Przepisy na mazurka Indeks          przemoc TV          przepisy E1          Przejdź do          wymaz z oka          przepisy OC


Tematy Przepisy na mazurki Wielkanocne przepisy kuchenneinfo przepływ produkcji przepełnienie bufora Przepisy czytelników PRZEPISY NA ROSÓŁ przepisy Kuchnia włoska przepisy azjatyckie przepływ turbulentny przepisy na kuczaka
  • bF3l ucha domowe sposoby
  • kabel skrosowany i nieskrosowany
  • powiedzonka ze szwejka
  • candida glabrata wrazliwa na
  • typy budowli romanskich

  • Newsletter Your E-mail Address:

      Subscribe
      Un-Subscribe



    Login here
    Uid 
    Pwd
                
                         
             

     

    Search This Site
    two or three keywords

              
    Tell a Friend About This Web Site!

    Your Email  
    Friend's Email
    Message

         

                                           

                                                                                                                                         

     
    Welcome to ArticleCity.com

    Czytasz wypowiedzi wyszukane dla słów: Przepisy na mazurka





    Temat: Podsumowanie: prawda o mnie
     "reszka"


    Ale spokojnie, już nad tym pracuję ;)


    Beiru, wyłaź z krzaków! Zdejmuj koszulkę spamera- Reszka ją chce zmierzyć!
    ;P
    (bosz... trza będzie odsubskrybować dla zdrowia psychicznego)


    Ps. Masz jakis fajny przepis na mazurek? :)


     http://kuchenna.host.sk/przepisy/mazurek.html

    (Grupo krakowska! Idąc w święta do Reszki, weźcie suchy prowiant!)

    fata

    Przejrzyj więcej wypowiedzi





    Temat: gadu gadu
    gadu gadu
    no prosze dzieki paru osobom forum wraca do zdrowia. mamy juz tu silna ,zwarta
    i gotowa grupe pod wezwaniem,mamy ich rozne satelity porozrzucane po swiecie i
    mamy kozly ofiarne,co to niczego nie klapauja,ciagle kogos obrazaja i nie
    mozna z nimi o niczym porozmawiac,bo denerwuja rozmowcow.czyli drodzy moi
    swieta za pasem. ja Wam wszystkim zycze smacznego Jajka,mokrego dyngusa i
    smakowitosci na stole Wielkanocnym. jako kucharka studiuje teraz namietnie
    stara ksiazke kucharska "Jak gotowac" p. Marii Disslowej (tak,tak ta slynna i
    w oryginale) i jak ktos ma ochote na jakis stary przepis,czy na uwage jak sie
    zachowywac to bede jeszcze tutaj przez pol godziny. mam swietnie przepisy na
    mazurki i inne ciasta i choc moj krajobraz za oknem przypomina swieta Bozego
    Narodzenia,tym niemniej juz czuc wiosne w powietrzu. a wiec jeszcze raz
    wszystkiego...
    Przejrzyj więcej wypowiedzi





    Temat: Ciemno już
    Przepis na mazurek wielkanocny
    Dla Pani Izy.Belli.Izy w imieninowym prezencie (moja prababcia tak robiła):
    Szczypta soli (pół płaskiej łyżeczki do herbaty)
    1/2 kg mąki
    30 dag masła
    20 dag cukru-pudru
    6 żółtek gotowanych, przetartych przez sitko
    2 całe jaja
    1 migdał gorzki utarty w moździerzu (lub parę kropel zapachu migdałowego)
    Starta na tarce skórka z całej cytryny
    Wszystko razem posiekać i wyrobić (nie za długo wyrabiać). Rozwałkować na
    placki o grubości 0,5-1,0 cm, dać obrąbki, ewentualnie wierzch posmarować
    rozbełtanym jajkiem i piec w dobrze rozgrzanym piekarniku na złoty kolor.
    Potem wystudzić i odstawić na tydzień. Na dzień przed podaniem polać massą i
    przybrać.
    Przepis na massę i przybranie podam, jeśli to Szanowną Solenizantkę
    zainteresuje.
    Dobranoc.
    :-)
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: kolega z klasy prosił o przepis na Mazurka, prosze
    kolega z klasy prosił o przepis na Mazurka, prosze
    przy okazji może i innym się przyda:D

    PRZEPIS NA
    MAZUREK WIELKANOCNY Z PIANKĄ BEZOWĄ

    Pyszny śliwkowo - orzechowy mazurek na wielkanocne świętowanie.
    Składniki na ciasto:
    1/2 kg maki
    kostka margaryny
    3/4 szklanki cukru
    2 jajka
    Składniki na wierzch mazurka:
    dżem śliwkowy
    5 białek
    niepełna szklanka cukru
    cukier waniliowy
    10 dkg orzechów włoskich

    Z przesianej mąki, cukru, margaryny i jajek zagniatamy ciasto i wkładamy do woreczka foliowego i umieszczamy na godzinę w lodówce. Spód od mazurka pieczemy aż nabierze złotej barwy w temperaturze 200°C.

    Jeszcze ciepły placek smarujemy dżemem śliwkowym. Z białek ubijamy pianę, a gdy jest juz sztywna dodajemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy jeszcze około minuty. Ubitą pianę rozkładamy na posmarowanym dżemem placku, posypujemy posiekanymi włoskimi orzechami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100°C, by piana wyschła i lekko się zrumieniła.


    SMACZNEGO :D Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: mazurek z cytrusów - kto zna ?
    mazurek z cytrusów - kto zna ?
    Jakis czas temu natknęłam się na przepis na mazurek, do którego
    miksowało się sparzone pomarańcze i cytryny ze skórką, potem to
    chyba dusiło z cukrem i rozsmarowywało na ciepłym mazurkowym
    spodzie. Było to genialne. Przepyszne. Ale przepis zgubiłam, nie
    wiem, jak odtworzyć. Może ktoś z Was potrafi mi podpowiedzieć ?
    Pozdrawiam Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: mazurek z cytrusów - kto zna ?
    Znalazłam w Kuchni Polskiej przepis na mazurek pomarańczowy. Składniki na masę:
    2 cytryny
    50 dag pomarańczy
    50 dag cukru
    1/8 l wody
    10 dag migdałów w płatkach
    Wyszorować cytryny i pomarańcze, zetrzeć na tarce, pestki odrzucić, dodać
    cukier. Włożyć do rondla i smażyć na gęstą, przejrzystą masę często mieszając.
    Odstawić na bok płyty, dodać płatki migdałowe i dokładnie wymieszać. Masę
    wyłożyć na upieczone kruche ciasto, rozsmarować nożem zanurzonym w gorącej
    wodzie. Przybrać posypując
    płatkami migdałów.

    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: ugotowane białka
    bardzo wam dziękuję za pomoc.

    osobie, która pyta o przepis na mazurka- zawsze korzystam z przepisu chyba
    marty gessler podanego kiedyś w gazecie. to jest genialny przepis bo to kruche
    ciasto wychodzi slodkosłone- a taki wyważony smak lubię najbardziej. przepis
    leci tak
    90 dkg mąki
    3 kostki masła
    10 ugotowanych żółtek
    szklanka pudru
    1-3 łyzek śmietany
    łyżeczka soli (ja daję kopiastą:)))stąd ten słonosłodki smak:)

    wszystko ze sobą posiekać,nie musi byc gładkie, na godzinę do lodówki, potem
    piec na złoto w 200 stop.

    pozdrawiam, kara Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Mazurek Królewski - jak zrobić?????
    Przepis na mazurek królewski wg Kuchni Polskiej:
    ciasto:
    35 dkg masła
    15 dkg cukru
    15 dkg migdałów
    skórka z pomarańczy
    6 jajek
    35 dkg mąki
    szczypta soli
    konfitury do przybrania /wiśnie, truskawki/
    lukier:
    10 dkg cukru pudru
    1 łyżka soku cytrynowego

    Utrzeć masło z cukrem, dodać 4 ugotowane i przetarte przez sitko żółtka oraz 1
    żółtko surowe. Ucierając, dodać skórkę i posiekane migdały. Do dobrze utartej
    masy dodać mąkę i sól, wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę do lodówki.
    Rozwałkować na blaszkę 2/3 ciasta, z reszty zrobić wałeczki i ułożyć z nich
    kratkę. Całe ciasto posmarować żółtkiem. Upiec na jasnozłoty kolor. Po
    ostygnięciu włożyć do kratek dobrze osączone konfitury. Całość polać lukrem,
    ewentualnie udekorować. Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Corza wiecej zlosliwych , uszczypliwych odpowiedzi
    Poczytałam sobie cały wątek i jednak się odezwę.
    Jestem ZA udzielaniem odpowiedzi na podstawowe pytania, nawet typu : jak się
    kroi pietruszkę. Jestem starą kucharką,ale doskonale pamiętam, jak się
    wszystkiego uczyłam. I jak uczyłam swoje dzieci by nie zginęły w kuchni.
    Tak nprawwde wszystko zależy od sposbu pytania.
    Sama kiedys piany na ustach dostałam przeczytawszy tekst:
    "Prosze o przepis na mazurek. Czas żebym się nauczyła piec mazurki." Czas był
    oczywiście przedwielkanocny, więc we wszystkich mozliwych gazetach, od
    dzienników po miesięczniki było pełno na temat.Odesłałam do wyszukiwarki.
    Nie będę wyjaśniać, jak się robi skrzydełka takie jak KFC, bo w domu gotuje sie
    inaczej.
    Będę się czepiać gramatyki , a czasami nawet ortografii, bo sposób wypowiedzi
    pisemnej świadczy o kulturze.
    I czasami - jeśli zauważę dowcip z pwoodu jakiejś literówki - to też
    wykorzystam, bo trzeba się usmiechnąć.
    No i chyba " milutko" to nie jest najszczęśliwsze określenie dla forum
    dyskusyjnego. Tutaj powinny ścierać się poglądy, wymieniać opinie i pojawiać
    kontrowersyjne przepisy.
    No i żeby nie było nudno.
    qd Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: przepisy na "mazurki"
    Gość portalu: Gosia napisał(a):

    > W porzednim roku, w Magazynie GW był przepis na mazurek z krówkami. Zrobiłam
    i
    > był pyszny, niestety gdzieś zgubiłam przepis. Może ktoś ma?

