Masa:
    2 chałwy waniliowe (po 10 dkg),
    1 masło,
    1 margaryna,
    1 budyn śmietankowy,
    bezy-20dkg,
    1/2 l mleka,
    1 czekolada gorzka,
    3 łyżki cukru,
    spirytus 100ml
    zrobić budyń (dalabym nieco mniej mleka niz na opakowaniu jest napisane),
    wystudzić. zmiksować masło i margarynę, dodać pokruszoną chałwę, pokruszone
    bezy, budyń, 1/2 tabliczki startej nożem czekolady,w trakcie ucierania dodawać
    spyrytus.Ciasto przekładać masą: ciasto-masa-ciasto-masa. Wierzch ciasta
    udekorować pozostałą 1/2 startej czekolady :)

    Masa chałwowa do tortu
    - 1 maslo/25 dkg/,- 30 dkg chałwy,- 1 kieliszek wodki/spirytusu.
    Maslo ucierać z pokruszoną chałwa, dodac spirytus .Przełożyć masą biszkopt/lub
    inne miękkie ciasto/, wierzch ciasta również posmarować małą ilością masy i
    zetrzeć na to czekoladę gorzką.

    i jeszcze podalabym pomysl na biszkopt przelozony jablkami, tez proste
    nadzienie - szczegolnie jesli uda Ci sie kupic tzw. sos(=mus) jablkowy w
    sloiczku. rozgrzej go dobrze w garnuszku(lub mikrofalowce) i wymieszaj z
    galaretka w proszku.
    jesli nie znajdziesz musu, to po prostu zetrzyj na jarzynowej tarce kilka
    kwaskowych jablek i udus je w rondelku z cukrem (daj go do smaku, raczej
    niewiele. moze byc cukier brazowy jesli masz, ale niekoniecznie. dodaj tez
    troche cynamonu, jablka go 'lubia'). jak jablka beda juz miekkie, wsyp - do
    goracych - torebke galaretki cytrynowej(lub pomaranczowej). rozsmaruj te mase
    (stale ciepla) na przekrojonym biszkopcie, przykryj druga czescia ciasta, lekko
    przycisnij reka, daj troche wystygnac i wstaw do lodowki. Biszkopt pieknie
    nasiaknie jablkami(ktore stezeja wraz z galaretka), bedzie mial orzezwiajacy
    smak. wierzch posyp cukrem pudrem. to jest wdzieczne, proste ciasto, dobre na
    kazda okazje, przez caly rok:) i chyba tylko moj maz go nie lubi, ale on jest
    (rozpuszczonym:) fanatykiem kruchego:))

    Przejrzyj więcej wypowiedzi





    Temat: zupa ślimakowa
    z www.slimaki.com.pl tam też przepis na krem z winniczków i inne ciekawe
    przepisy ślimacze Przejrzyj więcej wypowiedzi





    Temat: Przepis na krem do ciasta biszkoptowego HELP
    Przepis na krem do ciasta biszkoptowego HELP
    Moze ktos z Was zna przepisy na pyszne kremy do przelozenia ciasta
    biszkoptowego? :) Pozdrawiam! Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: błagam o przepis na krem do ciasta tortoletka
    błagam o przepis na krem do ciasta tortoletka
    to biszkopt, krem owocowy, owoce i galaretka
    zapomniałam że obiecałam siostrze upiec torta dla siostrzeńca na urodziny i ma
    być takie ciasto, a kompletnie nie wiem jak ten kremik zrobić i żeby tłusty
    nie był Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: krem do ciasta !!!, bardzo prosze o przepis, pilne
    Ciekawy przepis na krem, muszę wypróbować. Pozdrawiam. Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Krem czekoladowy do chleba
    Krem czekoladowy do chleba
    Macie może przepisy na krem czekoladowy do chleba, coś jak Nutella. U mnie w
    domu idą tego ogrooomne ilości i zastanawiałam się czy nie dałoby się kremu
    samemu produkować. Z góry dzięki. Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: bezowe chmurki PASCALA BRODNICKIEGO
    bezowe chmurki PASCALA BRODNICKIEGO
    czy ktoś zna przpis na bezowe chmurki jakie robił pascal w sobotnim
    programie. Chodzi mi glównie o przepis na krem kawowy Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Napoleonki
    Napoleonki
    Bardzo prosze o przepis na krem do napoleonki.Bardzo serdecznie z gory
    dziekuje i serdecznie pozdrawiam. Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Misiankowy tort bezowy mocca
    Mysiulku, a moge prosic o Twoj przepis na krem maslany? Wielkie dzieki. Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: KREM do przełożenia biszkoptu
    KREM do przełożenia biszkoptu
    Czy znacie jakiś ciekawy przepis na krem, którym można przełożyć biszkopt. Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: wscieklosc mnie ogarnia!!!
    alez prosze bardzo:)

    Ciasto:
    • 200 g maki
    • 100 g masla
    • 1 zóltko
    • szczypta soli
    • lyzeczka cukru
    • zimna woda
    Krem:
    • 2 jajka
    • 2 zóltka
    • 150 g cukru
    • 1,5 cytryny
    • 80 g masla
    • szczypta soli
    Piana:
    • 3 bialka
    • 60 g cukru
    • szczypta soli
    Etapy przygotowania
    1. Ciasto: z cytryny zetrzec zólta skórke. Make wymieszac z polowa skórki z
    cytryny, sola i posiekanym maslem. Dodac kilka lyzek wody, zarobic ciasto.
    Uformowac kule i wlozyc do lodówki na czas przygotowania kremu.

    2. Krem: cale jajka ubic z sola i cukrem (5 min). Dodac reszte skórki i sok z
    cytryny oraz miekkie maslo.

    3. Rozwalkowac ciasto i wylozyc go na blaszke. Nakluc go widelcem.

    4. Rozsmarowac krem na ciescie. Piec ok. 30 minut w temp. 200 stopni, wyjac i
    zmniejszyc temperature do 180 stopni.

    5. Ubic bialka z sola, dodac cukier. Wylozyc na upieczona tarte, wlozyc do
    pieca na ok. 15 minut – az piania przyrumieni sie.

    Wreszcie znalazlam przepis na krem bez smietanki, gdzyz z ta u mnie bardzo
    krucho:). Ciasto wg powyzszego zrobilam raz akurat w zamrazalniku nie mialam
    ani grama kruchego ciasta. Zamiast cytryn swietnie sprawdzaja sie pomarancze,
    nie probowalam z innymi cytrusami /jeszcze:)/, z tym ze daje wiecej soku z
    pomarancz a do piany sypie dwie lyzki cytrynowego proszku kisielowego, ale to
    nie przymus. Do ciasta i do kremu nie dodaje soli, niestety maslo dostepne
    tylko solone.

    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Co za niewypał !!!
    Ja raczej winilabym mikrofalowke. Istnieja przepisy na krem zwany "ganache", do
    zrobienia ktorego mozna uzyc takze bialej czekolady. Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: polewa czekoladowa na eklerki?
    Pauli7,a czy mogłabyś podać przepis na krem do eklerek,bo mi już przejadła się
    bita śmietana,PROSZĘ! Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: cukiernicy, a zwłaszcza ci z miasta stołecznego..!
    Dacquoise - krem
    Znalazlam przepis z obrazkami, ktory ma takze wersje angielska (wystarczy
    kliknac na flage ang.)

    Tam podaja jak zrobic Buche de Noel z Dacquoise z kremem. Buche de Noel to jest
    rulon (rolada), slowo buche znaczy kawalek drzewa ktory sie wklada do komina.
    www.meilleurduchef.com/cgi/mdc/l/fr/recettes/buche_nougat_ill.html
    Inny przepis na krem. W trzech etapach, bo krem pralinowy do Dacquoise jest
    mieszanka 3 przygotowan.

    (1) Creme Patissiere.
    2 jajka, 40 gram maizeny (4 plaskie lyzeczki), 1/2 litra mleka, 60 gram cukru,
    cukier waniliowy.
    Wymieszac w garnku maizene z cukrem i jajkami, dolac mleko, rozmieszac.
    Postawic na ogien, mieszac gotujac, zdjac z ognia jak tylko zacznie sie gotowac.