    Powiem z pamięci: zamkniętą puszkę mleka skondensowanego SŁODZONEGO wkładamy do
    garnka z gotującą się wodą. Gotujemy na małym ogniu półtorej godziny. Puszkę
    wyjmujemy, zostawiamy do ostygnięcia (to bardzo ważne, jeśli otworzy się ją
    nieostudzoną, nastąpi niekontrolowana erupcja ;-)))
    Po ostudzeniu otwieramy, masą krówkową smarujemy upieczony spód z kruchego
    ciasta. Ozdabiamy, tym, co nam się wyda odpowiednie (ja używam obranych
    migdałów, ładnie wyglądają takie białe na brązowym mazurku). I gotowe!
    Pozdrawiam!
    A. Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Mazurki - kto piecze w tym roku? :-)
    OK, w takim razie ogłaszam akcję: MAZURZENIE NIE! MAZURKI TAK !

    Uczestnicy akcji w wolnym czasie udają się na poszukiwania ciekawych przepisów
    na mazurki, z 2 tyg. pieką je i ewentualnie wrzucają zdjęcia do Galerii :-)))
    Pozdrawiam wsyskich ucestników :-)



    Jeśli dotyczy Cię problem choroby nowotworowej, zajrzyj do Nas:
    Onkoforum-Damy rade
    Najpiękniejsza Kasia na świecie Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Mazurki - kto piecze w tym roku? :-)
    W weekend wypiszę Wam parę przepisów z Jak Gotować Marii Disslowej (ok. 1920
    r.) tam są przepisy na mazurki na różnych spodach n.p. na opłatkach (które moim
    zdaniem można z powodzeniem zastapić andrutami:-)albo takich z masy wylewanej
    na papier.


    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Mazurki - kto piecze w tym roku? :-)
    Ja piekę!
    Po prostu nie odważyłabym się nie piec.
    Ale właśnie przy kawie porannej przeglądałam stara książkę Ćwierczakiewiczowej -
    28 przepisów na mazurki a ja i tak swoje robię jeszcze inaczej! No i te baby,
    z sześćdziesięciu czy czterdziestu żółtek!
    Miały te kobitki parę w rękach!
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Mazurki - kto piecze w tym roku? :-)
    Popieram.
    Potrzebuje SPRAWDZONEGO przepisu na mazurek, ponieważ w moim domu nie praktykuje
    się robienia tego wypieku i nie mam zadnych sprawdzonych przepisów. A w necie,
    jak jest przepis, to brak przy nim komentarzy, wiec nie wiadomo, czy to da się
    zjeść.
    Wiec Prosze o SPRAWDZONE przepisy SMACZNE mazurki. Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: sprawdzony przepis na mazurka- szukam
    sprawdzony przepis na mazurka- szukam
    oczywiście przejrzałam juz galerię, w wyszukiwarce też szukałam. Ale ja
    szukam sprawdzonego przepisu na wielkanocny mazurek, taki który zawsze się
    udaje. Nigdy nie piekłam mazurkow, a takie teraz mam ambicje by zachwycić
    gości jakimś pysznym mazureczkiem. Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: sprawdzony przepis na mazurka- szukam
    Edyto, zlituj sie, i nie pisz ze przejrzalas wyszukiwarke bo od miesiaca ad
    huczy od przepisow na mazurki, wystarczy przejrzec ostatnie posty a znajdziesz
    tysiac piecset sprawdzonych przepisow( wlacznie z komentarzami i opiniami),
    chocby watet balbinki gdzie pyta kto piecze mazurki.



    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Mazurek
    Mój sprawdzony przepis to Mazurek pomarańczowy.Robisz kruche ciasto,schładzasz
    w lodówce i potem pieczesz,szprycą do dekoracji tortów robisz obrzeża.Nadzienie
    to 3 pomarańcze 2 cytryny i 1,5 szkl cukru.Cukier gotujesz do tzw
    nitki,pomarańcze i cytryny po uprzednim sparzeniu ścierasz na tarce jarzynówce
    w całości razem ze skórką,wrzucasz do syropu,chwilę podgotowywujesz wykładasz
    na upieczone kruche ciasto.Dekorujesz wedle własnej inwencji.Ja robię np bazie
    z płatków migdałowych i polewy czekoladowej,Mazurek możesz upiec kilka dni
    wcześniej.Powodzenia Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Mazurek migdałowy Nelly Rubinstein pytanie !!!
    Mazurek migdałowy Nelly Rubinstein pytanie !!!
    W zeszłotygodniowym dodatku kulinarnym Gazety jest przepis na mazurek
    migdałowy Nelly . Może ktoś wie czy białka do niego trzeba najpierw ubić czy
    miesza się z migdałami i cukrem bez ubijania. Prodze o pomoc i z góry dziękuję. Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: przepis na mazurek kajmakowy?
    przepis na mazurek kajmakowy?
    Szukam przepisu na mazurek kajmakowy/karmelowy. Robiłam 2 lata temu i teraz
    nigdzie nie mogę znaleźć przepisu. Wiem napewno, że były tam powidła (a może
    dżem?) śliwkowe, a karmel robiło się z puszki mleka skondensowanego. Na
    internecie jest mnóśtwo przepisów, ale nigdzie z powidłami śliwkowymi. Może
    ktoś ma taki przepis i mógłby się podzielić.
    Z góry dziękuję i pozdrawiam. Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: mazurek pomarańczowy - jak ozdobić?
    jak zrobić czy jak ozdobić? przepis na mazurek pomarańczowy był w czwartkowym
    dodatku do wyborczej. zrobiłam, ale nie wiem co z tego wyjdzie,tzn jak będzie
    smakował cały mazurek z ciastem, bo masa pomarańczowa jak na mój smak trochę
    gorzka, następnym razem dam połowę pomarańczy ze skórką a połowę bez. ozdobiłam
    układając rodzynki i płatki migdałowe. miałam też pomysł na ułożenie jakiegoś
    wzoru z cienko pokrojonych i usmażonych pasków skórki pomarańczowej albo
    cytrynowej Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Jak to jest z tym kajmakiem?
    A kto ma prosty jak parasol przepis na Mazurek
    nigdy go nie robilam ale chetnie sprobuje. Caly przepis ma byc prosty i
    przejrzysty bo wypieki nie sa moja mocna strona. Jakakolwieka zabawa czyli
    czynnosci zbedne odpadaja bo jestem tez niecierpliwa a cos nowego chcialabym
    miec. :))))))))) Dzieki. Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: prosze o szybka pomoc - błędny przepis?
    prosze o szybka pomoc - błędny przepis?
    chodzi o przepis na mazurek w ostatnim numerze kuchni
    Czy to możliwe żeby trzeba było użyć 50 dag kakao??
    rozumiem 50 dag płatków migdałowych bo z nich w sumie składa sie ten mazurek
    ale 50 dag kakao?
    Co sądzicie bo chciałabym to zrobić na świeta Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Kuchnia nr 4/2004...
    Kuchnia nr 4/2004...
    ...już jest w kiosku, bo właśnie ją widziałam.

    I konsekwentnie, zgodnie z obietnicą, jaką złożyłam sobie uroczyście miesiąc
    temu, nie kupiłam jej. Dzięki temu nie będę się nad nią w tym
    miesiącu "znęcać" i żadna pani redaktor nie będzie mnie w związku z tym
    wysyłać na dietę odchudzającą (tak, jak poprzednio hi, hi);-)

    Przejrzałam za to dosyć uważnie i na pierwszy rzut oka jest lepiej. Duży
    artykuł o pani Misi, która rzeczywiście potrafi piec ciasta i robi to super.
    Szkoda tylko, że nie podzieliła się przepisem na paschę, bo robi naprawdę
    boską, ale nie mogę mieć żalu... Jest przepis na mazurek i babkę.

    Redakcja poszła po rozum do głowy i przepisy są związane z bieżącym sezonem.
    Rozdział poświęcony cytrynom i przepisy, w których można je wykorzystać.
    Jakieś jajka, mięsa, itp. itd.

    Ciekawam, jakie będą Wasze opinie...

    P.S. Z zaskoczeniem odkryłam brak rubryki "Listy od czytelników";-) Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Mazurki
    Tez podaje strone z mazurkami.
    A podaje ta strone bo znalazlam tam kilka interesujacych przepisow na mazurki i
    rozne podpowiedzi co zrobic zeby wyszly jak najlepiej. Kiedys robilam takiego
    mazurka z masa pomaranczowa. Pamietam ze byl bardzo dobry. Chyba w tym roku tez
    sie skusze
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Mazurki
    Wspomnialam juz, ,ze dla mnie mazurki to nie tylko te na kruchym ciescie.
    Podaje suoer prosty przepis na mazurek czekoladowy na waflu:
    -10 jajek ugotowac na twardo. Ostudzic, wyjac żółtka/białka tu sa niepotrzebne/
    - tabliczke czekolady rozpuścic z odrobiną mleka
    -żółtka przetrzeć przez sito, rozetrzeć z ok. 1/2- 1 szkl. cukru pudru, dodac
    czekoladę i posiekane dość grubo orzechy laskowe /ok.10 dkg/ Masę wyłożyc na
    wafel, przykryć drugim, na to desczka i obciążyć np. gruba książka. Po
    zastygnięciu kroić w paski, jak wafelki. Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: orzechy włoskie-co z nich?
    W książce "Całuski pani Darling" jest przepis na mazurek z orzechami. :) Może
    przepis przyda Ci się przed Wielkanocą? Już podaję:
    Najpierw kruche ciasto na spód: 25 dag mąki, 2 żółtka, 10 dkg cukru pudru i 3/4
    kostki masła-zagnieść i rozwałkować cienko na wysmarowanej tłuszczem blasze i
    upiec na jasnozłoty kolor w 180 stopniach.
    Masa orzechowa: szklanka mielonych orzechów włoskich, szklanka cukru pudru i
    szklanka słodkiej śmietanki-wymieszać w rondelku i podgrzewać na ogniu, wciąż
    mieszając, aż cukier się rozpuści, a masa zabulgoce. Gorącą masę wylać na
    powierzchnię ciasta i rozprowadzić szybko szerokim nożem lub łopatką kuchenną.
    Ciepłą masę udekorować połówkami orzechów i smażoną skórką pomarańczową. :-)
    Pani Musierowicz dodaje, że ten mazurek, to "frykas nad frykasy". :-)
    Pozdrawiam! bajeczka04 Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: przepisy na mazurki
    przepisy na mazurki
    Po raz pierwszy w życiu mam zamiar upiec na Wielkanoc to ciasto...Chodzi mi po
    głowie mazurek na waflach, o którym czytałam w jakiejś książce ( nie
    kucharskiej :-). Czy takie cudo w ogóle istnieje? A może ktoś dysponuje jakimś
    staroświeckim przepisem, np. na mazurek z czekoladą?
    Pozdrawiam wielkanocnie, choć nieco przedwcześnie. Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: MAZUREK -wstyd nigdy nie jadłam!!
    MAZUREK -wstyd nigdy nie jadłam!!
    Czytam o tych mazurkach polewa taka polewa taka spód taki. Ale czy ktoś poda
    mi taki całkowity przepis na mazurka oby sprawdzony bo nie dość ze nigdy nie
    robiłam to nigdy nie jadałam chyba jest potwornie słodki.

    Pozdrawiam
    Jola Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Do hania55
    Do hania55
    W wątku lunatici o mazurkach pojawił się,podawany przez ciebie (za kimś)
    przepis na mazurek z masą waniliową. Skład masy to laska wanilii, smietana i
    cukier. Czy pamiętasz jaką należy użyć śmietanę? Kremówkę, czy wystarczy mniej
    procent? Dziekuję z góry za odp. Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Obierac migdaly do mazurka?
    Obierac migdaly do mazurka?
    Znalazlam tu na forum przepis na Mazurek migdałowy Nelly Rubinstein. Mam
    zamiar sprobowac go zrobic, ale nie wiem, czy musze najpierw obrac migdaly,
    bo w przepisie nic nie ma na ten temat. A jesli tak, to jak to zrobic, bo w
    tym temacie jestem zielona :-) Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Mazurek orzechowy
    Mazurek orzechowy
    Dziękuje za wspaniały przepis. Naprawdę mazurek jest prze-prze-prze-
    przepyszny. Polecam go przedwszystkim miłosnikom orzechów włoskich i
    kruchego ciasta. Znalazłam w nim smak z dzieciństwa, smak kruchego
    ciasta które robila dawno temu moja Babcia Julia. Polecam gorąco. Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Wielkanocne ciasta
    Ja planuje drozdzowe, makowiec i sernik. No i oczywiscie mazurki bo to
    najprostsza sprawa.
    Ostatnio wygrzebalam super przepis na mazurek z powidlami:

    200 g Kasi
    350 g mąki
    100 g cukru
    2 żółtka
    2 łyżki Rama Cremefine Classic
    250 g powideł śliwkowych
    15 g posiekanych migdałów
    1 pomarańcza
    50 g kandyzowanych owoców

    Z mąki, cukru, Kasi, żółtek i Ramy zagnieć szybko ciasto, uformuj w kulkę i włóż
    na 30 min do lodówki. Rozwałkuj, wyłóż na natłuszczoną i posypaną bułką tartą
    blachę o wymiarach 20x30cm. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Piecz około 20 min w
    180st.C. Na tartę wyłóż powidła. Pomarańczę obierz ze skórki i pokrój w
    plasterki. Udekoruj ciasto pomarańczą, migdałami i kandyzowanymi owocami.

    Jego zdjecie jest na stronie mojeciasto.pl - rewelacja! Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: podrzućcie fajny przepis na mazurek
    podrzućcie fajny przepis na mazurek
    taki wypróbowany i sprawdzony plis, bo ja i owszem serniczki, torciki i inne
    takie to potrafię robić, ale jeśli chodzi o mazurki, może to dziwnie zabrzmi-
    ale u mnie w domu nie było tradycji ich robienia. A mój małżon jest pies na
    mazurki i obiecałam mu upiec ze dwa jakieś fajne. Mmala, ty sie ostatnio
    chwaliłaś swoimi mazurkami, skoro nie zamierzasz w tym roku żadnych piec to
    może uchylisz choć rąbka tajemnicy i choć ja na tym skorzystam?
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Czy czujecie święta?
    troszeczkę...
    zaczęłam nawet robić serwetkę do koszyczka
    muszę jeszcze wygrzebać sprzęt do pisanek i zrobić kilka
    no i pomyśleć co do jedzenia zrobić, pewnie niewiele bo całe Święta u teściowej będą.
    ale karkówkę na bank trzeba upiec i jakieś ciacho zrobić

    a właśnie ma któraś przepis na mazurka z masą kajmakową????
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Wielkanoc-kulinarnie
    Dziewczyny , gdybym ja była mocna "w kompie" to pisałabym ciągle, a tak byle
    jaki tekst zajmuje mi tyle czaaaaaasu
    Ale polecam sos rzodkiewkowy do zwykłych jaj na twardo:
    Rzodkiewkę ścieramy na drobnej tarce,jeśli ma dużo wody odlewamy,dodajemy
    zioła:natkę, szczypiorek, koperek i koniecznie rzeżuchę (drobno pokrojone ),Do
    tego jogurt naturalny-koniecznie Danona bez cukru, majonezu odrobina dla
    poprawienia smaku, sól ,pieprz i czosnek przepuszczony przez praskę.
    Mówię Wam ten sos to Hit Śniadanka Wielkanocnego.Jeśli chodzi o proporcje,to na
    dwa pęczki rzod - 1.5 dużego jogurtu
    Inną moją perełką jest mazurek śliwkowy
    Spód piekę taki tradycyjny wg przepisu z kuchni polskiej, robię to nawet
    tydzień wcześniej(od razu ozdabiam boki jakimiś warkoczykami,listkami z ciasta)
    A potem w Wielką Sobotę robię tylko "górę".
    Jesteście zainteresowane? Jeśli tak to napiszę
    Mam jeszcze super przepis na mazurek orzecowy, też w miarę łatwy i szybki, a
    pyszny.No i baba drożdżowa,i pasztet i ćwikła, a reszta potraw to już tzw
    cudzesy. Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: konspekt - nauczanie zintegrowane, wiersz, kl 1-3
    konspekt - nauczanie zintegrowane, wiersz, kl 1-3
    witam!

    jestem sydentką pedagogoiki wczesnoszkolnej.
    stoje przed nielatwym zadaniem napisania konspektu w ktorym przedstawie
    wiersz "przepis na mazurek". moze ktos ma jakis pomysl, jak przedstawic
    dzieciom ten wiersz? jaka dobrac do tego aktywnosc plastyczna i muzyczna?
    dotychczas pisalm konspekty z odrobine latwiejszymi wierszami. a "przepis na
    mazurek" nawet nir wiem czy dobrze interpretuje
    moze ktos cos podpowie? bede wdzieczna :-)
    kasia Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: mazurek bez pieczenia
    mazurek bez pieczenia
    Potrzebuje przepis ma mazurka bez pieczenia (na waflach albo
    herbatnikach krakersach czy biszkoptach) niestety pieczony mi nie
    wychodzi. Przejżałam poprezdnie wątki dotyczące mazurków i takiego
    nie znalazłam. Chyba że macie przepi na taki bardzo szybki i mazło
    robotny. Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: pomocy w kwestii mazurka!
    No, ale na ile czego w czym i z czym? :-)
    mankencjo, przepisów na mazurki tyle ile ludzi na świecie ;-) a
    mazurki mogą mieć różne rozmiary i proporcje, więc nikt Ci nie
    powie, czy łyżeczka to będzie dobrze? I w ogóle to o jakiej części
    mazurka mówisz? O cieście? O nadzieniu? O polewie? Kremie? :-D