    (2) Zrobic tzw. praliné z orzeszkow laskowych (lub migdalow)
    250 gram orzeszkow, 150 gram cukru, 3-4 lyzki wody
    Na nie-przyczepiajacej patelni grillowac orzeszki. Ostudzic, ale jeszcze cieple
    brac w rece, i turlac zeby zdjac skorke.
    Do rondla wsypac cukier z woda, gotowac zeby zrobil sie karamel (z oka nie
    spuszczac). Gdy karamel jest pieknego wiewiorkowego koloru wsypac orzeszki, i
    wszystko dobrze wymieszac lyzka z drzewa. Wylac do plaskiej rynienki letko
    potluszczonej i poczekac aby sie ostudzilo. Kiedy wystygnie polamac w kawalki i
    wlozyc do mixera. Doskonale sie przechowyje w zamknietym sloiku.

    (3) Crème praliné do Dacquoise
    600 gram creme patissiere
    130 gram praliné
    8 gram zelatyny (do rozpuszczenia w troche wody)
    360 gram slodkiej tlustej smietany do ubicia.
    Do miski wlac creme patissiere i zamieszac. Dolozyc praliné. Dolozyc
    ruspuszczona zelatyne.
    W drugiej misce ubic smietane na tzw creme fouette.
    Dolozyc ubita smietane do pierwszej miski z mieszanka creme patissiere, praline
    i zelatyna. Wymieszac delikatnie. Jest gotowe.
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: poproszę o przepis na krem z dodatkiem alkoholu
    poproszę o przepis na krem z dodatkiem alkoholu
    chodzi mi o jakiś prosty krem (ale nie kawowy ani czekoladowy bo za takimi
    nie przepadam),taki którym można pokryć zwykły biszkopt,z góry dziekuję za
    propozycje Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Upiekłam babeczki, kto da krem?
    Upiekłam babeczki, kto da krem?
    Upiekłam wczoraj kruche babeczki, kto da przepis na krem?

    P.S. Dlaczego Wy nie śpicie, przecież na tym forum przez całą noc ktoś siedzi? :)) Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: pomysły na prezenty świąteczne, które można zjeść!
    A przepis na krem?Mogę poprosić?
    Czy można dodać coś jeszcze do gruszek? Wanilia może?Ale laska wanilli jest
    droga?Nigdy nie kupowałam,ale cukier waniliowy to nie za dobry pomysł do
    konfitury!?
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Krem czekoladowo-kawowy
    Krem czekoladowo-kawowy
    Czy ktoś zna i może mi przekazać przepis na krem czekoladowo-kawowy do
    przełożenia tortu? Z nadzieją że ktoś mi pomoże, pozdrawiam Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: masa lub krem do biszkopta
    masa lub krem do biszkopta
    podajcie proszę jakiś przepis na krem,którym można przełozyć biszkopt.Z góry
    dziękuję Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Masa adwokatowa do tortu?
    zobacz na srtone www.smaczny.pl,jest tam przepis adwokatka.Moze podany przepis
    na krem jest tym,ktorego poszukujesz?
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: zupe krem z porów
    zupe krem z porów
    Poszukuje pilnie przepisu na krem z porów.

    Magda
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: krem cytrynowy
    krem cytrynowy
    prosze o przepis na krem cytrynowy z zelatyna! Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: sok z maracuji- błagam o help!!!!!!!!
    sok z maracuji- błagam o help!!!!!!!!
    Pomóżcie, proszę, gdzie w Polsce (a najlepiej w okolicach Wrocławia :))mogę
    kupić sok z maracuji???? Mam genialny przepis na krem z maracuji - ale
    potrzebny do tego sok - odwdzięczę się przepisem!!!!E. Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: sekretne zapiski mieszkańców domu BB cd
    Zamiast dyskutować i przekomarzać się na tym forum, lepiej napiszcie coś,
    chocby i dużo mniej lotnego niż żuczek. Tylko wtedy to forum ma sens.

    David:
    Wielki Bracie muszem siem poskarszyc. Mieszkancy szartują ze mnie. Pszepytujom
    mnie o ruszne szeczy a ja nie wiem o co im chodzi. Wczoraj Kuba zapytał czy
    szłyszałem autobiografieperfektu. Powiedziałem sze tak, ale tak naprawde nie
    wiem o jaki samochud mu chodziło. Wojtek pytał mnie o kirisklodowskom. Czo to
    mosze bycz? Czy to tesz rodzaj samohodu tylko sze składaka? Wielki Bracie
    pomusz mi.

    Bogusia:
    to znowu ja. wiem , że nie ma mnie w Domu WB, ale nadal pisze swoje sekretne
    zapiski. Jak wiecie rzucił mnie mój partner. Długo zastanawiałam sie dlaczego,
    ale w końcu domyśliłam się. To przez to, że schudłam 6 kg w Domu. Darek nie
    mógł przeboleć, że jest mnie o tyle mniej. Podjęłam desperacką decyzję o
    szybkim przytyciu. Właśnie wymyśliłam nowy przepis na krem do wafli(andrutów) -
    10 kilo cukru, 10 łyżek oleju, 2 kilo słoniny. Zaraz zabieram sie do roboty, a
    potem do zjedzenia tego smakołyku.

    Agnieszka:
    Wczoraj spotkało mnie wielkie szczęscie. Tak wielkie, że brak mi słów, które w
    najbardziej odpowiedni sposób oddałyby to co czuję, to co czuje moja dusza i
    moje ciało. Wszystkie słowa, które przychodzą mi na myśl nie są na tyle
    romantyczne, aby odzwierciedliły ten stan. Bo czymże są słowa, jak nie
    nieudolnym odwzorowaniem ulotnych myśli. Spróbuję więc wyrazić to co czuję
    najkrócej jak potrafię, coc wiem, że moje słowa będą bezcześciły prawdziwy sens
    i znaczenie mojej wypowiedzi. A więc...
    Wczoraj znalazłam muchę.

    Jurek:
    Wielki Brachu! Ty to jesteś mistrzem. Znów załatwiłeś mi nominację z dwiema
    osobami. Rozegrałeś to naprawdę po mistrzowsku. Bo po co ja mam cały tydzień
    denerwować się, czy czasem sfałszowanie wyników się nie uda, a tu - niech Arek
    z Kubą walczą, a ja tylko prosze tym razem o wpisanie mojego wyniku na poziomie
    dużo nizszym niz z Anią. Myslę, że 15% wystarczy. Dzięki o Mistrzu!
    PS
    mam nadzieję, że moja Marzenka zadowala w pełni Wielkiego Bracha?
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Polewa/lukier
    Do Turzycy
    A możesz podać konkretny przepis - nie mam książki kucharskiej

    Wiedźma, ale te Twoje torty wspaniale wyglądają. A może znasz
    przepis na krem do tortu bez mleka i śmietany. Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Kosmetyka eko-?
    literatura
    Jeśli chodzi o stosowną literaturę, to niestety niewiele mogę powiedzieć.
    Większość książek o kosmetykach naturalnych, na które się natknęłam, w
    mniejszym lub większym stopniu oparta jest na książkach Stephanie Faber:)))
    Natomiast mogę polecić parę stron internetowych z kosmetykami, składnikami i o
    kosmetykach:)

    apmp.natura.xip.pl/
    sklep z kosmetykami naturalnymi, doskonale zaopatrzony

    mazidla.com/
    sklep ze składnikami do domowej produkcji kosmetyków, zamieszcza również
    przepisy

    www.ecospa.pl
    kolejny sklep ze składnikami, ogromny wybór olejów różnych, doskonałe
    emulgatory, ceny przystępne

    www.ekosens.pl/sklep/
    mydła prawdziwie naturalne, wytwarzane ręcznie metodą zimną. Tych mydeł używam
    dla siebie i małej Zuzi, nie wysuszają, nie podrażniają, cudo moim zdaniem:) A,
    i na stronie głównej www.ekosens.pl są również przepisy na wyciągi z ziół.

    luskiewnik.strefa.pl/acne/toksyny.htm
    to strona od ktorej zaczęła się moja przygoda z kosmetyką naturalną. Wymienione
    są tu najpopularniejsze szkodliwe substancje zawarte w kosmetykach.

    forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=26078
    gazetowe forum "Naturalnie" o kosmetykach naturalnych i nie tylko:)

    i na koniec
    www.jaworek.net/kosmetyki/index.php
    moja ulubiona strona:)
    przepisy na kremy i nie tylko, przydatne informacje, instrukcje ze zdjęciami:)











    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Do izka_74!
    Powiem tak - rzadko kiedy robię tort z biszkoptu, raczej piekę takie ciasto z
    oranżadą i olejem, bo wtedy nie wymaga ono nasączania (przepis w torcie
    Dziubdziub gdybyś była zainteresowana).