    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Przedświateczny szał
    Zobaczyłam przed chwilą baranki z kalafiora. Myślałam, że się je
    rzeźbi, a tymczasem się je wykałaczką... No cudne som one ))
    Spisałam sobie z wątku kuchennego Twój Lyliko przepis na mazurek i
    się biorę do roboty ))
    Rzeżuchę kupiłam już gotowca i za bardzo się chyba rozbuchała, nie
    wiem czy i jak do niedzieli wytrzyma....??
    Sąsiadka na naszym piętrze po Gwiadzce wyniosła na koryatrz swoją
    chinkę - siedzi ona w wiaderkomisce i podlewana jest regularnie... I
    właśnie się wzięła do roboty na wiosnę i ma mnóstwo takich
    jasnozielonych przyrostów )) Hihi, nam się widok już opatrzył, ale
    ciekawa jestem min naszych Rodzicwó, jak przyjadą... Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Mazurek, mazureczek... :)
    A już myślałam że masz jakieś tajemnicze przepisy na mazurki... Robienie hurtem
    kruchego to i u mnie w domu się stosuje, potem się wypieka spody, a potem jest
    kombinowanie. No i co się wykombinuje to się na ten spód wykłada. teoretycznie
    najpierw są plany typu "w tym roku nie robimy dużo mazurków" a potem i tak
    wychodzi tego mnóstwo. Ja jestem porządna kura domowa, lubię kombinować różne
    słodkości, a potem i tak obżeram się sałatką i pieczonym schabem (ze śliweczką,
    produkcji mamusi. Mniam)
    A moze by tak jakiś mazurek z bobem? Kruche ciasto (bez cukru ale za to z gałką
    muszkatałową) na to masa ze zmielonego, gotowanego bobu, z żółtym serem na
    wierzchu. Co Wy na to? Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Wielkanoc
    My jak zwykle u tesciowej ale tym razem pod warunkiem ze mala bedzie lepiej sie
    czula ( ma katarek i kaszle).Dzisiaj zrobilam kulurakaia portoklaliu hehehehehe
    pierwszy raz w zyciu i dobre wyszly.Salatka ruska tez bedzie bo wszystkim
    smakuje.Dziewczyny podajcie mi przepis na mazurka to moze tez zrobie.Tylko mam
    pytanie czy trudno sie robi ???????Bachula moze w przyszlym roku Cie
    odzwiedzimy na Wielkanoc Zycze Wam Wesolych i Spokojnych Swiat bawcie sie
    dobrze tylko dbajcie o linie bo ja napewno bede hihihihihihihi Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Może Mazurek cygański ?
    PRZEPIS NA MAZUREK Z MARMOLADĄ

    Bardzo prosty sposób na smaczny, tradycyjny mazurek wielkanocny.

    Składniki na ciasto:

    * 1/2 kg maki
    * kostka margaryny
    * 3/4 szklanki cukru
    * 2 jajka

    Składniki na wierzch ciasta:

    * marmolada
    * konfitury wiśniowe
    * orzechy
    * lukier cytrynowy

    Z przesianej mąki, cukru, margaryny i jajek zagniatamy ciasto, wkładamy do
    woreczka foliowego i umieszczamy na godzinę w lodówce. Spód od mazurka pieczemy
    w temperaturze 200°C, aż nabierze złotej barwy .

    Gotowy placek smarujemy marmoladą i lukrujemy. Z wierzchu dekorujemy mazurek
    wiśniami z konfitur i orzechami.
    Smacznego!
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Lada moment Wielkanoc-i baby i mazurki.....
    Lada moment Wielkanoc-i baby i mazurki.....
    Przypomniał mi sie pierwszy w zyciu mazurek.Mialam nascie lat i chcialam
    spróbować upiec jakiekolwiek ciasto.Padło na mazurek.Przepis
    mialam.Upiekłam-można nim było ściany rozbijać.Okazało sie że z wrażenia
    zapomniałam o proszku do pieczenia.
    kobieta.gazeta.pl/poradnik-domowy/1,51400,3955694.html Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Dzisiejki 221 - Wielkanocne !
    Ranek w ponurym nastroju, przedswiateczne depresyjki,jak zwykle.
    Potem zabawna historia z kotem i wzielam sie wreszcie w garsc. Niech sie dzieje
    co chce ,robie tradycyjne Swieta. Z mazurkami,pieczeniem mies,jajkami na rozne
    sposoby i obzarstwem.
    Kupilam piekny kawalek surowego boczku,natarlam czosnkiem i ziolami i niech
    sobie polezy do jutra. Bedzie pieknie zrolowany i upieczony na rumiano. Zaraz
    otwieram ksiazke kucharska i szukam przepisow na mazurki, mam tez chec na
    tiramisu lub sernik na zimno.
    Dobrze ,ze w drugi dzien swiat bede miala gosci ,pomoga zjesc )
    Wesolych Swiat ) Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Pytanie retoryczne;)))
    Nie takie retoryczne :-)
    W nowym Zwierciadle jest artykuł na temat samoograniczania się. W myśl zasad tam
    przedstawionych bohaterka reportażu odpowiedziałaby, że nie.

    PS W nowym Zwierciadle jest też świetny przepis na mazurka z żurawiną i
    orzechami piniowymi, co zamierzam w święta uskutecznić :)
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Wątek słodkościowy
    Wątek słodkościowy
    albo i nie. Tylko proszę się postarać, żeby nie umarł.

    Tu szanowni Państwo wpisujemy przepisy na dobra wszelakie własnokuchenne.
    Jedna się chwali, że sernik piecze z mandarynkami inna, że ma przepis na
    mazurka, a tu człowiek uśliniony z gorączką przed monitorem i nawet nie wie
    ile mąki czy cukru czy sera trzeba. ;)

    Takoż poproszę o uzupełnienie wątku.

    A do tego jeszcze mam nową formę mufinkową i nie wiem czym ją rozdziewiczyć :)


    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Przepisy świąteczne - wielkanocne.
    To qui pro quo!
    Daleki byłem od domagania się podziękowań - podanie przepisu to był
    niczym nie zmącony altruizm. Chętnie dowiedziałbym się jedynie, czy
    moje starania nie poszły na marne i czy się udała BABA ŁOKCIOWA WIELKANOCNA. Nie marzę również o degustacji - znam miejsce w szeregu.

    Przepisów na mazurki mam 26. Z migdałami, jabłkami, rodzynkami...
    Udzielę przepisu, jeśli poznam choć trochę jaki smak preferujesz.
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: KULINARIA
    mazurek wielkanocny wg przepisu Nicka
    przepis na mazurek czekoladowy

    12dkg masła(pół kostki), 20 dkg mąki (przesiej przez sito), 1/2 szklanki zimnej wody, szczypta soli,cukier waniliowy. Z tego zagnieciesz szybko kryche ciasto i włóż je dolodówki na ok. pół godziny. Formę wysmaruj masłem i wysyp bułką tarta. Rozwałkuj ciasto, włóż do formy i zagnij brzegi, piecz ok 25min w 180stopniach.
    18 dkg gorzkiej czekolady (tabliczka),1/4 szklanki wody, 1/3 śmietany kremówki, 2 łyżki masła (czubate). Rozpuść na parze czekoladę w wodzie, dodaj smietanę i masło. Gotuj az część wyparuje, będziesz widziała, zdejmij z ognia gdy masa będzie miała kosystencję gęstego miodu. Masę wylej na ciasto, poczekaj aż sastygnie i udekoruj orzechami laskowymi oraz posiekanymi włoskimi, im
    wiecej, tym smaczniejsze.
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Wróble i przekupki na placu
    mazurek
    Polecam mój przepis na mazurek, nieskomplikowany, a w smaku wyborny.


    Mazurek orzechowy

    150g mielonych orzechów włoskich
    100g cukru pudru
    szczypta soli
    cukier waniliowy
    250g masła
    300g mąki
    konfitury lub dżem do przełożenia
    polewa czekoladowa

    Z masła, mąki, orzechów, cukru, cukru waniliowego, soli zagnieść ciasto.
    Zawinąć w folię aluminiową i wstawić na godzinę do lodówki.
    Ciasto podzielić na 2-3 części i z każdej upiec cienki placek.
    Placki wystudzić. Przełożyć konfiturami lub dżemem.
    Przygotować polewę i polać nią ciasto.


    Mam też przepis na paschę, niestety nie mój, dostałam go dopiero do
    wypróbowania. Jeśli by ktoś reflektował mogę przesłać na priv.