    Biszkopt ma to do siebie, że piecze się go bez tłuszczu, przez co jest suchy.
    Konieczne jest bardzo mocne nasączenie, np. naparem herbaty z sokiem i cytryną,
    albo czymś alkoholowym (w wersji jednak nie dla dzieci ;) Zbyt słabo nasączony
    biszkopt jest po prostu suchy i niesmaczny.

    Biszkoptu nie trzeba piec dwa dni wcześniej, ale można, gdy chce się sobie
    jakoś rozłożyć pracę. Ponieważ będzie nasączany, więc nic mu się przez te dwie
    doby nie stanie.

    Cały tort warto zrobić dzień wcześniej wieczorem, aby mieć spokojną głowę, że
    się udał, ewentualnie na jakieś poprawki (w najcięższej wersji na zakup nowego
    tortu ;)

    Co do masy do przełożenia tortu polecam taką mojego pomysłu, sprawdzoną już
    wielokrotnie. Jest lekka i przepyszna:
    - 500 ml śmietany kremowej 30 %
    - cukier puder i cukier waniliowy
    - 1/2 kg zmielonego twarogu (ja używam takiego gotowego sera do wypieków)
    - żelatyna Dr. Oetker na 1 litr wody rozpuszczona w ok. 1/4 szklanki wody
    - mała puszka mandarynek lub brzoskwiń (oczywiście można użyć świeżych owoców
    albo zrobić bez).
    Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i cukrem pudrem do smaku. Do ubitej na
    sztywno śmietany dodawać łyżeczkami serek i miksować na niskich obrotach do
    uzyskania gładkiej konsystencji. Delikatnie dodać ostudzoną
    rozpuszczoną żelatynę (wlewając ją na łopatki miksera podczas miksowania
    cieniutką stróżką). Do części masy (lub do całej) dodać pokrojone owoce.
    Przekładać tort.
    Wychodzi fajna masa dobra zarówno do przełożenia tortu, jak i do dekorowania od
    zewnątrz. Trzeba się od chwili wlania żelatyny spieszyć z robienie, bo zastyga.
    Po ochłodzeniu w lodówce masa trzyma się fajnie sztywno, nic nie wypływa. Samą
    bitą śmietaną raczej się tortu nie przełoży, bo wypłynie. MOżna użyć jakiegoś
    Śmietan-fixu, ale on też nie usztywnia tak skutecznie, jak żelatyna.
    W tym dziubdziubowym torcie jest też przepis na krem z kaszą manną. Też
    smaczny, a przy tym bezpieczny, bo bez żadnych surowych jajek czy tego typu
    niespodzianek.

    Życzę powodzenia, jakby co służę pomocą :) Mam nadzieję, ze zrobisz zdjęcie jak
    wyszło :)





    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: kosmetyki
    Dziewczyny, a może ktoś zna przepisy na naturalne kosmetyki, takie robione w
    domu. Podajcie przepisy na kremy do twarzy, rąk, nóg, toniki itp. chętnie
    skorzystam. Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Chwale sie, moje torty urodzinowe:)
    Super - cycki rewelka. Zapomniałam Ci napisac, że skorzystałam z Twojego
    przepisu na krem jest super (ten ze smietaną i czekoladami) a jeszcze nam
    zostało to zamroziłam i Klara miała potem lody z tego.
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: krem tortowy
    krem tortowy
    Pomozcie może? Robie tort, mama mi zapodala przepis na krem do torta typu
    budyń plus margaryna i masło, zrobilam, smakuje jak.. chmm no jak budyń plus
    margaryna:P poza tym troche przy rzadki wyszedł... macie pomysl, jakby go
    ulepszyc?

    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Cudze chwalicie,swojego nie znacie?
    przepis na krem do twarzy
    Przypadkowo znalazłam przepis, krok po kroku, na krem do twarzy:
    Proponowane kosmetyki zawierają zwykle fazę wodną i tłuszczową. W normalnych
    warunkach fazy te nie łączą się ze sobą w taki sposób aby produkt miał
    jednolitą konsystencję. Musisz połączyć obie fazy tak aby ponownie się nie
    rozdzieliły.
    Kolejne kroki: Trzeba umieścić odpowiednią ilość podstawowych składników w
    dwóch czystych i suchych słoiczkach.
    Wstawić oba słoiczki do kąpieli wodnej o temp. 60 - 70 C i poczekać aż
    związki tłuszczowe się roztopią
    Wyjąć słoiczki z kąpieli wodnej, mikserem wymieszać składniki
    tłuszczowe aż nabiorą mlecznej barwy, w trakcie mieszania powoli wlewać
    składniki wodne, nie wolno zmienić kolejności
    Mieszać jeszcze przez ok. 4 -8 min. aż masa stanie się lekko ciepła i
    osiągnie pożądaną konsystencję
    Dodać olejek eteryczny, krótko wymieszać
    Jeśli konsystencja jest zbyt płynna ogrzać masę i ciągle mieszając
    dodać płynny wosk pszczeli
    Gdy krem jest zbyt gęsty ogrzać go i dodać powoli podgrzany olej
    roślinny, ciągle mieszając, aż do uzyskania żądanej gęstości i gładkości masy.
    W domowej produkcji bardzo ważne jest zachowanie higieny oraz właściwe
    przechowywanie "wyprodukowanych" kosmetyków.
    Używaj tylko świeżych produktów, nie rób zapasów, przygotuj tylko
    ilości potrzebne na jednorazowe zużycie.
    Wszystkie narzędzia i naczynia muszą być czyste
    Kosmetyki przechowuj w małych pojemniczkach ze szczelnymi zakrętkami
    Kosmetyki przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu w temp. 10-15 C lub w
    lodówce
    Nie nabieraj kremu palcami, używaj szklanej szpatułki, którą po każdym
    użyciu można zdezynfekować
    Większość potrzebnych składników można kupić tanio lub przygotować samemu.
    Niektóre jednak mogą być trudniejsze do znalezienia. W krajach, w których "moda
    na naturę" panuje już wiele lat są wyspecjalizowane sklepy, w Polsce niektóre
    składniki mogą okazać się trudno dostępne. Składników trzeba szukać w aptekach,
    sklepach zielarskich, sklepach ze zdrową żywnością.
    KREM TŁUSTY (najprostszy)Dla każdej cery. Wystarczy wymieszać składniki
    szpatułką i dodać olejek zapachowy.
    50 g oleju roślinnego (sojowy lub z kiełków pszenicy)
    5 g wosku pszczelego
    5 kropli olejku zapachowego (np. różany, melisowy, pomarańczowy)
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Sprawozdanie: Sylwester z Guruą
    Do Kostkowej. Poproszę o przepis na krem do napoleonek.
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Co gotujecie na swieta?
    Dorinko
    to samo co ty robisz z papryka i szynka, ja robie ze szparagami, mowie ci -
    pychotka! tylko, ze posialam gdzies przepis na krem chrzanowy...dodajesz cos do
    chrzanu [ja mam taki utarty, w sloiczku] czy tylko taki pakujesz do szynki?
    Pzdrf
    Mia
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Jeszcze raz temat ciastowy
    Biszkopt?!
    Podczepie sie pod watek. Mam wielka prosbe do tych, ktore potrafia upiec
    biszkopt w piecyku elektrycznym. Juz piec razy mi nie wyszlo, a uparlam sie, ze
    dziecku na pierwsze urodziny tort zrobie. Mam przepis mamy, ktory jej zawsze
    wychodzi - puszysty, delikatny biszkopt, ale ona piecze w prodzizu. Myslalam,
    ze moze maka zla, wiec kupilam specjalna do biszkoptow. I zawsze mi to ciasto
    wychodzi takie za bardzo zbite, a na gorze twardawa skorupka:-( Juz
    kombinowalam z temperatura, wiatrakiem itp. i nic. Wiec jesli ktoras z Was umie
    taki biszkopt zrobic to poprosze o opis ze szczegolami - jaka maka, dokladnie
    co do czego po kolei sie dodaje, do jakiej tempartury w piecyku sie wklada i w
    jakiej piecze, ile czasu i inne takie;-) I jesli znacie przepis na krem do
    tortu na bazie kaszki manny to tez poprosze. Albo jakis inny, dobry i bez jajek.
    A tutaj ciasto z owocami, ktore zawsze wychodzi i z kazdej maki (tu mi wyszlo
    raz nawet z takiej do nalesnikow hehe):
    Ilosc na srednia forme, czesto robie w tortownicy, wtedy 2 jaja i polowa
    pozostalych skladnikow:
    3 jaja i 1-1,5 (mozna i mniej) szklanki (250 ml) cukru - ubic, tzn. wymieszac
    lycha albo takim pajakiem do mieszania i juz
    dodac: 2 szklanki maki, plaska lyzeczke proszku do pieczenia, pol szklanki
    oleju, lyzke wody - wymieszac, mozna zwykla lyzka i nie trzeba specjalnie
    dokladnie.
    Na wierzch owoce - jakie chcecie: truskawki, maliny, jablka pokrojone w osemki
    i bez skorki, sliwki w polowkach, rabarbar pokrojony w kosteczke, banany,
    gruszki obrane i w kawalkach, jagody (mniam mniam). Mozna zrobic mieszanine
    roznych owocow. Duzo tych owocow, ale jedna wartwa wystarczy. Jesli jest
    pieczone w tortownicy, po wystygnieciu mozna zalac galaretka i bedzie
    tortopodobne. Galaretka musi byc juz prawie stezala, bo inaczej przesiaknie. A
    jak za duzo wsiaknie, to na wierzch druga galaretke, juz bedzie sie ladnie
    trzymac, a ta wsiaknieta nawilzy ciasto. Galaretek innych niz Winiary nie
    uzywalam, czerwone wygladaja najlepiej.
    Piec 30 minut w temp. 180 stopni. Czasem dluzej, trzeba patykiem sprawdzic, czy
    nie jest surowe w srodku. Ciasto powinno miec na wierzchu zlotawy kolor. W
    formie dobrze jest piec na papierze, latwiej wyjac. W tortownicy nie trzeba,
    trzeba tylko plaskim nozem od dna oddzielic po upieczeniu.
    Zrobienie tego ciasta, lacznie z umyciem garow zajmuje 15 minut, wiecej, jesli
    jest z jablkami czy innymi owocami, ktore trzeba obrac lub jakos pokroic albo z
    galaretka. Mozna je zrobic w stroju wizytowym i z umalowanymi paznokciami:-D I
    sie czlowiek nie nameczy.
    Reklamacji nie przyjmuje, probki prosze przesylac kurierem;-))) Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: typowo polskie ciasto
    ...i czy macie jakis prosty przepis na krem. Ja zawsze uzywalam gotowca, ale tu
    nie moze corka napisac "ugotuj krem z torembki "Karpatka" :)

    Ewa Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Jak zrobić dobrą karpatkę?
    Jak na mój gust, to w tym kremie zabrakło żółtek.
    Nie mam przepisu na krem karpatkowy, ale mam na taki lekki krem budyniowy :)

    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Czyste masło kakaowe - gdzie kupić w Warszawie?
    Przepis na krem z dodatkiem masła kakaowego:
    KREM Z MLECZKIEM PSZCZELIM (do skóry suchej, zwiotczałej)
    5g lanoliny, 5 g wosku pszczelego, 5 g masła kakaowego, 30 ml oleju ryżowego,
    10 ml oleju z awocado, 10 ml olejku jojoby, 30 ml wody różanej, 5g
    sproszkowanego mleczka pszczelego, 10 ml żelu aloesowego, ewentualnie 1-2
    krople różanego olejku eterycznego
    Lanolinę, wosk i masło kakaowe rozpuścić w żaroodpornym naczyniu lub na łaźni
    wodnej, następnie dodać oleje i całość podgrzać do 60-70 stopni celcjusza. W
    drugim naczyniu doprowadzić do tej samej temp. wodę różaną - stanowić ona
    będzie fazę wodną. Należy ją teraz powoli dolać do fazy tłuszczowej i mieszać
    dopóki masa nie ostygnie do 45 stopni. Połaczyć mleczko pszczele z żelem
    aloesowym i dodać je do kremu, to samo uczynić ewentualnie z olejkiem różanym.
    Napełnić kremem pojemniczek i odstawić w chłodne miejsce. Mleczko pszczele
    poprawia ukrwienie, żel aloesowy - podobnie jak olejek z jojoby i ryżowy -
    nawilżająco i wygładzająco.
    TO PRZEPIS z książeczki Isolde Brackle z serii "kieszonkowa encyklopedia
    zdrowia i urody"pt. kosmetyki naturalne. Sama z tych przepisów nie korzystałam,
    głównie, ze względu na niedostępność składników, ale może np. w Warszawie czy
    innym dużym mieście jest gdzieś apteka czt sklepik z takimi rzeczami. Z masłem
    kakaowym jest jeszcze przepis na krem karotenowy (do skóry suchej i zmęczonej),
    krem z nagietka, balsam do ust. Może któraś z was ma tę ksiązeczkę, jest w niej
    dużo przepisów na naturalne kosmetyki.
    p.s naprawdę nie znam skuteczności ew. skutków ubocznych tego kremu.
    pozdrawia:) Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Gdzie we Wrocławiu kupię jadalne kasztany?
    Podobno całkiem niezłe są z piekarnika, tylko trzeba ich pilnować, żeby nie
    przesuszyć.
    Przepis na krem z kasztanów był w dodatku do Gazety Wyborczej na początku
    października - Przetwory z owoców:) Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Margaryna bezmleczna???
    O ile to nie jest przepis na krem do tortu to spróbuj może uzyć oliwy. Zdrowsza
    od margaryny. Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: 6-latek na diecie bezmlecznej
    Podalam tu na forum kiedys przepis na krem czekoladowy wlasnej roboty, jak
    znajde to wklejam jeszcze raz.
    Moj syn w wieku 5 lat z dnia na dzien przeszedl na jeszcze bardziej okrojona
    diete . Po prostu zacznij.
    K. Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Urodzinowy tort dla alergika-z czego zrobić?
    Ja mam we wrześniu urodzinki. Emilka czekam na przepis na krem. Biszkopt robię
    z mąki ziemniaczanej. Palce lizac, lepszy niż z pszennej. A z jajkami idę
    na "żywioł". Czy mleko sojowe można normalnie gotowac i zrobić z tego budyć?
    Ania
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Tort bez mleka
    Tort bez mleka
    Czy ktos ma może przepis na krem do tortu dla dziecka na diecie bezmlecznej? Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: mascarpone
    Ja mam przepis na krem dla dzieci od 11 mca zycia wlasnie z
    mascarpone, bitej smietany, soku cytrynowego i cukru waniliowego z
    malinami lub truskawkami (moga byc mrozone). Dodaje sie do tego
    pokruszone biszkopty i wychodzi baby-tiramisu ) Pycha! Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: szukam przepisu na babeczki kapielowe
    Ja osobiście babeczek z tego przepisu nie robiłam, ale skorzystałam z przepisu
    na krem Coldcreme na tej stronie.I jestem pod wrażeniem.Moja skóra odżyła Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: grzyby
    Ew jeszcze moge podrzucic przepis na krem z borowikow. Uwielbiam zupke w tej
    postaci Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Anonimizery napierają...
    On 5 Kwi, 15:50, Wacław Smolarski  wrote:


    | |  Na pręgierzu pojawiają się zdjęcia pedofilskie.
    | Zdjecia pedofilskie, to nie jest sprawka APD. Czlonkowie APD nigdy nie
    | propagowali ani nie rozpowszechniali tego typu tresci. Doszlo do
    | sytuacji ze ktos podszywa sie pod podszywajacych. APD stanowczo odcina
    | sie od pedofilii.