    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Fabryka Wedla - renowacja/modernizacja
    Zbliżają się Święta
    Zostało niewiele czasu do Świąt. Z książeczki"Wedlowska czekolada-33 perzepisy
    sprawdzone przez E.K",a wydanej w latach 20 ubiegłego wieku.Polecam wszystkim
    łasuchom Wedlowski przepis na mazurek czekoladowy z tej książeczki.
    "20 deka masła niesolonego utrzeć na smietanę,dodawać po jednem 5 żółtek i w
    miarę dodawaniedosypywać po łyżce 20 deka cukru-pudru,20 deka wedla czekolady w
    proszku,lub tabliczkowej-tę ostatnią najlepiej rozpuścić w rondelku na brzegu
    blachy,lub w niezbyt gorącym piecyku-wymieszać z resztą masy i ucierać
    dalej.Gdy masa się stanie zupełnie gładką i znacznie jej przybędzie,ubić na
    sztywną pianę pozostałe pięć białek.Białka te wymieszać z czekoladową
    masą,dosypując jednocześnie 10 deka mąki pszennej,dokładnie wysuszonej i
    przesianej.Ułożyć na palec grubo na opłatek i upiec.Lukrować tego mazurka nie
    trzeba."
    Przepis sprawdziłem sam,jest ekstra i szybko się ten smakołyk robi.
    Smacznego Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: ot, tak ;
    Ależ proszę uprzejmnie Alfiko :)))
    zawsze do usług ;)

    Zna ktoś jakiś dobry przepis na mazurka? Bo to czas go jakoś tak zacząć
    pichcić. Tylko niezbyt skomplikowany poproszę bo czeka mnie malowanie okien
    przed świętami. I nie będę miała czasu na komplikacje kulinarne ;)

    Pzdr ciepło Vicca
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.24
    Witajcie Pierwszodniowiosennie!
    Mimo, że znów dziś skrobałam szyby w samochodzie, to jakaś nadzieja we mnie
    weszła! Mam nadzieję, że i w Was rośnie!
    Ciekawa jestem czy mi chociaż w ten mróz rzeżucha urośnie. Wczoraj posiałam.
    Winietko! Przepis na mazurka-murzynka wyślę Ci jutro. Myślę, że jest łatwy do
    zrobienia i napewno Ci się uda. Nawet mi się udaje (bo ja za pieczeniem nie
    przepadam). Dzięki, że pamiętałaś mój pierwszy post - chyba potrzeba mi czasem
    świadomości, że ktoś zwraca na mnie serdecznie swoją uwagę. Generalnie ja noszę
    na plecach wszystkie problemy wokół. Wiesz, taki człowiek z .... betonu chyba
    czy co. A tu nagle zły nastrój i już otoczenie zaniepokojone, że mogę
    nieudźwignąć... Ale... juz ie narzekam!
    Pozdrawiam,A. Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.25
    Spineczkoo, wszyscy tak się zachwycili wiosną, że nikt nie ma czasu tu
    zajrzeć ;-)

    U nas przepiękne słoneczko i chociaż zimno, to widać jak wszystko chce się
    zazielenic i zakwitnąć! Nawet mój kaktus bożonarodzeniowy zafundował sobie parę
    pączków. Święta mu się pomyliły czy co?

    Barwo ja też chcę przepis na mazurek!!! Tzn poproszę oczywiście;-) Może
    zrobiłabym raz jakiś inny mazurek niż te co robię całe życie ...

    Proszę o wiosenne przebudzenie-Chochliku, Magosiu, Koko, Filu, Zbyszku i
    wszyscy mili prześwietni mamy jubileuszowy wątek! To już 25 część naszego wątku.

    Przesyłam 25 uśmiechów dla każdego
    betka Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.25
    Barwo - przepis na mazurek bardzo mi sie podoba, bo jest prosty, a ja nie mam
    talentów cukierniczych. Bardzo lubie bawić sie we wszelaka garmażerkę, ale
    ciasta jakoś mi nie wychodza (cóż, nikt nie jest doskonały ;-) ) W każdym razie
    spróbuje na pewno, może miw wyjdzie coś bardziej zbliżonego do ciatsa, niż do
    zakalca.

    Chochliku - ja tez kiedyś miałam legitymację i chyba nawet jakąś odznakę PTTK,
    tyle że lądowa, a nie wodniacką (chociaz kajaki to swietna sprawa). Fajne
    czasy:-)

    W kajakach zapewne eskpertem jest Zbyszek:-) POwiedz, Zbysiu, skąd Ty czerpiesz
    tyle energii, siły, witalności? I optymizmu. I radości życia. A w ogóle, to jak
    Twoje jajka (25 sztuk), zacząłes malowac?

    Betko - nie tylko Twojemu kaktusowi pomyliły sie swięta. Niewiele brakowało, a
    mielibyśmy jaka mrożone, a ze święconka brnęlibysmy w zaspach!

    I przyłączam się do Twojego wołania o przebudzenie wiosenne róznych takich
    Prześwietnych - i tych starych (stażem) i tych młodych, i tych, co jeszcze nie
    wiedzą, ze także w Klubie Prześwietnych moga zaistniec.

    Niechaj wiosna będzie z Wami:-)))

    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.25
    Kochani przepraszam za nieobecność, ale od trzech dni forum absolutnie nie
    chciało "ze mną gadać"...inne strony proszę bardzo, a gazety.pl nic ;-( No ale
    dzisiaj, co prawda z trudem, ale się udało!

    Barwo, przepis na mazurek bardzo mi się podoba. Postaram sie go wypróbować, bo
    jest zupełnie odmienny od moich mazurków. Ja piekę spody kruche-w różnych
    kształtach, głównie pisanek wielkanocnych podzielonych na części i
    wypełnionych różnymi masami. W tym roku z braku wiosny (chociaż dzisiaj słońce
    świeci przepięknie!) mam jeden mazurek w kształcie kwiatka (do każdego płatka
    przewidziane inne nadzienie), serca (moje dziecko sobie zażyczyło...), dwie
    pisanki i jeden prostokącik, tradycyjnie czekoladowy z napisem Alleluja. Zaraz
    zabieram się za ich wykańczanie.
    Później będzie malowanie pisanek, bo dziecko już się nie może doczekać. U
    nas "od zawsze" trwają bitwy jajeczne w święta. Tłuką się z radością duzi i
    mali, ale warunkiem jest zjedzenie potłuczonej pisanki, albo znalezienie nań
    amatora-jeszcze przed bitwą!

    Uciekam do robót domowych, a wszystkim życzę dużo spokoju, radości i
    wspaniałej rodzinnej atmosfery przy świątecznym stole i na poszukiwaniach
    wiosny w najbliższym lesie
    betka Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: pewność abstynencji
    chłopie -Ty to się CIESZYĆ POWINIENEŚ
    siłą wyższa załatwiłą za Ciebie wszystko
    to i pewnie zadośćuczyniła
    a w ramach pomagania pijakom - cytujesz im światłe kawałki z
    wielkiej księgi-plus jakiś szamańskie legendy indian fzy
    innych eskimosów/chyba kiedyś coś takiego gdzies tam
    pisałeś"/ do tego przepis na mazurka wielkanocnego
    wegetariańskiego i jest git
    abstynet się znalazł od 7 boleści

    gdybyś -zgodnie z intencją-chciał sie rozwijac duchowo-to
    byś się rozwijał ,a nie w kółko o tym gadał
    nawet papiez polak to rozumiał
    mówił:
    nie wstydxmy się być swiętymi
    ale nigdy nie powiedział ,że sam nim jest ,lub ,że się o
    to stara
    kumasz ?
    chyba jednak nie
    za trudne
    i zbyt mało pokorne jak sadzę
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: HITY 2002
    Wiesiu, przy okazji Twojego rankingu hitow 2002 zajrzalam do dawnych przepisow na forum i znalazlam Twoj przepis na mazurek kokosowy. Chcialabym go zrobic ale nie ma tam opisu jak zrobic mase (przynajmniej ja go nie widze Czy mozesz napisac co robi sie ze skladnikami na mase? (nie wiem czy wszystko zmiksowac?) "Sam przed chwilą wyjęłam z piekarnika coś co nazywa się "mazurek kokosowy"- niby więc ciasto wiosenne. Ale moim zdaniem doskonale nadaje się na zimę. No i matka karmiąca może jeść, bo ani orzechów ani czekolady nie zawiera. Ciasto: 30dkg masła (margaryny) 50dkg mąki 3 żółtka 1 jajo skórka otarta z 1 cytryny 2/3 szklanki cukru pudru zagnieść, zarobić i wstawić do lodówki na pół godziny W międzyczasie poprawić fryzurę ,zetrzeć kurz z telewizora, umyć zlew kuchenny i przypudrować nos. Zacząć grzać piekarnik ( bo to ciasto wymaga wysokiej temperatury). Przygotować masę Masa: 25dkg wiórek kokosowych szklanka słodkiej śmietany 1 1/3 szklanki cukru pudru sok z całej cytryny aromat wanilinowy 3 łyżki mąki ziemniaczanej sztywno ubita piana z 3 białek Z ciasta zrobić placek grubości 6-8mm i wyłożyć nim blachę (jest to porcja dość duża ,więc jeśli ktoś ma blachy różnej wielkości lepiej wziąć tę większą) , posmarować białkiem (jeśli jest jakieś dodatkowe białko pod ręką) i wyłożyć na ciasto. Piec na złoty kolor w mocno nagrzanym piekarniku : 200-220 stopni ( jakieś 30 minut albo nieco mniej)" Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Urodzinowe ciasto bez maki pszennej
    Witam,
    ostatnio miałam podobny problem coś słodkiego bez mąki pszennej, kukurydzianej,
    ziemniaczanej...... itd., i najwiekszą ochotę mialam właśnie na ciasto.
    Szukałam i znalazłam przepis na mazurek z płatków owsianych, ale myślę, że
    spokojnie można zrobić z tego tort, podwajając porcję składników na ciasto, lub
    upiec dwa blaty. Przyznam, że nie piekłam tego jeszcze, przepis znalazłam dwa
    dni temu, ale napewno upiekę go na święta. Może akurat przypadnie Tobie i
    Twojemu Maluchowi do gustu )).