    Tia... A od pornografii nie? A z Gracjanem kto chodził?


    | Dlaczego ktokolwiek miałby uwierzyć w zapewnienia anonima
    | z wypowiadającego się w imieniu prymitywnych anonimów, którzy
    | zdają się uważać zasyfianie kolejnych grup za szczyt dobrej
    | zabawy?


    No właśnie! Po co zastanawiać się gdzie są granice ich  zdrowego
    rozsądku, jak od początku dają świadectwo, że nie przestrzegają zasad.


    Ludzie generalnie sami czynią syf na grupach.


    I co? APZ/APD robi tam porządek?


    Trolling to tylko taki
    katalizator uwalnia to czego się najbardziej obawiamy.


    Normalny człowiek odreagowuje się w jednym miejscu, a nie uzyskuje
    satysfakcji wprowadzając kogoś w (co najmniej) zakłopotanie!


    | Dla mnie - osoby z zewnątrz - wygląda to tak, że któryś z nich
    | przesadził i teraz zaczyna zastanawiać się, czy naprawdę jest
    | tak anonimowy, jak mu się wydawało.


    Albo, że "przegiął pałę" i kumpel już nie będzie go krył.


    Jestem pewien że ta osoba powinna ponieść konsekwencję swoich czynów.


    Tak jak każdy, który źle czyni!
    I nie wiem komu imiennie zawdzięczać, że dopuściliście Państwo do
    odpowiedzialności zbiorowej, tj. zamknięcia pregierza na Googlach.


    Członkowie APD znają się osobiście to dość grana grupa osób. Nikt z APZ
    z pewnością nie propaguje pedofilii niektórzy z nich mają dzieci i z
    pewnością brzydzą się tym.


    Jeszcze uklęknij, zrób znak krzyża i wznieś palec go góry, a drugą
    rękę połóż na sercu...
    Ale kyrk! Lepszy niż na chomorze!
    To ja Ci przykładowo takie dwa niewinne posty dam:
    Path: g2news1.google.com!news2.google.com!news1.google.com!
    border1.nntp.dca.giganews.com!nntp.giganews.com!nntpserver.com!
    zeus.nntpserver.com!10.1.1.41.MISMATCH!pfilter-v0.1!not-for-mail
    Date: Sat, 05 Apr 2008 21:10:19 +0200
    From: ""! PIJÓNE ! ZÓMBIE !" <"H¦CoAK+    ?ͧY;j¤ . o·ý<É=K¸|KÇQ,
    5 ÚÍ! =ßQedF»^ V ZEm ]  Ön ÓJ"@Fü_qn` ö Zë"DÓ@  X©j¬<|2É qJ ~X  (!)
    *YÔ ×d`i®" <"X­"= n j4,?U }R4PE.CÓM"
    User-Agent: Thunderbird 2.0.0.12 (Windows/20080213)
    MIME-Version: 1.0
    Newsgroups: pl.rec.kuchnia
    Subject: Re: krem budyniowy - jak?
    References: <ft8icr$65@news.onet.pl
    In-Reply-To: <ft8icr$65@news.onet.pl
    Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Lines: 9
    Message-ID: <47f7c8ba$0$7464$88260@news.teranews.com
    NNTP-Posting-Date: 05 Apr 2008 18:45:15 GMT
    X-Complaints-To: ab@teranews.com

    Barbara K. pisze:


    Czy kto¶ z Was ma wypróbowany przepis na krem budyniowy, w którym nie bêdzie
    za du¿o mas³a?


    goglownice wy³±czyli??

    http://lekkie-desery.gu.ma/
    #
    Path: g2news1.google.com!news2.google.com!
    border1.nntp.dca.giganews.com!nntp.giganews.com!
    nx01.iad01.newshosting.com!newshosting.com!nntpserver.com!
    zeus.nntpserver.com!10.1.1.41.MISMATCH!pfilter-v0.1!not-for-mail
    Message-ID: <b30b5c69c746903a1cd4b31221f2c@tr666l.com.pl
    From: "Panslavista" <panslavvi@wp.pl
    Newsgroups: pl.rec.kuchnia
    Subject: ser z pod napletka
    MIME-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain;
            charset="iso-8859-2"
    Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
    X-MSMail-Priority: Normal
    X-Newsreader: Outlook
    Date: 05 Apr 2008 16:48:39 GMT
    Lines: 5
    NNTP-Posting-Date: 05 Apr 2008 16:48:39 GMT
    X-Complaints-To: ab@teranews.com
    X-Original-Lines: 2

    Ja nie mam, bo mnie w dzieci=F1stwie obrzezali.ale czy to prawda ze
    pod =
    napletem zbiera si=EA ser?

    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: ciasto z truskawkami i galaretką...
    Do andzia-nie ania
    Co to znaczy dla piekących inaczej?

    Na wszelki wypadek, jeśli chciałabyś skorzystać, to mój przepis na biszkopt
    jest tu:

    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=24565811&a=24581495

    Przepisy na krem - bardzo proszę.
    Jeżeli coś mogę poradzić, to najprościej zrobić krem z bitej śmietany.
    Z budyniem, szczególnie tym z gotowego proszku - osobiście mam złe
    doświadczenia. Kiedyś zrobiłam ten krem [budyń ugotowany na połowie porcji
    mleka podanej w przepisie, wmieszany w masę maślaną] i po godzinie, gdy zdjęłam
    boki tortownicy i miałam podać tort na stół, cały krem spłynął > jak polewa.
    I muszę zaznaczyć, że dawniej robiłam taki krem i udawał się. Widocznie teraz
    budyń ma inny skład.

    Krem śmietanowy:
    Proporcje na przełożenie całego tortu są takie [jeśli ma być to jedna warstwa
    kremu, np. na tartę z galaretką lub na mały krążek biszkoptu o średnicy np.20
    cm - wystarczy połowa tej porcji]:

    6 łyżeczek żelatyny rozpuścić dokładnie w gorącej wodzie i ostudzić.
    1 litr śmietany kremówki dobrze ochłodzonej ubić mikserem.
    Gdy śmietana zaczyna gęstnieć, dodać 2 cukry waniliowe [jeśli ktoś lubi słodki
    krem, to dodatkowo 1 łyżkę cukru pudru] > wymieszać.
    Następnie dodawać żelatynę - wlewając cienkim strumyczkiem tuż pod mieszadełka
    miksera, bo inaczej żelatyna, która b.szybko zastyga, tworzy kluchy.

    Krem maślany. Również prosty i najbardziej niezawodny - tradycyjny krem.
    Przepis:
    Dopasować 2 naczynia, tak żeby można było postawić jedno na drugim. W tym
    dolnym będzie gorąca woda [stale podgrzewana na małym ogniu - jednak nie może
    się gotować, bo będzie parzyć], w górnym ubijać jajka z cukrem.

    3 całe jajka + 5 łyżek [z czubem] cukru - ubijać mikserem "na parze" [to metoda
    opisana wyżej], aż powstanie gęsta, kremowa masa – trwa to ok. pół godziny.
    Ostudzić.

    Utrzeć 1,5 kostki masła [najbardziej niezawodne jest masło Extra 82% tłuszczu -
    bez dodatku tłuszczy roślinnych - bo krem może wyjść za rzadki].
    Trzeba pamiętać, aby wyjąć masło z lodówki na kilka godzin przed sporządzaniem
    kremu, aby było miękkie, łatwo się ucierało i nie warzyło po dodaniu masy
    jajecznej.
    Następnie stopniowo [bardzo ważne: najpierw po łyżce, potem większe porcje]
    dodawać do masła ubite z cukrem jajka.
    Można dodać kieliszek alkoholu, aromat > jeśli krem ma być pod galaretkę, to
    aromat śmietankowy lub otarta skórkę z cytryny - i koniecznie wyciśnięty z niej
    sok, żeby krem nie był mdły.

    Biszkopt dobrze jest trochę nasączyć, ponczem z ciepłej wody, soku z cytryny i
    cukru, ew. kieliszek alkoholu.