    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: przyjme przepis na mazurek tani sprawdzony
    przyjme przepis na mazurek tani sprawdzony
    cześć Dziewczyny
    #Moderatos sklepikos błagantos o nie usuwantos mojego postantos do
    wieczorantos, może ktoś mi cos poradzi? pliiiis#

    tego roku pierwszy raz upiekłam pasztet,może i na mazurka bym się skusiła,bo
    jakoś nigdy nie umiałam takich rzeczy piec Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: hmmm
    to ten co wymyślił przepis na mazurka Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Mazurek!!
    a moze ktoś by podał jeszcze jakiś przepis na mazurka albo masę na ciasto do
    mazurka.to juz czas rozglądać się za przepisami Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: mazurek marcepanowy
    mazurek marcepanowy
    szukam przepis na mazurek marcepanowy.jadłam go w tamte święta, u
    osoby,której nie mołam spytać o przepis. Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: ugotowane białka
    mazurek - przepis
    a mogę wiedzieć jaki to jest przepis z ugotowanymi żółtkami. Nigdy nie robiłam
    mazurka, a chciałabym w tym roku. Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: mazurek az krówkami
    mazurek az krówkami
    Przeczytałam przepis na mazurek z krówkami i nie moge go znależc.
    Bardzo prosze o przepis. Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: przepisy na "mazurki"
    przepisy na "mazurki"
    poprosze... Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: przepisy na "mazurki"
    W porzednim roku, w Magazynie GW był przepis na mazurek z krówkami. Zrobiłam i
    był pyszny, niestety gdzieś zgubiłam przepis. Może ktoś ma? Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Mazurki - kto piecze w tym roku? :-)
    prośba
    czy ktos może mi podać prosty przepis na mazurka kajmakowego i bakaliowego
    prosze
    aga mama wiki Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Mazurki - kto piecze w tym roku? :-)
    a możecie podać przepis na mazurek różany - dwie osoby o nim wspomniały
    wczesniej,

    wanda

    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Mazurek na waflu, w waflach...szukam przepis
    W dzisiejszym Naj jest przepis na mazurek na waflach z migdałami bez pieczenia.
    może to to? Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Mazurek bezowy - problem
    Mazurek bezowy - problem
    Znalzałam gdzieś w sieci (możliwe, że nawet na tym forum - w tej chwili jednak
    nie mogę znaleźć żródła) taki przepis na mazurka:

    Mazurek bezowy

    Składniki:
    Beza:
    5 białek
    ok. 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
    szczypta soli

    Masa pomarańczowa:
    2 duże pomarańcze
    1 łyżka mąki
    6 łyżek masła
    2 żółtka
    4-5 łyżek cukru

    Przygotowanie:
    Beza: Mocno schłodzone białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ciągle
    ubijając dodawać po trochę cukru pudru. Blaszkę na mazurek lub małą tortownicę
    wyłożyć natłuszczonym papierem do pieczenia. Część piany wyłożyć na
    tortownicę, wyrównać powierzchnię. Resztę piany wycisnąć przy pomocy szprycy z
    ozdobną końcówką na drugą blaszkę, także wyłożoną natłuszczonym papierem.
    Wstawić do piekarnika lekko ciepłego (90-130 stopni) i suszyć ok. 3-4 godzin

    Masa pomarańczowa: Zrobić jasną zasmażkę z jednej łyżki mąki i 2 łyżek masła,
    rozprowadzić sokiem z jednej pomarańczy i 2-3 łyżkami wody, ostudzić. Żółtka
    utrzeć z cukrem na puszystą masę. Pozostałe masło utrzeć drewnianym wałkiem na
    pulchną masę, dodać żółtka i zasmażkę, dobrze ucierać na jednolitą, puszystą
    masę. Drugą pomarańczę podzielić na cząstki, pokroić na małe kawałeczki,
    usunąć pestki, wymieszać z masą. Tak przygotowaną masą smarować ostudzony
    placek bezowy. Ozdobić cząstkami pomarańczy i małymi bezikami.


    Chciałabym go zrobić na Wielkanoc, a ponieważ nigdy jeszcze nie piekłam
    niczego bezowego mam problem z tym spodem. Bardzo mnie zastanawiają te 3-4
    godziny suszenia tego spodu - czy to nie za długo? Nie da się tego jakoś
    skrócić, np. przez wyższą temperaturę albo włączenie termoobiegu? Czy piekąc
    bezę można otwierać piekarnik, żeby ją "pomacać" i sprawdzić, czy już jest
    gotowa? Przejrzałam kilka wątków dotyczących pieczenia bezy i małych bezików,
    ale tam w każdym przepisie jest inna temperatura i czas, więc czuję się
    skołowana ;) Może więc jakaś dobra dusza mnie poratuje? Z góry dziękuję! Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Konfitura pomarańczowa
    Dzięki, Multiaga, za opinię oraz przepis na mazurek. Wypróbuję już jutro. Tkże
    mazurek, choć to nie Wielkanoc:) Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Wielkanoc
    Czy można poprosić o przepis na mazurek kokosowy? Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: mazurek
    mazurek
    czy ktos moze podać jakis fajny przepis na mazurka? Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: jak wykorzystac sliwki suszone
    w "kuchni polskiej" jest przepis na mazurek sliwkowy. rozgotowuje sie sliwki
    suszone chyba z woda i sokiem cytrynowym, nie pamietam dokladnie i wyklada na
    wafel. z gory drugi wafel i docisnac. kiedys zrobilam na wielkanoc i bylo
    pyszne, ale nie pamietam szczegolow. Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: gdzie się podziały moje DAKTYLE
    gdzie się podziały moje DAKTYLE
    Gdzie się podziały moje daktyle?
    Wyszedłem z domu tylko na chwilę!
    Wyszedłem z domu wracam po chwili,
    patrzę - o rety! Nie ma daktyli!
    Gdzie się podziały moje daktyle?
    Może je zjadły straszne goryle?
    Z okropnym rykiem do domu wpadły,
    moje daktyle bezczelnie zjadły!
    A te goryle, gdzie się podziały?
    Czy je przepędził króliczek mały?
    Przyleciał w żółtym aeroplanie,
    sprawił gorylom potężne lanie!
    A ten króliczek? Gdzie on się schował?
    Może go w lesie spotkała krowa
    i ślub z nim wzięła, a w zeszły piątek
    sześć urodziła królokrowiątek?
    A gdzie ta krowa? Kto mi odpowie?
    Czy jest w Krakowie? Czy w Ozorkowie?
    Ponoć niedawno widziały wilki,
    jak kupowała do włosów szpilki.
    Wilki? Przepraszam to były słonie!
    Jeden nie duży, w złotej koronie,
    drugi kudłaty i piegowaty,
    wciąż tylko wisiał na telefonie!
    Do kogo dzwonił? Może do kawki?
    Ale jej w głowie tylko szczypawki!
    Nie dość, że głucha i że kłamczucha,
    jeszcze ma w szkole cztery poprawki!
    Z czego? A nie wiem! Spytam łasicy,
    tej co w dżinsowej chodzi spódnicyi
    gumę żuje, i której wujek
    zawsze daktyle dla mnie kupuje!
    Więc gdzie są w końcu moje daktyle?
    Czy je straszliwe zjadły goryle?
    Małe króliczki? Czarne perliczki?
    Wilki, motylki czy krokodyle?
    A wy? Przyznajcie się moi mili
    -czyście tamtędy nie przechodzili?
    Czy to nie wasze mądre kawały,
    że te daktyle wyparowały?
    Nie?
    Więc niech każdy z was mi odpowie,
    czemu mu rośnie palma na głowie?

    czy ktoś z was pamięta to opowiadanko Danki Wawiłow? Łza się w oku kręci na
    wspomnienie książeczek z serii "poczytaj mi mamo"...