    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Tort bez mąki pszennej?
    Ja robię biszkopt wyłącznie z mąki ziemniaczanej. Co prawda, nie ze względów
    dietetycznych, ale z powodu jego walorów smakowych. Jest on wyjątkowo lekki i
    delikatny. Jest to prosty przepis i zawsze mi się udaje.
    Może spróbuj i Ty, jeśli będziesz go mogła zastosować - to bardzo polecam.
    Przy okazji dodaję przepis na krem [już kiedyś ten przepis podawałam na forum].
    Proporcje na średnią tortownicę – ok. 24 cm średnicy.
    - 5 jajek
    - 20 dkg mąki - tj.ok.1 szklanka mąki ziemniaczanej - jest to mąka
    b.delikatna i biszkopt będzie wyjątkowo lekki i puszysty
    - 20 dkg cukru kryształu - tj.ok.3/4 szklanki
    - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do niej stopniowo cukier - i ubijaj dalej,
    aż do rozpuszczenia cukru [warto kupić cukier drobnoziarnisty].
    Potem dodaj żółtka i delikatnie je wmieszaj w pianę [najlepiej widelcem], a
    następnie dodaj proszek do pieczenia - wymieszaj dokładnie, a na końcu dodaj
    mąkę [koniecznie przesianą przez sitko, żeby nie było grudek - chodzi o to,
    żeby rozmieszać mąkę dokładnie, ale jednocześnie niezbyt długo, bo zniszczy się
    b.delikatna struktura piany z białek i ciasto nie wyrośnie odpowiednio].
    Ciasto wlej do tortownicy, wyłożonej na dnie papierem i posmarowanej masłem.
    Boków tortownicy nie należy smarować, ponieważ tłuszcz wsiąka w ciasto i
    powoduje jego opadanie. Piec w temp. ok.175 st. C. ok.35 min. {piekarnik
    elektryczny, gazowy trochę dłużej - najlepiej kontrolować kolor ciasta].
    Nie należy otwierać drzwi piekarnika bo ciasto opadnie. Gdy biszkopt wyrośnie,
    będzie miał złocisty kolor i trochę będzie odstawać od boków tortownicy -
    wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ciasto na minimum 20 min., żeby
    przestygło.
    Po całkowitym wystudzeniu, nożem obkroić ciasto, tj. odłączyć je od boków
    tortownicy i wyjąć. Przekroić na dowolną ilość krążków [zależy od jego
    wysokości] i nasączyć:
    - 1/2 l ciepłej wody osłodzonej 4 łyżeczkami cukru i doprawionej z
    sokiem z 1 cytryny.

    Teraz krem.
    Najprostszy i najbardziej niezawodny jest krem tradycyjny z dodatkiem czekolady
    i "Nutelii", ale do wersji podstawowej, tj. do masy wykonanej z jejek z cukrem
    + masło - można dodawać inne składniki, np. mielone orzechy [tort orzechowy],
    sok cytrynowy i skórkę otartą z cytryny [tort cytrynow], itp.

    Przepis:
    Dopasuj 2 naczynia, tak żeby postawić jedno na drugim. W tym dolnym będzie
    gorąca woda [stale podgrzewana na małym ogniu - jednak nie może się gotować, bo
    będzie parzyć], w górnym będziesz ubijać jajka z cukrem.
    3 całe jajka + 4 łyżki czubate cukru [tylko tyle, bo czekolada i Nutella jest
    słodka] - ubijać mikserem "na parze" [to metoda opisana wyżej], aż powstanie
    gęsta kremowa masa - wtedy dodać do niej pokruszoną tabliczkę gorzkiej
    czekolady - ubijać, aż czekolada rozpuści się całkowicie > odstawić masę do
    wystudzenia.
    Utrzeć 1,5 kostki masła [najbardziej niezawodne jest masło Extra 82% tłuszczu -
    bez dodatku tłuszczy roślinnych - i innych tłuszczy krem może wyjść dość
    rzadki] - trzeba też pamiętać, aby wyjąć je z lodówki na kilka godzin przed
    sporządzaniem kremu, aby było miekkie i latwo się rozcierało.
    Następnie stopniowo [najpierw po łyżce, potem większe porcje] dodawać do masła
    masę jajeczną, potem Nutellę.
    Nie musisz dodawać żadnych aromatów, bo Nutella ma wspaniały smak czekoladowo-
    orzechowy.
    Kremem przekładać krążki biszkoptu.
    Dolny krążek dobrze jest posmarować cieniutko powidłami śliwkowymi lub dżemem o
    kwaskowym wyrazistym smaku np. z czarnej porzeczki.
    Można też użyć - bardzo atrakcyjnej teraz w okresie zimowym - "Żurawiny do
    mięs" - jest w sprzedaży o b.pięknym czerwonym kolorze [producent dżemów -
    Łowicz słoiczek ok.300 g].
    Na to posmarować krem, itd.
    Pozdrawiam serdecznie!
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: POMOCY! Zwazyla mi sie masa do tortu!
    Dopiero teraz włączam się, ale jakoś poprzednio nie zauważyłam tego wątku.
    Ale myślę, że na pokreślenie zasługuje ZASADA ŁĄCZENIA wszelkich produktów [lub
    mas] o innej temperaturze lub o odmiennej konsystencji [np. rzadka masa do
    gęstej] - jest ona taka, że do masy podstawowej, inny produkt dodawany jest
    początkowo w bardzo małych ilościach – tak, żeby składniki te miały
    czas „oswoić się” ze sobą.
    Podsumowując wcześniejsze wypowiedzi, chciałabym dodać swoje doświadczenia
    nabyte i podejrzane u mamy, a także w różnych programach kulinarnych w TV.

    Np. do zimnej śmietany wlewamy łyżkę gorącej zupy i mieszamy do całkowitego
    połączenia.
    Potem następną łyżkę zupy, itd. ...
    Dopiero, gdy połączone ze sobą [mniej więcej – pół na pół] składniki stanowią
    jednolitą emulsję, wlewa się śmietanę z resztą zupy.

    A jeśli chodzi o kremy maślane – to zasada jest taka.
    Masło do ucierania oczywiście powinno być miękkie [czyli mieć temperaturę
    pokojową] – inaczej w ogóle się nie da ucierać – nawet mikserem. Jeśli jest
    b.miękkie – to nie ma też problemu z ręcznym jego ucieraniem. Tak jest
    najlepiej – nie z tego powodu, że mam zastrzeżenia, co do ucierania masła
    mikserem - ale ponieważ w czasie łączenia z innymi składnikami musi się odbywać
    to BARDZO POWOLI, więc nie można tego robić mikserem.
    Druga zasada: najlepiej, jeśli pozostałe produkty też mają tę samą lub zbliżoną
    temperaturę.
    Ale zasadnicze znaczenie ma właśnie ten sposób mieszania: najpierw po 1 łyżce.
    Na przykład robiąc budyń z żółtek – mimo iż składniki te mają tę samą
    temperaturę [żółtka utarte z cukrem na parze i gorące mleko] - wlewam najpierw
    1 łyżkę gorącego mleka do masy żółtkowej, mieszam do wchłonięcia, potem drugą,
    itd. ...
    Tak samo należy postępować w trakcie dodawania do masy maślanej > budyniu, masy
    żółtkowej, śmietany, zsiadłego mleka, czy kefiru, zmiksowanych owoców, soku
    owocowego, itd. - najpierw 1 łyżkę - i rozmieszać tę porcję powoli do
    całkowitego wchłonięcia , itd. ...
    I tu nawiążę do wypowiedzi Ethlinn w sprawie kremu do WUZETKI.
    Mam taki przepis na krem do WUZETKI, że do masła roślinnego [krem musi być
    bardzo lekki, a więc zwykłe masło jest za tłuste] dodaje się mleko zsiadłe lub
    kefir [po to, żeby krem był lekko kwaskowy]. I dzięki tej zasadzie, że do masła
    roślinnego utartego z cukrem pudrem dodaję po 1 łyżce mleka [staram się też,
    żeby mleko miało tę samą pokojową temperaturę] i mieszam do całkowitego
    wchłonięcia każdej porcji płynu - krem jeszcze nigdy mi się nie zwarzył.