    ale do rzeczy.
    dostałam pudełko pachnących słońcem daktyli - prosto z Iranu. znikają w
    zastraszającym tempie, jako taka zwykła przegryzka... a chciałabym zrobić z
    nich coś konkretnego, kiedyś widziałam przepis na mazurek z daktylami na
    mniammniamie, ale teraz nie mogę się do niego dostać, bez wykupienia
    abonamentu :-(
    może ktoś z was dysponuje takim przepisem - mazurek z daktylami na wielkanoc
    byłby wymarzony! ale nie koniecznie... inne inspirację również miło
    widziane...
    l. Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Syrop ziemniaczany 0 co to jest i skąd go brać?!
    Syrop ziemniaczany 0 co to jest i skąd go brać?!
    Wykradłam z pewnej cukierni przepis na mazurka. No i tam do pomady potrzebny
    jest syrop ziemniaczany. Co to jest?!!! Ja nie mam pojęcia, proszę o pomoc!
    No i skad go brać w ilościach domowych, a nie przemysłowych? Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Teściowa przyjedzie na Wielkanoc
    Proponuje tradycyjny mazurek!!! Przepis znajdziesz wszędzie!!! Albo sernik na
    zimno z galaretką!!! Aha!!! A może jajka po chińsku. Robi się je kilka msc.
    więc może w przyszlym roku! Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Mazurki
    figo, prosze
    podaj przepis na mazurek cytrynowy, czy robisz go czesto? jest jednym z
    ulubionych? jak go ozdabiasz? Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: limba, liska-przepis na mazurek
    limba, liska-przepis na mazurek
    zrobilem juz paczki z przepisu limby, sa przepyszne, teraz czas na mazurek.
    Wierze w zdolnosci kulinarne obydwu Pan, stad prosba o przepis na pyszny
    mazurek.
    Czy macie cos do zaoferowania ?
    pozdrawiam swiatecznie Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: ciasta
    ciasta
    czy znacie dobry przepis na mazurek Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Absolutny hit!!!
    nie byłam świadoma istnienia almanachu, dzięki za linka:)
    A o przepis na mazurek też się usmiechnę:)
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Daktyle + skórka :) robimy mazurka?
    dziuunia, dzięki :) ogromne
    Jak na waflu to może być słodkie - w końcu to mazurek, to co wymagać ;)

    Poprawiam się - przepisy na mazurki MOGĄ być słodkie, bo MUSZĄ, o ograniczenie
    słodyczy chodzi mi w przepisach niemazurkowych :)

    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Mazurek zarchiwizowane wyciągam :-)
    a znacie moze przepis na mazurek zurawinowy??? Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Mazurki
    Dużo przepisów na mazurki znajdziesz w tym wątku:
    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=21526314&v=2&s=0

    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: jakie ciasta na święta?
    Poproszę o przepis na mazurek Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: jakie ciasta na święta?
    przepis na mazurek znajdziesz na pewno w wyszukiwarce, niestety nie mam za
    bardzo czasu przy moim maluchu przepisywać a w komputerze nie mam zapisanego.
    Mazurek z kajmakiem jest pyszny, polecam. Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Wielkanoc-kulinarnie
    No dobra BABY
    Poczekajcie do wieczorku, jak się obrobię ze swoją robotą,to dam Wam te
    przepisy na mazurki. Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Mazurki!
    Mazurki!
    Proszę o podawanie ( łopatologicznie) przepisów na mazurki.
    Dziękuję Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Przepis na Mazurek pilnie poszukiwany...
    Przepis na Mazurek pilnie poszukiwany...
    Jeszcze nigdy nie pieklam dajcie mi sprawdzony przepis.....plisssss
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Wielkanoc
    > Dziewczyny podajcie mi przepis na mazurka to moze tez zrobie.Tylko mam
    > pytanie czy trudno sie robi ???????

    Nie trudno!!! Chyba, ze inne odmiany mazurkow (co kucharka to przepis) ale moje
    nie. Moje czyli takie kruche, cieniutkie z roznymi polewami, dekorowane czym
    popadnie, prostokatne, kwadratowe i okragle. Co kto lubi

    KRUCHY SPOD
    300g maki
    200g masla (ja daje BITAM)
    100g cukru (najlepiej pudru bo sie latwiej rozprowadza)
    2 lyzki smietany (greckiego jogurtu)

    Posiekac maslo z maka i cukrem. Palcami rozetrzec grudki, dodac zoltko i
    smietane. Zagniesc recznie ciasto, uformowac kule i do lodowki. Im dluzej tym
    lepiej, ale conajmniej na godzine.
    Rozwalkowac ciasto (w tym celu sprowadzilam sobie polski gruby walek bo tymi
    greckimi kijami do miotly nie potrafie!), na obsypanej maka powierzchni na
    grubosc 5mm. Wykroic formy (prostokaty, kwadraty, kola- co kto lubi) lub
    wylozyc ciastem odpowiednie foremki (ja sie jeszcze nie dorobilam wiec zbiorczo
    na blache z piekarnika daje po dwa mazurki). Nakluc ciasto widelcem (!!!).
    15 minut w 200 stopniach.

    POLEWA CZEKOLADOWA
    400g czekolady
    200g smietanki 30% (krema galaktos)
    1 lyzka masla (BITAM)
    bakalie, cukiereczki etc. do przybrania

    Czekolade polamac na kawalki, prezlozyc do rondelka wstawionego do wiekszego
    garnka z gotujaca sie woda i rozpuscic czekolade na parze. mieszac! Dodac
    maslo, smietane i stale mieszajac gotowac na malym ogniu okolo 15 minut.
    Dekorowac zanim zastygnie

    MASA ORZECHOWA
    150g orzechow wloskich
    200g cukru
    150ml smietanki
    150g masla
    2 jaja

    Orzechy do blendera, jajka ubic z cukrem, dodac smietanke i stare orzechy.
    Gotowac 3 minuty na malym ogniu, mieszajac. OSTUDZIC.
    Maslo utrzec. Do masla malymi porcjami, cagle mieszajac, dodawac mase orzechowa.
    Po wylozeniu na mazurek i przybraniu, do lodowki na okolo 2 godziny zeby
    stwardniala.

    MASA PIANKOWA (moja ulubiona)
    3 bialka
    100g cukru
    dzem wisniowy lub inny

    Bialka utrzec z cukrem na puchat piane, delikatnie dodac troche dzemu (dla
    koloru). Lekko podpieczone spody posmarowac dzemem, na to piana bialkowa i na
    kilka minut do piekarnika zeby stezalo.

    SMACZNEGO I powodzenia przy garach.
    Bacha

    Ps - moze jutro uda mi sie wykopac gdzies zdjecia zeszlorocznych mazurkow i
    zeskanowac, na dowod, ze sie udaja. Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: wielkanoc
    Bachula
    Przepis na Mazurka od Ciebie mam i chyba wyprobuje ale prosze o zdjecia bo nie
    wiem jak udekorowac Pomocy
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: wielkanoc
    sylwialew napisała:

    > Przepis na Mazurka od Ciebie mam i chyba wyprobuje ale prosze o zdjecia bo nie
    > wiem jak udekorowac Pomocy

    Zajrzyj do gazetowego schowka na listy ))

    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Potrzebuje przepis na mazurek!
    Potrzebuje przepis na mazurek!
    W tym roku postawilam sobie za szczytny cel zrobienie mazurka wielkanocnego.
    Niby jest pelno przepisow w polskich gazetach ale ja potrzebuje taki
    sprawdzony, latwy w przygotowaniu i bardzo bardzo pyszny.
    Pomozecie mi?
    Dziekuje .. Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Herbata. Część VII.
    To moze ktos poda mi przepis na mazurek,pliiiiz.Pozdro
    ml Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Elektroniczna Ksiazka Kucharska III
    a moze przepisy na mazurki?
    Macie swoje sprawdzone,ktore mozecie polecic ? Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: ale było fajnie:):):)
    Mam przepis na mazurek z polewą karmelową.Polewę tę robię ze słodzonego mleka
    skondensowanego w puszce.Odszukam jutro przepis i go wpiszę w NASZE FORUMOWE.
    Co do głupich weselnych zabaw nie cierpię tej z przekładaniem jajka z jednej
    nogawki do drugiej.Obrzydliwe.. Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: W I E L K A N O C..
    ja zawsze indora pieke
    i wyzerka przez wszystkie dni swiateczne....

    a macie przepis na mazurek
    z mleka skondensowanego??
    mam puszke slodzonego i nieslodzonego... dziekuje. Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Wielkanocne przepisy
    Zapraszam, oczywiście bardzo gorąco czekając na przepis na mazurek krówkowy.
    Edyktówkę robie na stówę jak się nie zważy to będziemy sobie razem degustować. Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Wątek słodkościowy
    Milleusz znowu zarządziłby ankietę;)
    ale, ze szpilką to jest dobry pomysł. jakaś nowa pychota przydałaby sie na święta:)
    gdzieś miałam fajny przepis na mazurka, ale mi uciekł:(

    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Przepisy świąteczne - wielkanocne.
    Ależ ja podziękowałam
    Ale dzięki wielkie, wypróbuję ten przepis i dam znać czy się udała, jednak
    poproszę przepis na mazurka również.
    Zanotuję skrupulatnie.