    W trakcie dodawania do mas emulsyjnych [kremy maślane, masy żółtkowe, mleczne,
    itp.] alkoholu, należy dodawać po kropli, ze względu na to, że dodana zbyt duża
    jednorazowo jego ilość powoduje warzenie się tych mas.
    I może na koniec jeszcze jedna uwaga, co prawda związana tylko pośrednio z
    tematem, ale też może się komuś przydać.
    Wyżej opisane zasady stosuję także przy robieniu ajerkoniaku i innych likierów
    mlecznych.
    A więc, do żółtek utartych z cukrem [mają postać gęstego kremu], najpierw po 1
    łyżce dodaję mleko [płyn], itd. ...
    Następnie dodaję po kropli spirytus lub inny alkohol, itd.
    Pod koniec mieszania lub ucierania można zwiększyć porcje dodawanych produktów,
    tj. większą ilość mleka, budyniu, itp., jednakże alkohol trzeba dalej mieszać
    ostrożnie, np. wlewać cienkim „strumyczkiem”, a nie po kropli.
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Co by tu zmienić?
    Tak Ci szybko wkleję moje ulubione przepisy w wersji, w której możesz to podać
    dzieciom:

    Zupa-krem z brokuła:
    Ugotować ze 2 obrane marchwie i ze 2 cebule (dla dzieci na wodzie, w wersji
    pikantniejszej na wywarze mięsnym). na 10 minut przed końcem gotowania dodać
    brokuła (żeby pozostał ładnie zielony). Wszystko zmiksować na krem. Zupa powinna
    być dość gęsta. Podawać z grzankami albo ptysiami, i koniecznie z dużym kleksem
    śmietany, którego można rozciągnąć w różne ciekawe wzroki, takie jak słoneczko
    czy spirala.
    Tę zupę można też robić na groszku z puszki lub na łupach z młodego groszku (ale
    trzeba je dość długo gotować).
    Świetnie wychodzi również jako pomidorowa, gdy w sezonie można kupić takie tanie
    niepędzone pomidorki - trzeba je obgotować, obrać (skórka ze sparzonego ładnie
    schodzi), ugotować do końca z marchwią i cebulą (albo porem, pietruchą, co Ci w
    duszy gra), i podawać dowolnie z grzankami, śmietana, kurczakiem, etc.

    Drugi przepis to zupa rybna. Znam dzieciaki, które ją jedzą pasjami:
    Gotujesz na wywarze (albo wodzie, jak dzieci mniejsze) pokrojone w talarki
    marchew, pora i cebule, dodajesz przecieru (albo pomidorów z puszki) i na koniec
    ryby bez ości (filety z mintaja, dorsza...).
    Możesz to zmiksować, albo rozdrobnić, zrobić gęste jak ryba po grecku, albo
    rzadsze. Jak Ci pasuje.
    W wersji dla dorosłych przypraw słodką i ostra papryką, czosnkiem, liściem laurowym,
    pieprzem, pietruszką, skórką (odrobina) i sokiem z cytryny, dolej pod koniec
    gotowania trochę białego wina, i podawaj z grzankami czosnkowymi oraz resztą
    wina. Nieduży wysiłek, a na romantyczną kolację idealne

    No i wreszcie trzeci przepis - zupa-krem z kurczaka:
    Gotujesz rosół z kurczaka z dużą ilością jarzyn. Po ugotowaniu wyciągasz tego
    kuraka, studzisz, obierasz z kości, wrzucasz mięcho do zupy i miksujesz. Po
    wierzchu posyp we wzorki słodką papryka i koperkiem albo pietruchą, żeby było
    ładnie

    Albo wariacja z tego samego kurczaka: zupa "siorba" z Afryki północnej: gotujesz
    zwykły wywar z kuraka (oryginalnie
    bez jarzyn, ale można dodać cebulę), jak się zgotuje, wrzucasz do niego kilka
    sparzonych i obranych pomidorów (muszą się rozgotować na farfocle), obierasz
    kurczaka i część mięsa wrzucasz do zupy (resztę można zjeść np. w galaretce czy
    potrawce), a przed podaniem wrzucasz do talerza parę liści mięty (próbowałam też
    z bazylią, ale jej trzeba wrzucić znaaacznie więcej, żeby w ogóle był jakiś
    efekt). Podajesz z bagietką.

    Te wszystkie zupy są szybkie do zrobienia i zupełnie niepracochłonne. Wrzucasz
    do gara, zalewasz wodą, zapalasz gaz, idziesz zerknąć na forum, wracasz,
    miksujesz i gotowe . Jako patentowany leń polecam.
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Zielony pieprz, bazylia 2
    Słodkie kremy
    Pyszne słodkie kremy EDIPRESSE



    Proponujemy przepisy na kremy. Jeśli nie chcesz tyć - wybierz twarożkowy lub
    budyniowy. Krem z ubitej śmietany też jest dość lekki. Za to najsmaczniejszy do
    przekładania tortów jest krem maślany. I choć taki deser wydaje się najbardziej
    tłusty i kaloryczny, nie jest to do końca prawda. Przekłada się nim najczęściej
    ciasto biszkoptowe, a z kolei do niego nie dodaje się tłuszczu.

    Dodaj do kremu
    Wszystkie kremy są dość tłuste i słodkie. Wystarczy jednak nieco zmienić
    tradycyjny skład i już stają się mniej kaloryczne.
    - Galaretka lub żelatyna dodana nawet do naturalnego jogurtu sprawi, że
    otrzymamy orzeźwiający krem. Trzeba jednak dosypać do niego trochę cukru. Od
    tego kremu nie utyjesz, ale jest mniej smaczny, bo właśnie tłuszcz jest
    nośnikiem smaku. W upały dodaj do kremu rozpuszczoną galaretkę lub żelatynę, a
    będzie trwalszy, nie rozpuści się.
    - Owoce - miękkie, np. truskawki, poziomki, maliny, nadadzą smak i kolor.
    - Owocowe jogurty, twarożki, budyń - mogą być podstawą kremu zamiast tłustego
    masła. Żeby przełożyć ciasto, należy "wzmocnić" ich konsystencję żelatyną.

    Przyrządź krem, który najbardziej lubisz
    Możesz wyłożyć go na upieczone kruche ciasto, przełożyć nim biszkopt,
    posmarować roladę. Ubitą śmietanę albo krem budyniowy podaj jako samodzielny
    deser, np. z owocami.




    maślany
    Zagotować szklankę mleka z połową laski wanilii, przecedzić,
    4 żółtka utrzeć z 10 dag cukru, wlewać powoli gorące mleko, szybko mieszając
    trzepaczką,
    wstawić do naczynia z gorącą wodą i ubijać na parze, aż masa zgęstnieje,
    przestudzić, mieszając dodawać po kawałku masła, aż powstanie aksamitny krem.
    Do tego kremu możesz dodać kakao, czekoladę w proszku, zmielone orzechy,
    migdały. Jest doskonały do przekładania tortów, ciastek i wafli.



    twarożkowy
    40 dag twarogu dwukrotnie zemleć lub użyć śmietankowego twarożku
    homogenizowanego albo specjalnego na serniki, jeśli trzeba, dosłodzić do smaku,
    delikatnie wymieszać z 1 szklanką schłodzonej i ubitej śmietanki kremówki
    (można dodać więcej),
    wlać kilka kropli aromatu waniliowego lub migdałowego.
    Krem wymieszaj z rodzynkami lub innymi bakaliami, np. pokrojonymi figami.
    Znakomity do nadziewania naleśników, tart, tortów, na herbatniki.



    śmietanowy
    Schłodzić pół litra śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.,
    w małej ilości wody rozpuścić 2 łyżeczki żelatyny spożywczej,
    kremówkę ubić trzepaczką lub mikserem, dodając stopniowo łyżkę cukru pudru,
    na końcu delikatnie domieszać rozpuszczoną żelatynę,
    dzięki dodatkowi żelatyny krem jest znacznie trwalszy.
    Ubitą, schłodzoną śmietaną przekładaj torty, bezy i ptysie, dekoruj ciasta i
    desery. Możesz ją podawać jako krem z owocami, bakaliami, czekoladą.



    budyniowy
    Z 1,5 szklanki mleka ugotować według przepisu na opakowaniu budyń śmietankowy
    lub inny ulubiony, przestudzić, utrzeć na gładką, puszystą masę 10 dag masła z
    5 dag cukru,
    wciąż ucierając, dodawać po łyżce budyniu i 2 łyżki zmielonych migdałów albo
    orzechów oraz kilka kropli aromatu waniliowego.
    Użyj do przekładania ciast kruchych i biszkoptów oraz ciastek ptysiowych, np.
    karpatki. Pyszny z plackiem czekoladowym lub orzechowym.

    Zofia Miętkiewicz


    Może przepisy okażą się przydatne.
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Kuchnia amerykanska
    Kuchnia amerykanska
    No dobra zakladam watek ale pojecia nie mam od czego zaczac.
    Co mnie sie kojarzy pod tym pojeciem po 8 latach tutaj?
    Tradycyjny obiad to pieczen wolowa, ziemniaki kremowe purre z sosem,
    ktory musi byc gesty i tresciwy. Razem z miechem piecze sie warzywa,
    marchewke, cebule, seler naciowy, rzepe (ja pieke w folii do
    pieczenia mies i dodaje polskich mieszanek przyprawowych np
    kamisu ). Taki obiad jest potem fajny do wykorzystania w kilku
    odslonach w postaci kanapek, sosu do makaronu. Moja mama nigdy
    pieczeni z olbrzymiego kawalka wolowiny nie robila wiec dla mnie to
    byla nowosc, zreszta tesciowa to podala na pierwszy proszony obiad,
    kiedy bylam przedstawiona rodzinie.

    Wspomniane przez kogos kanapki-czyli sandwicze, wcale nie sa
    ociekajace majonezem, chociaz to prawda, ze oni nie malsem a
    majonezem smaruja chleb (a druga kromke musztarda). Nie jada sie tu
    zwyklych polskich kanapek, zawsze musza byc wielkie, ale zazwyczaj
    sa pyszne i wystarczaja za caly lunch. M mnie wyuczyl, ze jest
    okreslona kolejnosc uladania skladnikow na kanapce, okreslone zasady
    jaki ser pasuje do jakiego miesa, jaki dressing sie doda itd,
    jakiego chleba uzyje itd.

    Hamburgery-te domowe nie maja nic wspolnego z Mc, my robimy z
    bazylia, tymiankiem i czosnkiem, wedzone lub czesciej grillowane. I
    tez dodatki tutaj odgrywaja duza role i stopien zgrillowania miesa-
    musi byc krwiste.

    Hot-dogi-dla mnie duze zaskoczenie, ze mozna je podac na obiad i ze
    tez jest do nich mnostwo dodatkow, na czele z ciepla kapusta kiszona
    i chilli.

    Wlasnie, chilli, moja ulubiona potrawa na zime wieczory i rozne inne
    potrawy, ktore przeniknely z kuchni latynoskich. Czesto na obiad
    robi sie quesadillas, tacos, enchiladas.

    Steki, nie do odtworzenia w wielu innych karajach ze wzgledu na brak
    hodowli odpowiedniego miesa.

    Ryby i owoce morza-mieszkam na wschodnim wybrzezu i choc wcale nie
    sa tanie to roznorodnosc zadziwia i zachwyca.

    Inne podejsice do zup-albo geste zupy typu stew czyli gulaszowe (ale
    moze byc bez miesa lub z ryba) albo zupy krem przerozne, albo sam
    wywar z makaronem. Nie ma zup warzywnych (tutaj sa te okazje, gdzie
    wprowadzam polskie tradycje)

    Indyk, i cala plejada tradycyjnych przystawek, ktore musza znalezc
    sie na stole w Swieto Dziekczynienia, moze byc ze sklepu, moze byc z
    mrozonki ale byc musi: ziemniaki, gesty sos, stuffing (czyli
    chlebowo-ziolowe nadzienie ostatnimi czasy pieczone osobno a nie w
    ptaszysku), zurawina, slodkie ziemniaki, pumpkin pie. Moze byc
    mnostwo innych rzeczy, moga byc rozne wariacje, ale jak sie cos
    pominie to goscie poczuja sie oszukani.

    Szynka-tradycyjnie podawana na Boze Narodzenie i Wielkanoc (co
    ciekawe o ile indyk jest musowy na Thnksgiving tak nie ma
    tradycyjnych potraw Bozonarodzeniowych, ktorych nie mozna by podac
    goscim na proszony obiad w obojetnie jakiej porze roku), czesto w
    slodkiej polewie i z gozdzikami.

    Desery:
    oczywiscie tradycyjne paje, ktore faktycznie maja tysiace rodzajow i
    odmian, ja do dzisj nie umiem zrobic dobrego spodu na apple pie,
    jeszcze duzo w tym temacie przede mna

    cupcakes-czyli lekie babeczki z ciasta przypominajacego biszkopt z
    pieknym zawijasem okropnie slodkiej masy. Oczywiscie mozna zrobic
    mniej slodka
    Zreszta upodobanie do przesladzania jest chyba typowe w ciastach.
    Mam taka ksiazke o najslynniejszych amerykanskich tortach podanych z
    okazji np balu inauguracyjnego ktoregos prezydenta i tam przepis na
    krem mnie przyprawia o mdlosci (kostka masla, 8 szklanek cukru pudru
    i dwa ubite na sztywno bialka!!!! ) ale w tej samej ksiazce jest
    wyjasnienie, ze tego typu maslano-cukrowe masy byly jedynymi, ktore
    sie nie psuly szybko (jak masy budyniowe na przykald) i ze w tym
    klimacie, szzcegolnie na poludniu, cukier byl srodkiem
    konserwujacym. Ma to sens.

    No wlasnie torty, jest tutaj mnostwo europejskich tortow czy ciast
    tortowych oczywiscie ale takie typowo amerykanskie to marchwiowe
    ciasto z kremem z sera bialego z orzechami laskowymi, Devils Food
    czyli bardzo czekoladowy, wilgotny biszkopt przelozony bardzo
    czekoladowa i slodka masa, boston cream pie-wilgotny bialy biszkopt
    przelozony budyniem (sic!) i oblany czekolada, Red Velvet cake-
    wilgotny biszkopt w kolorze glebokiej czerwieni przelozony kremem o
    lekkiej korzennej nucie, hummingbird cake (ciasto koliber) bardzo
    egzotyczny tort z anansem, kokosem, bananem chyba i ciekawa masa
    (nie robilam).

    Brownie -niby najlatwiejsze ciacho a ja nie umiem zrobic, ale klasyk
    amerykanski

    Cookies czyli ciasteczka-jest ich mnstwo radzajow, od takich
    kupowanych w centrach handlowych wielkich jak kolo mlynskie po
    wyrafinowane, skomplikowane i czasochlonne kreacje. Szalenstwo
    ciasteczkowe zaczyna sie w grudniu, tradycyjnie kiedys kazda pani
    domu piekla mnostwo ich rodzajow i obdarowywalo sie nimi przed
    swietami rodzine i znajomych, oczywiscie nalezalo co roku miec swoje
    jakies typowe, ktore sie robi w szczegolny sposob i nikt nas nie
    przebije i co roku tez trzeba bylo zaskoczyc czyms nowym. Ciasteczek
    bozonarodzeniowych pobralam 2 lekcje u tesciowej (zdazylam) i
    odziedziczylam niemala biblioteke przepisow i ksiazek tylko nim
    poswieconych, ktora co roku uzupelniam. Niestety jestem jedna z
    nielicznych, ktore kontynuuja tradycje niemal rytualnego pieczenia
    gdzies w polowie grudnia i obdarowuje rodzine i znajomych ( w Boze
    Narodzenie rano wysylam dziecko z puszeczkami do wszystkich
    sasiadek). Mam tez rosnaca kolekcje foremek do wycinania ciasteczek,
    na kazda okazje niemal i okolicznosc. Co ciekawe, w Poslce upieklam
    ciastka moze raz, chyba owsiane na fali zdrowego odzywiania.



    Oczywisice wplywy kuchni calego swiata sa odczuwalne, ale my wolimy
    pojsc do chinskiej czy wloskiej knajpy zjesc niz sami kombinowac w
    domu jakies typowo etniczne cuda.

    Ufff, to chyba tyle tak na szybko, jak macie pytanai chetnie
    odpowiem. Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Strona 2 z 2 • Znaleźliśmy 195 wyników • 1, 2

     

     


    Copyright 2001-2099 - h2o Wystarczy kropla wody