    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: 2 sprawozdalnik - o piciu i jedzeniu
    WAŻNE:-))))
    Kto zna dobry przepis na mazurka???? i chciałby go "sprzedać" dalej????
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: wielkanocne przepisy:)
    ja mam gdzieś przepis na mazurka ale nie mogę go znaleźć jak tylko się
    odnajdzie to go tu wpisze jest pyyyyyyyyyyyszny
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: na kogo?
    Tak przy Wielkim Piatku o polityce???

    MOże jakiś przepis na mazurek, jaki wybieracie?

    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: A co na swięta??
    a bardzo chętnie wypróbuję twój przepis na mazurka :)
    Jesli możesz, to wrzuć proszę
    pozdr. Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Prześwietni Czterdziestoletni z Plusem cz.25
    I ja Wam życze wszystkiego, co zdrowe, szczęśliwe i radosne:-))) Święta, poza
    ich aspektem religijnym, są najwspanialszym czasem bliskości bliskich sobie
    ludzi.

    Chochliku - człowiek powinien mieć marzenia niezaleznie od wieku. I Ty je masz,
    tylko pewnie je gdzieś głęboko schowałaś - i słusznie, bo marzenia to sprawa
    delikatna i intymna:-)

    Koko - mam nadzieję, ze pokażesz nam Twoje frywolitkowe jajka, gdy już je
    udokumentujesz i będziesz miała chwilke czasu?

    Małgosiu - zdecydowanie masz racje. W tej jednak sytuacji - jak mówią lekarze -
    jeszcze jest za wcześniej i ryzyko byłoby zbyt duże, gdyż wtórne zakażenie
    mogłoby sie skończyc amputacja nogi. Musze im wierzyc, bo nie mam wyjścia. Poza
    tym mój Tata, gdy tylko mocniej na tych swoich chorych nogach stanie,
    natychmiast sam sie ze szpitala wyniesie, bo juz i tak ledwie w nim wytrzymuje.
    Musimy czekać, trudno.

    I ja każdego roku bawię sie w faszerowane jajeczka - roboty strasznie dużo
    (zazwyczaj przygotowuje je dla trzech domów w ilościach przeogromnych), ale
    rzeczywiście warto. Jeśłi mi wystarczy czasu, to zrobie jeszcze faszerowane
    inaczej - wyczytałam gdzies przepis i jeśli bym zdążyła, to jutro wam podam.

    Zbyszku, czy u Was także jest zwyczaj walki na jajk-pisani, czyli stukanie sie
    nimi i sprawdzanie, która skorupka wytrzyma? U mnie w domu tego zwyczaju nie
    było, ale u mojego męża, którego częśc rodziny wywodzi sie m.in. z Poznanskiego
    rozbijanie jajek w drugio dzień świąt stanowił świetną zabawe.

    Alusiu-Barwusiu - przepis na mazurek przekazałam bratowej, która jest
    mistrzynia w wykonywaniu mazurków. Ucieszyła się, bo takiego nie znała. Po
    degustacji zamelduje o efektach jej działań.

    Betko, Filu - ja tam Wasze jajka... upsss... Wasze przygotowania do świąt?

    Pozdrawiam zdecydowanie jajecznie:-)))
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: plus minus 50 - może bysmy sie poznali ?
    Na moim blogu znajdziecie 2 (dwa) przepisy na mazurki
    Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: plus minus 50 - może bysmy sie poznali ?
    Dzięki dorota-zam za przepis na jajka faszerowane ze szprotkami, wypróbuje na
    pewno. Królikowi piękne dzięki za przepis na mazurek, może jeszcze dziś z tym
    powalczę, choć kusi cytrynowy parmezana. Buziaczki dla wszystkich, którzy tu wpadną. Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: co robicie pysznego na wielkanoc??
    Trudy77 proszę o przepis na mazurek z bakaliami
    prosze i dziękuje
    aga mama wiki Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: jakie przygotujecie dania na święta?
    aagadoo prosze o przepis na mazurka
    aga mama wiki Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Otwieram nowy temat: WIELKANOCNE PYSZNOŚCI
    rudka, ja poproszę o przepis na mazurka. Zawsze mi się wydawało, że zrobieni mazurka to wielka sztuka??? może spróbuję w tym roku? pozdrawiam, Monika A/P. Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: mazurki, mazurki, mazurki
    mazurki, mazurki, mazurki
    Dziewczyny liczę na Wasze sprawdzone przepisy na mazurki

    czekam z niecierpliwościa
    Monika Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: kajmak z mleka skondensowanego
    kajmak z mleka skondensowanego
    czy ktos moze pamieta przepis na mazurek kajmakowy z mleka skondensowanego? z
    tego co wiem, gotuje sie zamkniete puszki mleka ale nie pamietam jak dlugo.
    prosze o pomoc

    hanom Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: Mazurek - PILNE !!!
    Na stronie gazeta - kuchnia - ciasta sa przepisy na mazurki. Tez bede robic.
    Polecam cytrusowy, polewa paluszki lizac.
    Smacznego i wesolych Swiat
    Basia. Przejrzyj więcej wypowiedzi



    Temat: przepisy na "mazurki"
    Oto parę przepisów na mazurki.
    Mazurek bakaliowy
    6 jaj, 25 dag cukru, po 25 dag daktyli i migdałów, wanilia, sok z połowy
    cytryny, 4 dag mielonych biszkoptów, tłuszcz do wysmarowania i bułka tarta do
    posypania formy.
    Do dekoracji: polewa czekoladowa, polewa biała, migdały i skórka pomarańczowa.
    Jaja ubić z cukrem na parze na pulchną masę, zmieszać z pokrojonymi daktylami,
    zmielonymi migdałami, sokiem z cytryny, wanilią i utartymi, przesianymi
    biszkoptami. Włożyć masę do prostokątnej formy natłuszczonej i posypanej tartą
    bułką, wyrównać. Upiec w średnio gorącym piekarniku, wyjąć, ostudzić. Ozdobić
    mazurek polewami i bakaliami.

    Mazurek makowy
    25 dag mąki pszennej, 2 szklanki maku, 25 dag masła, 20 dag cukru, łyżka
    miodu, 2 jaja, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, po szczypcie drobno
    utłuczonych przypraw: gałki muszkatołowej, cynamonu i goździków, 5 dag
    posiekanych orzechów włoskich.
    Mak zalać wrzątkiem, osączyć na sicie i dwukrotnie zemleć. Masło utrzeć z
    cukrem, dodać jaja, mąkę, mak i przyprawy. Zagnieść ciasto, rozwałkować na
    prostokątny placek wielkości blachy. Ułożyć w formie, posypać orzechami. Upiec
    w średnio nagrzanym piekarniku. Ostudzony mazurek dowolnie udekorować.

    Mazurek serowy
    1 kg białego sera, 5 jaj, 4 żółtka, półtorej szklanki cukru, cukier
    wanilinowy, kostka masła, 2 ugotowane ziemniaki średniej wielkości, łyżka mąki
    ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia, skórka otarta z cytryny, 15 dag
    rodzynków.
    Polewa: szklanka cukru, pół szklanki gęstej śmietany, pół tabliczki gorzkiej
    czekolady lub czubata łyżka kakao, łyżka rumu lub koniaku, 5 dag orzechów
    laskowych, bakalie do dekoracji.
    Ser i ostudzone ziemniaki dwukrotnie zemleć. Masło utrzeć w makutrze i wciąż
    ucierając dodawać po łyżce sera i ziemniaków, cukru i po jednym żółtku. Masę
    serową połączyć na sztywno pianą z białek, mąką ziemniaczaną wymieszaną z
    proszkiem do pieczenia i sparzonymi osączonymi rodzynkami. Lekko wymieszać i
    wyłożyć na dużą blachę wysmarowaną masłem i wysypaną tartą bułką. Piec ok. 40
    min w średnio gorącym [ok. 180 st.C] piekarniku. Po upieczeniu wystudzić i
    przekroić na pół. Do rondelka wlać śmietanę, wsypać cukier i gotować 8 min do
    momentu zawrzenia. W osobnym naczyniu stopić na parze czekoladę, wlać do
    śmietany, wymieszać i gotową polewę wylać na placki, udekorować orzechami i
    bakaliami.

    Mazurek jabłkowy
    Ciasto: 30 dag mąki krupczatki, 20 dag masła, 10 dag cukru pudru, 3 surowe
    żółtka, cukier waniliowy, skórka otarta z cytryny.
    Masa jabłkowa: 10 dużych jabłek, 30 dag cukru, 10 dag smażonej skórki z
    pomarańczy, 15 dag migdałów, skórka otarta z połowy cytryny, konfitury i
    bakalie do dekoracji.
    Z podanych składników zagnieść ciasto i uformować z niego dwa placki o
    dowolnych kształtach. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki. Z cukru i połowy
    szklanki wody ugotować gęsty syrop, wrzucić jabłka i ciągle mieszając smażyć,
    aż masa stanie się szklista, dodać posiekaną skórkę z pomarańczy oraz
    sparzone, obrane i posiekane migdały. Ciepłą masą posmarować placek,
    udekorować konfiturami i bakaliami.

    Uff ale dużo. Myślę, że już wystarczy.
    Pozdrawiam - Maria Przejrzyj więcej wypowiedzi

     

     


    Copyright 2001-2099 - h2o Wystarczy kropla wody